Stjepan Mesić: Podjela na „narod“ i „državni vrh“, niti postoji, niti može postojati

tačno.net
Autor 18.11.2013. u 15:01

Stjepan Mesić: Podjela na „narod“ i „državni vrh“, niti postoji, niti može postojati

U povodu današnjih zbivanja u Vukovaru oglasio se bivši predsjednika RH Stjepan Mesić:

Kao bivši predsjednik Republike Hrvatske i kao čovjek koji se u svojem političkom djelovanju na toj visokoj dužnosti dosljedno vodio idejom napretka, suživota, potpune ravnopravnosti svih građana bez obzira na naciju, rasu, vjeru, spol i svjetonazor, te načelima tolerancije i prihvaćanja različitosti, moram izraziti duboku zabrinutost sve očitijim podjelama u društvu naše zemlje.

Te su podjele na eklatantan način došle do izražaja upravo na dan kada je Hrvatska trebala biti ujedinjena u odavanju počasti žrtvama Vukovara. Dobro pripremljenom, organiziranom i financiranom akcijom uspjelo je onima koji su grad Vukovar, ali i velik broj poštenih i dobronamjernih građana iz cijele Hrvatske pretvorili u svoje taoce, demonstrirati podjelu na „narod“ i „državni vrh“, podjelu koja – objektivno gledano – niti postoji, niti može postojati, jer taj je državni vrh izabran na svoje položaje upravo voljom naroda, odnosno većine stanovnika Republike Hrvatske.

Današnja događanja u Vukovaru pokazala su svu pogubnost neodlučnosti u suočavanju sa sve agresivnijom desnicom, pa i pravljenja ustupaka toj desnici koji su u nekim slučajevima bili kršenje pozitivnih propisa upravo one države koja danas postoji zahvaljujući i žrtvi Vukovara i njegovih branitelja.

Mogu samo izraziti nadu da će oni koji su temeljem svojih funkcija na to pozvani, prepoznati i shvatiti značenje onoga što se dogodilo u Vukovaru, te da će se u budućnosti u skladu s time i ponašati. Hrvatska budućnost, ako je želimo, može se graditi samo i isključivo na temeljima demokracije, pune ravnopravnosti svih građana, poštivanja ljudskih prava, uključujući prava manjina i odlučnom otporu svakome skretanju s toga puta. Još nije kasno, mada je vremena sve manje.

                  

Tagovi:
tačno.net
Autor 18.11.2013. u 15:01