Štrajkat će iako im plaće još nisu dirane ni lipe

Autor 28.11.2012. u 11:11

Štrajkat će iako im plaće još nisu dirane ni lipe

Vilim Ribić, Matica sindikata/PIX

Matica hrvatskih sindikata i Sindikat Preporod pozvali su sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama, znanstvenim i pojedinim zdravstvenim ustanovama na sutrašnji  štrajk zbog pada plaća iako one nisu smanjene niti za lipu!

U pozivu na štrajk, naime, spominju se otkazani kolektivni ugovor i smanjenje plaća iako se o novom temeljnom kolektivnom ugovoru pregovara s Vladom i novi je sastanak sazvan za petak u podne. A sve dok se pregovara, plaće neće padati. Tek ako se dogovor između 11 sindikata i Vlade ne postigne, plaće će, prema najavama ministra rada Miranda Mrsića, pasti oko 10 posto. Ako je, međutim, vjerovati preostalim sindikatima koji su uključeni u pregovore sa Vladom, plaće neće ni padati. Kako neslužbeno doznajemo, svih sedam sindikata, osim “štrajkaša”, smatra da pregovori s Vladom idu u dobru smjeru i da je pitanje dana kada će se potpisati novi temeljni kolektivni ugovor.”Mi bez tog ugovora ne želimo ostati i ne želimo da nam se smanje plaće”, ponovila je Spomenka Adbevšek, predsjednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu. U međuvremenu je isplata božićnice postala novi kamen spoticanja između štrajkaša i Vlade. U Vladi smatraju da ukidanjem kolektivnoga ugovora nema mjesta za tu privilegiju, dok Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, upozorava na to da će se Vlada suočiti s velikim brojem sudskih tužbi ako je ne isplati. “Božićnica je zajamčena kolektivnim ugovorom i ako se ne isplati, Vlada će nam morati platiti milijarde kuna odštete po tužbama”, rekao je Vilim Ribić za poslovni.hr

Predsjednik NSCH (NEZAVISNI SINDIKAT CARINIKA HRVATSKE) Željko Popović uputio je podršku u štrajku upozorenja SZHŠ Preporod – učitelja i nastavnika:

“Podržavamo Vaš štrajk upozorenja za prava koja su definirana Europskom socijalnom poveljom, Ustavom Republike Hrvatske, pravu svakog čovjeka i građana, a to je pravo na rad, pravo na pristojnu plaću i standard i pravo na uspjeh.

U Hrvatskoj očito nemaju svi jednaka prava, posebno ona na uspjeh, jer je nametnutim  programom 200 bogatih obitelji, politike privilegiranih obiteljskih klanova, koju jednako promiču sve političke stranke, stvorena privilegirana kasta onih, koji su bez srama otimali prava drugima, na kraju uzimali im iz džepa, da bi pokrili dugove koje su napravili sami svojom bahatošću, neznanjem i potpuno nepravičnim nametnutim odnosima u našem društvu. Njima su uvijek i stalno krivi „MI“ koji ih biramo i to nam još otvoreno govore, ali ako misle da smo „ovce“, tada se varaju, jer će sindikati znati odgovoriti na njihove prijevare i laži, to smo više nego sigurni.

Podržavamo učitelje i nastavnike, koji nisu krivi za „sve krize“ u Hrvatskoj, a niti su ih izazvali, a koji prije svega samo i isključivo traže svoja prava, koja im pripadaju.

U pravu ste, tko laže taj i krade, prozvali su se poštenima, a od najavljenih promjena i deklariranoj borbi protiv korupcije, ističu se isključivo i samo u borbi protiv bilo kakve konkurencije.

Zajedno smo jači!”

 

Autor 28.11.2012. u 11:11