Status koji je zapalio državotvorne mreže

Ivo Anić
Autor 27.9.2017. u 11:11

Izdvajamo

  • Tim činom, objavom jednog ili više statusa, koje će već danas prekriti zaborav i drugi statusi, automobilske nesreće, poplave ili Kolindin posjet Istri, vi ništa sustavno ne radite, doli lažnog predstavljanja neovisnim, a u svrhu trenutnog podizanja naklade i čitanosti. Vi gospodo, da skratim, nemate konstantu u statusima, pisanju, novinarima i vijestima "koje žare i pale" društvene mreže, već ih koristite tu i tamo upravo kada vam - padne čitanost.

Povezani članci

Status koji je zapalio državotvorne mreže

Sve je to već odavno zapaljeno, a na zgarištu hrvatskog novinarstva ostaje samo nekolicina ljudi, a jedan pustinjak u Pisku kako sam kaže, pleše i piša po njemu

U pravilnom intervalu od nekih mjesec dana pojavi se Facebook status javnosti nepoznatog počinitelja koji “zapali društvene mreže”, “opožari region” ili “razvali nekoga ili nešto.” Zadnji slučaj koji je “zapalio društvene mreže” pojavio se u Splitu, a autor tog viralnog uratka je pomorac Mario Vujević koji je odlučio otići iz Hrvatske, te ostaviti oproštajno pismo, koje je prikupilo na stotine “lajkova” te ubrzo postalo hit na društvenim mrežama.

”Odlučio sam da uskoro odem tamo gdje ne žive vjerski fanatici koji sa mrtvacima po ulicama teroriziraju vlastiti narod. Odlučio sam da odem tamo gdje domoljubi i ratnici ne ucjenjuju vlastiti narod i vlastitu državu 22 godine nakon rata, tražeći nove privilegije. Želim živjeti u građanskoj državi u kojoj će deklarirani fašisti za promicanje istog biti u zatvorima. Želim živjeti u državi u kojoj vjera i vjeronauk postoje samo u crkvama gdje im je mjesto. Vjeri kažem jedno veliko ne na ulicama, u školama i javnim ustanovama. Ne želim gledati šovinističke siledžije koje traže Srbe i Hrvate antifašiste da im naude. Hrvatski čovjek će se probuditi tek kad ruka fašizma zakuca na njegova vrata. Ali, onda je kasno”, među ostalim je ustvrdio Mario u svom hrabrom istupu, a razdragana javnost dočekala je s olakšanjem pisani oblik bunta koji je tako nasušno očekivala na društvenim mrežama. Potpuno očekivano, zapis Marija Vujevića prenijeli su taj dan svi relevantni mediji u Hrvatskoj, kako oni tiskani, tako i oni elektronički.

U najnoviju priču koja je “zapalila društvene mreže” uskoro se potpuno očekivano uključila i druga strana i kako to već i obično biva, njen manje inteligentni dio, pa se službeno, a postaje i budalama jasno da statusi na Facebooku postaju službene, utužive, i relevantne izjave, očitovao, tj. komentirao status Marija Vujevića ni manje, ni više, nego Krešimir Budiša, savjetnik aktualnog gradonačelnika Splita koji je u klasičnom, bahatom i licemjernom HDZ-ovom stilu “otpilio” pomorca kazavši mu, među ostalim, da slobodno “odjebe” iz njegove Hrvatske, po poučku Predsjednice Republike, koja ima slične ispade kada su u pitanju oni koji žele napustiti njihovu dembeliju. Očekivano, mediji vazda gladni dobrih i pikantrnih statusa, našli su i status mlade Splićanke koji je zadnjih sati pogađate “zapalio društvene mreže”, a u kojem stoji malo pobliža analiza lika i djela Krešimira Budiše, te je u cijelosti, kao takav, prenešen u najneovisniji tiskani medij u Dalmaciji vazda gladan dobrih statusa koji jebu majku HDZ-u i aktualnoj državotvornoj politici.

Da tu nešto baš i ne štima, javnosti vazda gladnoj dobrih statusa, i nije toliko bitno, jer je hrvatska javnost očekivano, barem od strane tih istih medija, poprilično retardirana i uglavnom voli te i takve statuse koji dižu naklade, čitanost podižu u nebo, a u pravilu obaraju internetske portale, no nekolicini koja sa skepsom prati te i takve medije, jedna činjenica svakako “ne štima” u cijeloj toj priči, da ne kažemo podla i pomno izrežirana nakana koja isijava iz tih i takvih slobodarskih istupa državotvornih medija.

Upravo u toj tiskovini čovjek koji je “zapalio društvene mreže” svojom kolumnom o Gnjidama dobio je otkaz, a sve njegove kolumne, tj. statusi koji su žarili i palili po društvenim mrežama pobrisani su, valjda iz vatrogasnih razloga. Osim toga, hrvatska javnost od strane nekolicine ljudi u koje spada i taj novinar, nazovimo ga Boris Dežulović, izložena je brutalnom i selektivnom “žarenju i paljenju” društvenih mreža već dobra tri desetljeća, a da se gotovo nikada, ili preciznije, ni u ludilu, ta i takva opožarišta nisu prenosila, komentirala ili pak tiskala.

Da nevolja bude veća, opožarenim statusima na društvenim mrežama nije se bavio gotovo nitko, a svi ti mediji, kako tiskani, tako i elektronski, veličanstveno su ignorirali statuse koji su “žarili i palili” društvenim mrežama. Da nevolja bude monumentalna, ti i takvi statusi upravo su bili pismeniji, elokventniji, duboko analitični, emotivno nabijeniji, a iskreno i bolno “do jaja” što bi se reklo u našem narodu i – nikome ništa!

Ne kažem, podržavam bilo koji oblik javnih istupa, hrabrih odgovora i pisama bahatoj i licemjernoj kamarili punoj nakaza u vladajućoj garnituri, iako ih ne smatram odavno iskazima hrabrosti, već normalnom i ljudskom reakcijom ako te “neko jebe”, a ti ne uživaš, ali ponavljam, podržavam i treba da bude takvih statusa “koja će zapaliti društvene mreže” još više i svaki dan, ali gospodo iz državotvornih medija – prestanite ih prenositi prikazujući se tim činom slobodnim, neovisnim, nenadjebivim – jer ste sve, a to niste!

Tim činom, objavom jednog ili više statusa, koje će već danas prekriti zaborav i drugi statusi, automobilske nesreće, poplave ili Kolindin posjet Istri, vi ništa sustavno ne radite, doli lažnog predstavljanja neovisnim, a u svrhu trenutnog podizanja naklade i čitanosti. Vi gospodo, da skratim, nemate konstantu u statusima, pisanju, novinarima i vijestima “koje žare i pale” društvene mreže, već ih koristite tu i tamo upravo kada vam – padne čitanost.

Licemjerno je to gospodo “šamaranje javnosti” a prostakluk prema ljudima i medijima koji se istinski bore da ovo društvo bude poštenije, drugačije i bolje, te da u njima statusi “koji zapale društvene mreže” budu, šta ja znam, HDZ-ovac koji je odlučio napustiti zemlju jer ne može preko gradonačelnika Splita dobiti posao, jer je glup ko kurac.

Licemjerno je posebno prema onom pustinjaku iz Piska, nazovimo ga Boris Dežulović, koji žari i pali po “društvenim mrežama”, a koji osim ovoljetnog požara ispred kuće ni retka nije dobio u vašoj javnosti da bi vam “porasla neovisnost”, u nebo otišla nenadjebivost, a vi postali relevantan medij na našem, požarima zacrnjenom nebu.

Ako sve svedemo na pravu mjeru, budite izrazito skeptični kada vam na zaslonu vašeg mobitela zasvijetli, zaskoči vas, već danas novi status koji je “zapalio društvene mreže”.

Sve je to već odavno zapaljeno, a na zgarištu hrvatskog novinarstva ostaje samo nekolicina ljudi, a jedan pustinjak u Pisku kako sam kaže, pleše i piša po njemu.

A vi razmislite zašto?

Ivo Anić
Autor 27.9.2017. u 11:11