Sud u Strazburu: Koprivica preskupo kažnjen

Autor 23.11.2011. u 11:59

Sud u Strazburu: Koprivica preskupo kažnjen

Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je juče odlučio da je Crna Gora prekršila član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji propisuje pravo na slobodu izražavanja, kada je novinara Veseljka Koprivicu ovdašnji sud obavezao da plati 5.000 eura i sudske troškove, po osnovu naknade štete zbog povrede časti i ugleda.

Advokatska kancelarija “Prelević”, čiji je Koprivica klijent, saopštila je da je iznos koji je trebalo da plati nekadašnji urednik nedjeljnika “Liberal” bio 25 puta veći od njegovih mjesečnih primanja.

Evropski sud je saopštio da se slučaj tiče pritužbe urednika magazina, koji je oglašen krivim za povredu časti i ugleda i kome je naređeno da plati pretjeranu naknadu štete zbog članka koji je njegov časopis objavio 1994, u kome je najavio da će 16 novinara iz Crne Gore biti suđeno u Hagu zbog huškanja na ratne zločine.

Sud je, kako piše, ispitao da li su presude domaćih sudova bile “neophodne u demokratskom društvu” i konstatovao da je sporni članak u magazinu jasno tvrdio neku činjenicu i da se zbog toga dokaz za nju može tražiti, ali i da Koprivica nije učinio dovoljno da provjeri informaciju prije nego što je objavio.

“Liberal” je 24. septembra 1994. objavio članak pod naslovom “Šesnaest”, koji je napisao njegov specijalni dopisnik iz Haga. U članku je pisalo da će mnogi novinari, od kojih je 16 iz Crne Gore, biti izvedeni pred Haški sud zbog huškanja na rat. Ukazano je da su dva zvaničnika Haškog suda pripremili taj dosije i priložena je lista od 16 crnogorskih novinara kojih se to navodno tiče.

Oktobra 1994. jedan od ovih 16 novinara, i sam urednik velikog državnog medija, podnio je tužbu sudu u kojoj tvrdi da Koprivičin članak narušava njegov ugled i zatražio naknadu štete.

Iz advokatske kancelarije “Prelević” podsjećaju da je Koprivica pravosnažno osuđen za klevetu po tužbi Božidara Čolovića, bivšeg glavnog urednika Radio-Televizije Titograd.

vijesti.me

Tagovi:
Autor 23.11.2011. u 11:59