Štefan File: Kosovo nije uslov, ali Srbija ne može sa problemom u EU

Autor 24.6.2011. u 03:06

Štefan File: Kosovo nije uslov, ali Srbija ne može sa problemom u EU

Evropski komesar Štefan File izjavio je  Briselu da pitanje Kosova nije obuhvaćeno Upitnikom Evropske komisije o evropskim reformama u Srbiji, ali je naglasio da nijedna država Evropske unije “nije voljna da prihvati bilo koju
novu državu kao članicu koja bi imala neko otvoreno pitanje kad je riječ o regionu ili susjedima”.

File je to rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu poslije razgovora sa šefom srbijanske diplomatije Vukom Jeremićem, koji je podvukao da “nije čuo od komesara Filea” da je priznavanje Kosova novi uslov za članstvo Srbije u EU i podvukao da Beograd nikad neće priznati samoproglašenje nezavisnosti u Prištini.

“Kad je riječ o priznavanju Kosova od strane Srbije danas, sutra ili  kroz tri mjeseca, godine ili vijeka odsad, moj stav je isti”, naglasio je šef srpske diplomatije.

File i Jeremić su time odgovorili na pitanje novinara kako tumače izjave poslanika vladajućih stranaka u njemačkom Parlamentu da će Srbija prije ulaska u članstvo EU faktički morati da prizna nezavisnost Kosova.

File je dodao da “ne želi da spekuliše o tome da kroz nekoliko godina ne može biti stavljeno na dnevni red” pitanje priznavanja Kosova od strane Srbije. Proširivanje EU na nove članice je, prema njegovim riječima, “proces koji je zajednički jasno utvrđeni tehnički postupak i takođe političko rukovođenje tim procesom, jer na kraju tog procesa su dvadesetsedam zemalja članica EU koje donose odluku jednoglasno”.

I, kako je to objasnio evropski komesar, “čuo sam niz komentara u članicama (EU) i nijedna od njih sad nije voljna da prihvati bilo koju novu državu kao članicu koja bi imala neko otvoreno pitanje kad je riječ o regionu ili susjedima i smatram da su neophodni ozbiljni napori da se kroz proces proširivanja nađe rješenje za to pitanje”.

“Ja poštujem mišljenja parlamentaraca zemalja članica, moj mandat je vrlo jasan kad je u pitanju Evropska komisija, a kad smo radili na Upitniku (za Srbiju), jasno smo stavili do znanja da to ne obuhvata Kosovo”, naglasio je File.

“Ja”, kako je predočio, “snažno vjerujem da ono što je sada istinski potrebno, što ima prvenstvo, jeste da se postigne dogovor o nekim praktičnim pitanjima u dijalogu Beograd – Priština”.

“Moje viđenje je da se ti razgovori kreću u valjanom pravcu i da ćemo neke opipljive ishode imati kroz nekoliko nedjelja”, istakao je File.

“Vrlo smo dosljedni u naglašavanju doprinosa Srbije regionalnoj saradnji, doprinosa Srbije da se obezbijedi da u taj proces budu svi uključeni što je važan elemenat za dalji napredak Srbije na putu proširivanja – već sam više puta istakao da je važno da se na kraju tog puta nađe rješenje za to važno regionalno pitanje”, stavio je do znanja evropski komesar za proširenje.

Jeremić je s Fileom razgovarao o tome šta konkretno vlasti u Beogradu treba učine da bi se do oktobra Evropska komisija mogla dati povoljno “Mišljenje” o ostvarenim evropskim reformama i predložiti Savjetu ministara EU da Srbiji odobri status kandidata za članstvo i, što Komisija namjerava, takođe datum pregovora o tome.

File je posebno podvukao da srbijanske  vlasti moraju najveću pažnju posvetititi vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i usvajanju zakona o restituciji.

Istakao da je EK zadovoljna što su već usvojeni neki važni zakoni, a Jeremić je naglasio da pred Beogradom i dalje stoji veoma ozbiljan i težak posao da EK u oktobru može dati povoljnu ocjenu o napretku Srbije u evropskim reformama.

Tagovi:
Autor 24.6.2011. u 03:06