STOP nasilju nad novinarima u BiH!

tačno.net
Autor 27.8.2018. u 12:41

Izdvajamo

  • “Napadnut je jedan od nas, u ovoj godini ovo je 41 napad na novinare. Meni ovo liči na organizovani teror linije 3P – politika, pravosuđe, policija. Ovo je odavno prevršilo svaku mjeru, ovo je pokušaj ubistva. Iskustva iz dosadašnjih slučajeva ne daju povoda za optimizam, svi smo na metom na čelu. Pozivam kolege iz svih redakcija, da sutra na određen način pokažu, da zatamne ekran, da pošalju poruku dosta napada na novinare. Bojim se da ovo nije kraj, izbori se zahuktavaju, mnogima ćemo zasmetat”, naveo je Divković.

Povezani članci

STOP nasilju nad novinarima u BiH!

Napad i prijetnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Željko Raljić, šef banjalučkog dopisništva BN TV, Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka i Marko Divković, predsjednik Udruženja/udruge BH novinari (BHN), obratili su se danas nakon sinoćnjeg fizičkog napada na novinara RTV BN Vladimira Kovačevića.

Raljić je kazao da će novinarska zajednica ostati jedinstvena bez obzira na sve što se bude dešavalo.

“Pokrenut ćemo sve mehanizme pravne zaštite, a radit ćemo i ono što je naš osnovni posao, baviti se ovim slučajem. Što se tiče policije Republike Srpske, koja je izašla na lice mjesta i izvršila uviđaj, mi ovim što je do sada učinjeno, nismo zadovoljni. Ni ova istraga nije temeljita kao ni mnoge druge do sada. Ovo što se sinoć dogodilo je poruka novinarima u RS i cijeloj novinarskoj zajednici, posebno novinarima BN televizije”, kazao je Raljić.

On je naglasio da su i do sada bili izloženi prijetnjama i pritiscima.

“Novinari BN televizije praćeni, prisluškivani, fotografisani, snimani kamerom, prijećeno im je na društvenim mrežama, sve smo to prijavljivali, od toga nije bilo ništa. Želim da pozovemo i novinarsku zajednicu, ali i sve političke subjekte koji izlaze na izbore da im kažem da ovo nije način za rješavnje stanja u društvu. Građani će 7. oktobra kazati svoje, ali prije toga mi želimo da kažemo svoje, da novinari ne smiju biti napadani. Milorad Dodik jeste došao da posjeti našeg kolegu, ali ću podsjetiti da je Milorad Dodik došao da posjeti i porodicu Dragičević, ali smo vidjeli kakav je ishod te posjete bio na kraju”, naveo je  šef banjalučkog dopisništva BN TV.

Pređena granica

Poručio je da napadači na Kovačevića moraju da budu otkriveni, a osim njih i oni koji su ih na to naveli.

“Ovo je ozbiljan napad i tako ćemo ga tretirati”, kazao je Raljić.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, očekuje od policije da brzo i hitno reaugije i pronađu počinioce.

“Mislim da je rok do kraja sedmice sasvim realan da izađu sa nekim konkretnim informacijama kada nam moraju reći šta su radiili na ovom slučaju. Ovo je granica koja je pređena i ubuduće nećemo tolerisati takvo ponašanje. Atmosfera linča koja je stvorena u RS pokazuje da je ovo rezultat takvoga nečega. Ni sam Vladimir Kovačević ne zna šta je pozadina napada, ali to očekujemo od policije da istraži. Pozivamo sve medije u BiH, da sutra objave, da li baner, flajer ili video isječak sa natpisom ‘Stop nasilju na novinarima’. Pozivam kolege da se solidarišu, ovakav ambijent je za svaku osudu i nemoguće je raditi u ovakvim okolnostima”, naveo je Vukelić.

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, također je pozvao na solidarnsot.

“Napadnut je jedan od nas, u ovoj godini ovo je 41 napad na novinare. Meni ovo liči na organizovani teror linije 3P – politika, pravosuđe, policija. Ovo je odavno prevršilo svaku mjeru, ovo je pokušaj ubistva. Iskustva iz dosadašnjih slučajeva ne daju povoda za optimizam, svi smo na metom na čelu. Pozivam kolege iz svih redakcija, da sutra na određen način pokažu, da zatamne ekran, da pošalju poruku dosta napada na novinare. Bojim se da ovo nije kraj, izbori se zahuktavaju, mnogima ćemo zasmetat”, naveo je Divković.

Dva nepoznata mladića sinoć su u banjalučkom naselju Obilićevo brutalno pretukli novinara BN TV Vladimira Kovačevića.

Traži se reakcija nadleženih

Kovačević je u telefonskom razgovoru sa direktorom BN TV Vladimirom Trišićem rekao da su ga dvojica muškaraca sačekala ispred zgrade u kojoj stanuje.

“Prošao sam pored njih ne očekujući bilo šta da će mi se desiti. Odjednom su nasrnuli na mene”,rekao je Kovačević.

“Razvukli su šipke i počeli da me udaraju. Pokušao sam da se branim, dok su oni udarali po glavi i tijelu tim šipkama. Pozivao sam upomoć, oni su udarali i onda su pobjegli u automobil i odvezli se u nepoznatom pravcu”, ispričao je Kovačević direktoru Trišiću, navodeći da mu je glava razbijena na dva mjesta i da ima povrede po uhu, licu i tijelu.

“Uređivački kolegijum BN TV najoštrije osuđuje ovaj napad i zahtjeva od MUP RS da što prije reaguje i nađe počinice ovog gnusnog napada na našeg novinara. Takođe, uređivački kolegijum BN TV podsjeća da se već duže vrijeme u određenim političkim krugovima pravi hajka na novinare naše kuće”, saopćeno je iz ove televizije.

“Zbog toga upozoravamo MUP RS da što prije obezbijedi slobodu rada i kretanja kako našim tako i ostalim novinarima. U protivnom ćemo biti primorani da sami preduzmemo korake na zaštiti naših ljudi”, poručio je uređivački kolegijum RTV BN.

Kovačević je sinoć bio na radnom zadatku u sklopu koga je pratio skup “Pravda za Davida”. (N1)

vlado kovačević

Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva sve medije u Bosni i Hercegovini da upute jedinstven zahtjev vlastima u Republici Srpskoj i BiH da nasilje nad novinarima mora prestati, na način da u svojim medijima objave crne flajere (u štampi), banere (na portalima) i telope (na TV) sa natpisom “STOP nasilju nad novinarima u BiH”.

Na taj način, istakli su, mediji će pokazati vlastima, javnim zvaničnicima i institucijama da medijska i novinarska zajednica BiH neće tolerisati ni jedan oblik nasilja i ugrožavanja slobode medija i sigurnosti novinara.

Upravni odbor Udruženja “BH novinari” najoštrije osuđuje brutalni napad i premlaćivanje Vladimira Kovačevića, novinara i dopisnika BN televizije iz Banja Luke, kojeg su u nedjelju uvečer sačekale dvije maskirane osobe ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede.

– Zaprepašteni smo načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju – kazali su u saopćenju.

Također su dodali da posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvještaje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida” te da nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BNTV od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije u tom entitetu.

– Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati – saopćeno je iz Udruženja BH Novinari.

Protesti novinara ispred Palate RS-a održani su danas u pet do dvanaest sati.

Da li se metalnim šipkama tuku danas sloboda novinarstva, sloboda izražavanja i sloboda kretanja?

Video prilog možete pogledati OVDJE

foto: faktor.ba

foto: faktor.ba

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, oštro osuđuje brutalni napad na novinara i dopsinika BNTV, Vladimira Kovačevića.

“Jučer, 26. augusta,  dvije maskirane osobe sačekale su Vladimira Kovačevića ispred zgrade u kojoj živi,  nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede.

Zaprepašteni smo  načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju.

Duboko smo zabrinuti zbog činjenica da je Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvješataje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida” (grupa građana u borbi za razotkrivanje istine o ubistvu mladog studenta iz Banja Luke Davida Dragičevića), te nakon niza verbalnih napada i političkih prtisaka na novinare BNTV od strane javnih zvaničnika ovog entiteta.

Ovo je peti fizički napad na novinare u BiH, koji se BH novinari registrovali u 2018.

Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova RS, da hitno i profesionalno istraži napad na Vladimira Kovačevića kao i da informiše javnost o okolnostima slučaja u što kraćem roku, i sakcioniše počinitelje u skladu sa zakonskim okvirom RS-a i BiH.

Napad i prijetnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije”,  stoji u saopštenju Regionalne platforme Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara.

tačno.net
Autor 27.8.2018. u 12:41