Šta nam donosi novi model formiranja federalnog Doma naroda?

Autor 16.7.2012. u 15:27

Šta nam donosi novi model formiranja federalnog Doma naroda?

Portal SUTRA.BA ekskluzivno je  objavio kako bi Ttrebao izgledati Dom naroda Parlamenta BiH da se izbor delegata u Dom naroda nakon izbora 2010. godine vršio prema nedavno usaglašenom modelu SDP-a i HDZ-a.P

Prašina digla oko usaglašenog prijedloga nove parlamentarne većine predvođene SDP-om o izboru delegata u Dom naroda Pralamenta FBiH i rješavanja pitanja „Sejdić-Finci“.  SDA tvrdi da ovakvo rješenje vodi ka podjeli BiH, SDP tvrdi suprotno… 

Nakon što je u javnost procurila informacija o postizanju sporazuma oko izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, oglasio se predsjednik SDA Sulejman Tihić koji je izrazio nezadovoljstvo usaglašenim rješenjem i ustvrdio da bi takav način izbora delegata vodio ka podjeli FBiH na dva dijela, odnosno BiH na tri dijela, jer bi se političkli predstavnici Hrvata birali u 90 posto iz Hercegovine i Bošnjaka iz tri kantona: Sarajeva, Tuzle i Zenice.

Nedugo nakon osude ovog rješenja oglasio se i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija koji je rekao da rješenje za Dom naroda parlamenta BiH predstavlja ono rješenje za koje se Tihić sve vrijeme i zalagao i to do unazad mjesec dana.

„Nije tačno da je to model koji uvodi bilo kakvu vrstu etničke podjele FBiH, odnosno BiH, na dva, odnosno tri dijela. Nije uopšte ni tačno da je to model koji predviđa da će više od 90 posto predstavnika bilo kojeg naroda doći samo iz jednog dijela FBiH“, naveo je predsjednik SDP BiH i dodao da model predviđa da, kao što u građanskim domovima postoji princip jedan čovjek-jedan glas, u Domu naroda bi jedan pripadnik jednog naroda imao svoj jedan glas uime tog naroda.

Kako će se birati delegati Doma naroda?

Prema usaglašenom rješenju o izboru delagata u federalni Dom naroda, izborne jedinice bi predstavljali konstitutivni narodi i ostali, za razliku od dosadašnjih teritorijalnih rješenja, tj. kao što u predstavničkim domovima postoji princip jedan čovjek-jedan glas, tako bi i u Domu naroda bio primjenjen isti princip na pripadnike naroda.

Izbor delegata bi se odvijao kao i do sada, posredno, nakon održanih opštih izbora kada bi stranke u zavisnosti od broja izabranih kantonalnih zastupnika jednog naroda i u zavisnosti od toga iz kojih kantona ti zastupnici dolaze, delegirali određeni broj delegata strazmjerno izbornom rezultatu i procentu u kojem određeni narod živi u tim kantonima.

Npr. na posljednim izborima održanim 2010. godine u Tuzlanskom kantonu izabrana su tri zastupnika iz reda hrvatskog naroda, 2 iz SDP-a i 1 iz HDZ-a. Isto tako, prema popisu iz 1991. godine na području Tuzlanskog kantona živi 46.908 Hrvata ili 7,68% od ukupnog broja Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini. Prema ovoj matematici, SDP je u Tuzlanskom kantonu osvojio 5,12%, a HDZ 2,56% hrvatskih glasova.

Isti izračun se pravi u svim kantonima, nakon čega se mandati u Domu naroda dodjeljuju s posebnih stranačkih lista prema zbiru procenata glasova određenog naroda.


FOTO: Projekcija mandata prema rezultatima Opštih izbora 2010.

Kako bi izgledao Dom naroda danas?

SUTRA.BA je tragom ovih informacija napravio simulaciju izbora delegata Doma naroda Parlamenta FBiH u kojoj smo rezultate opštih izbora 2010. godine primjenili na novi model izbora delegata. Rezultati su, manje-više, identični trenutnom sazivu Doma naroda…

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda bi pretrpio znatne promjene, pa bi SDA umjesto sadašnjih 9 dobila samo 7 delegata, SDP umjesto 5 dobio bi 4, SBB bi sa 3 povećao na 4 delegata, dok bi SBiH dobila čak 3 delegata u odnosu na sadašnjih 0. Prema novom modelu izbora delegata HNI bi ostao bez jednog svog bošnjačkog delegata.


FOTO: Projekcija mandata Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda prema rezultatima Opštih izbora 2010.

Klub delegata iz reda hrvatskog naroda ostao bi skoro nepromjenjen, tako bi HDZ i HSP ostali na sadašnjih 9 odnosno 1, HDZ 1990 bi umjesto 1 dobio 2, SDP bi umjesto 4 imao 3, NSRzB bi umjesto 1 imao dva delegata, dok bi DNZ ostao bez delegata.


FOTO: Projekcija mandata Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda prema rezultatima Opštih izbora 2010.

Najveće promjene bi se desile u Klubu delegata iz reda srpskog naroda u kojem bi SDP učestvovao sa 80% delegata, tj. umjesto sadašnjih 10 bi dobili 14, SNSD bi izgubio 2 delegata i tako ostao na samo jednom, Naša stranka bi zadržala svoj mandat, dok bi NSRzB dobio jednog delegata. LDS, HDU i HDZ bi ostali bez delegata u ovom klubu.


FOTO: Projekcija mandata Kluba delegata iz reda srpskog naroda prema rezultatima Opštih izbora 2010.

U Klubu delegata iz reda ostalih SDP bi dobio jednog delegata i tako umjesto sadašnja 3 imao 4, SDA bi umjesto 1 imala 2, SBB bi ostao s jednim delegatom, dok bi NSRzB izgubio oba delegata u ovom klubu.

Autor 16.7.2012. u 15:27

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija