Stjepan Mesić: Antifašizam je civilizacijsko, ljudsko opredjeljenje

tačno.net
Autor 24.8.2013. u 12:01

Stjepan Mesić: Antifašizam je civilizacijsko, ljudsko opredjeljenje

Danas se na Bundeku održavaju 6. susreti Lige antifašista jugoistočne Europe “Dani balkanske ljubavi”. Šesti susreti posvećeni su 68. obljetnici pobjede nad fašizmom, 70. obljetnici od II. zasjedanja AVNOJ-a i 1. zasjedanja ZAVNOH-a te ulasku Hrvatske u EU.

Prisutnima se obratio, pored Milana Bandića, Hakije Abdića, predstavnika država iz regije i bivši Predsjednik RH, Stjepan Mesić. Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

Uvaženi predstavnici antifašista zemalja jugoistočne Evrope, cijenjeni borci antifašističkog otpora, gospođe i gospodo, drugarice i drugovi,

 Iznimno mi je drago što se skup Lige antifašista jugoistočne Evrope održava upravo u Zagrebu, glavnome gradu Republike Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku Bandiću što je pokazao razumijevanje i dužnu dozu respekta prema vrijednostima što ih zastupa ova Liga, prema vrijednostima što čine ono što poznamo pod imenom antifašizma. Neki drugi to razumijevanje i respekt ili nisu znali pokazati, ili su se bojali da ih pokažu.

 I upravo zato dobro je što se ovaj skup održava u Hrvatskoj i u njezinome glavnome gradu. Održavanje ne samo sjećanja na antifašizam i na žrtve fašizma, nego i reafirmiranje vrijednosti antifašizma u današnjim uvjetima, to je potrebno i Hrvatskoj, ali i drugim zemljama regije. Jer, okretanje leđa jednostranačju i sustavu što smo ga nazivali socijalističkim, uvođenje demokracije i političkog pluralizma neki su shvatili kao bjanko mjenicu za odricanje i od antifašizma.

 Čak i više od toga: shvatili su to i počeli primjenjivati kao bjanko mjenicu za demoniziranje antifašizma, boraca antifašističkog otpora i žrtava fašizma. Žrtve se, ovdje kod nas – u Hrvatskoj – proglašavaju neprijateljima para-države, kvislinške tvorevine čija je politika bila zločin, a oni koji su se borili protiv okupacije i zločina njezinih pomagača, pretvaraju se u „novokomponiranoj povijesti“ u zločince.

 Suočeni smo s time iz dana u dan.

Mogu meritorno govoriti samo o prilikama u Hrvatskoj, ali znam da stanje u drugim zemljama jugoistočne Evrope nije bitno različito. Antifašizam se izjednačava s komunizmom, a komunizam se proglašava jednakim zlom kao što je bio i fašizam. No, ne ostaje se samo na tome. Prava, ne privilegije, nego prava, antifašističkih boraca se smanjuju, dok pripadnici kvislinških vojski dobivaju državne mirovine.

A naše mlade indoktrinira se kvazi-znanstvenim raspravama i „otkrićima“, o školskim knjigama neću ni govoriti; usađuje im se mržnja prema antifašizmu kojega se prikazuje kao prirodnog neprijatelja svakog nacionalnog i vjerskog osjećaja. Prešućuje se činjenica da su hrvatski partizani imali svoj Glavni štab, da su se borili pod hrvatskom trobojnicom, a da su partizanske jedinice nerijetko imale i vojne svećenike – jer, priličan je broj katoličkih svećenika shvatio na koju stranu treba stati. I njih se, naravno, prešućuje.

 I, povrh svega, prešućuje se činjenica da je legendarni vođa Narodno-oslobodilačkog pokreta na području nekadašnje Jugoslavije bio Hrvat, Josip Broz Tito. Plasiraju se svakakve sulude priče o njegovome porijeklu, a uz to proglašava ga se jednim od deset mega ubojica dvadesetoga stoljeća.

 Umjesto da se promiču načela i vrijednosti antifašizma, univerzalne vrijednosti koje nisu vezane ni za koju političku stranku ili opciju, povlači se znak jednakosti između komunizma i fašizma. Ne samo da činjenice opovrgavaju takvo izjednačavanje, ne samo da je ono u funkciji rehabilitacije fašizma, nego je notorna neistina da su svi antifašisti bili komunisti.

Da, komunisti su ih poveli u borbu, to je povijesna činjenica koja im služi na čast, ali većina antifašističkih boraca nije imala nikakve veze s komunizmom.

 Antifašizam je civilizacijsko, ljudsko opredjeljenje. Ne znam koliko sam puta to do sada rekao, ali očito je da moram nastaviti ponavljati. Antifašizam znači jasno stanovište protiv nejednakosti ljudi, protiv netolerancije, protiv šovinizma i radikalnog nacionalizma kojemu je svojstveno uzdizanje vlastite nacije nad nekom drugom, ili drugima.

 Antifašizam znači spremnost na borbu za slobodu – svih i svakoga, a protiv bilo kojega porobljivača. Jednako kao što fašizam i nacizam nisu nužno vremenski vezani samo za ono razdoblje u kojemu su, kao vladajući sistemi u nizu država, napravili neopisive užase u svijetu, tako ni antifašizam nije vremenski vezan samo za razdoblje borbe protiv naci-fašizma kao državnih sistema i njihove politike.

 Antifašizam jest, mora biti i mora ostati spremnost na borbu protiv ideologije, doktrine i duha naci-fašizma, protiv relativiziranja ili negiranja njegovih zločina, a za trajno – da ne kažem: vječno, reafirmiranje neprolaznih vrijednosti kojima su se vodili borci protiv naci-fašizma i koje su ugrađene u temelje svake demokratske evropske države nastale nakon pobjede godine 1945.

Antifašizam jest borba za istinu o onome što je bilo i za građenje budućnosti na svijesti o toj istini.

Takav nam je antifašizam danas potrebniji no ikada, jer jasna je želja onih koji pod „firmom“ slobode govora i mišljenja guraju demoniziranje antifašizma i davanje demokratske legitimacije fašizmu, da nas vrate u prošlost, odnosno da rekreiraju prošlost i pretvore je u našu sadašnjost.

 A to je nešto, što naprosto ne smijemo dozvoliti.

Nadam se i vjerujem da će Liga antifašista jugoistočne Evrope u takvim naporima odigrati značajnu ulogu i želim vam uspjeh u svemu što ćete poduzimati. Reafirmirati antifašizam danas, na ovim prostorima, to znači raditi za one koji su na svojim plećima ponijeli teret borbe protiv naci-fašizma, za one koji su bili njegove žrtve, ali i za nas, kao i za one koji će doći nakon nas.

Iznevjeriti ne smijemo nikoga. A siguran sam da i nećemo.

Slijedi zabavni program uz druženje koji će trajati do 22 sata.

 

 

 

 

 

 

tačno.net
Autor 24.8.2013. u 12:01