Sud prihvatio nagodbu sa Svetlanom Ražnatović

Autor 9.5.2011. u 07:40

Sud prihvatio nagodbu sa Svetlanom Ražnatović

Viši sud u Beogradu prihvatio je danas sporazum o priznanju krivice koji su sa Tužilaštvom sklopile pevačica Svetlana Ražnatović i njena sestra Lidija Ocokoljić.

 

One će, prema tom sporazumu, platiti državi milion i po evra, i provesti osam, odnosno šest meseci u kućnom pritvoru.

“Naravno”, odgovorila je kratko Svetlana Ražnatović na pitanje sudije Slađane Marković da li krivicu priznaje dobrovoljno, svesno i bez zablude.

Sestre su se sporazumom odrekle prava na žalbu.

Presuda će biti doneta po pravosnažnosti rešenja o prihvatanju sporazuma, saopštila je sudija.

Fudbalski klub “Obilić” nije podneo odštetni zahtev, niti se pridružio krivičnom gonjenju, a punomoćnik kluba, advokat Milan Zindović je obrazložio da je to tako jer klub smatra da su optužene iznos od transfera fudbalera uplatile na račun kluba i da ga nisu uzele za sebe.

Sestre će, prema sporazumu, platiti milion i po evra državi u tri rate od po 500.000 evra. Prvu ratu će platiti u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, drugu u roku od šest meseci, a treću u rokuod dve godine, s tim što će za treću ratu biti stavljena hipoteka na vilu Ražnatovićeve u beogradskom naselju Dedinje.

Svetlana Ražnatović će u kućnom pritvoru provesti osam meseci, a Lidija Ocokoljić šest meseci.

Sporazumom je utvrđeno da Svetlani Ražnatović bude oduzeto svo oružje zaplenjeno u njenoj kući prilikom hapšenja 2003. godine.

Sudija Slađana Marković je rekla da je kazna “odmerena primenom naročito olakšavajućih okolnosti jer se radi o neosuđivanim osobama koje od 2002. godine nisu vršile krivično delo”.

“Svetlana Ražnatović je samohrana majka dva maloletna deteta, njena sestra je porodična žena, a i ‘Obilić’ nije istakao odštetni zahtev. One nisu činile krivična dela od 2002. godine, što ukazuje da nisu osobe sklone krivičnim delima”, rekla je sudija Marković obrazlažući olakšavajuće okolnosti.

Sudija je objasnila da milion i po evra nije kazna, nego vraćanje imovinske koristi stečene krivičnim delom.

“Pošto ‘Obilić’ nije istakao odštetni zahtev, a u zakonu stoji da niko ne može da zadrži dobrit stečenu krivičnim delom, onda je logično da se novac uplati u budžet”, rekla je sudija.

Dodala je da bi u slučaju da je vođeno suđenje, to bio dugotrajan i skup postupak, i podsetila da je samo istraga trajala osam godina.

Današnje ročište je izazvalo veliko interesovanje medija i javnosti zbog čega svi nisu mogli da uđu u sudnicu.

Sestre su u sudnicu došle u pratnji obezbeđenja koje je odgurivalo novinare i snimatelje koji su pokušavali da priđu Ražnatovićevoj.

Svetlana Ražnatović i Lidija Ocokoljić su optužene da su od 14. avgusta 2000. do 21. maja 2003, prodajom deset fudbalera beogradskog kluba “Obilić”, nezakonito pribavile četiri miliona nemačkih marakai oko 3,5 miliona dolara.

Tagovi:
Autor 9.5.2011. u 07:40