Stjepan Mesić: Moje aktivnosti u korist RH završit će završetkom mojega života, a moja se uvjerenja promijeniti nikad neće

tačno.net
Autor 13.4.2016. u 15:49

Izdvajamo

  • Ured se kao institucija, naime, želi održati, kako bi bio na raspolaganju nekome tko će biti više po volji vladajućima, nego što sam to ja sa svojim čvrsto definiranim stanovištima, uključujući i borbu protiv korupcije i bezrezervnu osudu fašizma i svih pojava neofašizma i povijesnog revizionizma.

Povezani članci

Stjepan Mesić: Moje aktivnosti u korist RH završit će završetkom mojega života, a moja se uvjerenja promijeniti nikad neće

Ured se kao institucija, naime, želi održati, kako bi bio na raspolaganju nekome tko će biti više po volji vladajućima, nego što sam to ja sa svojim čvrsto definiranim stanovištima, uključujući i borbu protiv korupcije i bezrezervnu osudu fašizma i svih pojava neofašizma i povijesnog revizionizma.

U povodu odluke Vlade RH da u Sabor uputi prijedlog zakonske izmjene kojim se onemogućava dalje korištenje ureda bivšeg Predsjednika, kao i korištenje automobila s vozačem, bivši predsjednik RH (2000. – 2010.) Stjepan Mesić se oglasio priopćenjem za javnost kojega prenosimo u cijelosti.  

“Odluka Vlade RH kojom mi se onemogućava dalje korištenje Ureda bivšeg Predsjednika, te mi se “milostivo” ostavlja rok do 1. svibnja da dovršim započete aktivnosti, dovoljno govori o onima koji su je donijeli. Ipak, s obzirom na to da je kampanja dezinformacija oko toga ureda – ne mojeg ureda, nego ureda bivšeg Predsjednika – bila tako intenzivna da je vjerojatno dio građana ostavila u najmanju ruku u nedoumici, njima – građanima – smatram potrebnim reći sljedeće.

Oduzeto mi je pravo na korištenje Ureda retroaktivnom primjenom zakona, što je u praksi pravno uređenih država iznimno rijetko i primjenjuje se samo u osobito iznimnim slučajevima. A to, mislim, govori dovoljno o Hrvatskoj kao o pravnoj državi. U kampanji što je prethodila današnjoj odluci spominjale su se uštede od nekoliko milijuna kuna, čak i desetak, da bi se sada napokon “otkrilo” kako je riječ o 600.000 kuna. Što je dokaz kako se bezočno operiralo lažima, kako bi se stvorila atmosfera u kojoj će današnja odluka biti pozdravljena. Ured se kao institucija, naime, želi održati, kako bi bio na raspolaganju nekome tko će biti više po volji vladajućima, nego što sam to ja sa svojim čvrsto definiranim stanovištima, uključujući i borbu protiv korupcije i bezrezervnu osudu fašizma i svih pojava neofašizma i povijesnog revizionizma.

U svjetlu navedene svote koja, ponavljam, upadljivo odudara od onoga što se mjesecima serviralo javnosti, posve je jasno, ma što Vlada o tome govorila, da je riječ samo i isključivo o osobnom obračunu sa mnom i o demagoškom potezu. Tzv. argument kako Ured “nikada nije javno objavio učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje“, također ne stoji, jer takav izvještaj nikada nitko nije ni tražio.

No, tromjesečno je Ured podnosio zakonom propisana izvješća o načinu trošenja proračunskih sredstava. Nemoguće je utvrditi koliki je, brojčano izraženo, moj udio u sklapanju nekog posla pri kojemu sam “otvarao vrata” hrvatskim tvrtkama. To bi moralo biti jasno i svakome laiku. No, moram reći kako je vrijednost samo jednoga posla kod kojega sam odigrao značajnu ulogu, prelazila 100 milijuna US dolara. O koristi za Hrvatsku koju donosi istupanje njezinog bivšeg Predsjednika na značajnim međunarodnim skupovima, da i ne govorim.

Na kraju moram decidirano odbaciti rok koji mi Vlada daje da “dovršim svoje aktivnosti”. Moje aktivnosti u korist Republike Hrvatske završit će završetkom mojega života, a moja se uvjerenja do kraja života promijeniti neće.”

tačno.net
Autor 13.4.2016. u 15:49