Sukob dva koncepta

Ibrahim Prohić
Autor 26.6.2019. u 09:21

Izdvajamo

  • Riječ je dakle o sukobu dva koncepta, apsolutizacije političke moći, s jedne i demokratskog modela, s druge strane. Riječ je, zapravo o neposrednoj budućnosti ovog društva.

Povezani članci

Sukob dva koncepta

Foto: Visoko.co.ba

Braneći Kristinu Ljevak kantonalna Vlada brani sebe, brani proklamovane principe, brani alternativu i održava nadu u otvaranje procesa izlaska iz duboke političke i društvene krize.

Vlada KS je, vjerovatno, pred prvim velikim izazovom, pred testom koji će pokazati njenu snagu i političku mudrost. Test se zove Kristina Ljevak, odnosno JP TV SA.

Ova Vlada je otvorila nadu da je (i) u BiH moguć drugačiji model vlasti. Radi se o prvoj programskoj vladi u postratnom periodu. Definirani su principi i podugačka agenda mjera koje bi trebalo realizirati u mandatu. Sve za 5 !

No, da đavo nikad ne miruje, te da čeka pogodan trenutak da krene s destrukcijom pokazuje i slučaj Kristine Ljevak v.d. direktorice JP (dakle, javnog servisa) TV SA. Riječ je o osobi s kredibiitetom, profesionalnim i moralnim.

U kratkom periodu na ovoj funkciji pokazala je menadžerske sposobnosti, demokratski model upravljanja, viziju razvoja ovog medija…

Da podsjetim, Vlada KS je u svojim principima apostrofirala rehabilitaciju principa kompetentnosti (sposobnost i stručnost, a ne partijska podobnost) i instituta konkursa.

Sada je JP TV SA u proceduri konkursa za navednu poziciju. Politička kuhinja stranaka koje su izgubile vlast u KS voljom birača, građana na prošlim izborima krenula sa hajkom na K.LJ. Ona, poručuju iz te kuhinje, neće biti izabrana čak i ako konkuriše!? Kako to znaju ? Navodi se i konkretno ime favorita!?
Spin je vješto urađen. Ako bi to bilo tačno, šta ostaje od principa koje je nova vlast proklamovala kao svoj model!? Šta je s transparenosti, sposobnostima kao krunskim kriterijem?

Šta je dakle, s kredibilitetom Vlade u KS?

Spin daje i detalje. Naznačeni favorit je želja, volja predsjednika skupštine KS koji je svom favoritu odavno obećao tu funkciju!?
To bi značilo da se zadržava politički utjecaj na medije i javni servis. (za uzvrat se podrazumjeva podanička uređivačka politika).

Udar na Vladu i njen kredibilitet ne dolazi, dakle izvana, iz opozicije u KS, već iznutra, iz strukture koalicije. Ideja spina je jasna. Ako se ne uspjeva srušiti Vladu izvana (a pokušavalo se i najavljivalo kao gotova stvar), onda to valja uraditi iznutra.

Ako bi se u tome uspjelo bila bi kompromitirana jedna, zasad jedina autentična politička alternativa. Bio bi to opasan korak unazad i argument etabliranim strankama i vječitim skepticima da si svi (misli se na političke stranke) isti, odnosno da promjene nisu moguće. Tako bi i u ovom dijelu F BiH dobili istu političku paradigmu ono što je vješto urađeno u RS i dijelu F BiH gdje caruje HDZ BiH, scenu bez opozicije s kredibilitetom.

Braneći K.LJ. kantonalna Vlada brani sebe, brani proklamovane principe, brani alternativu i održava nadu u otvaranje procesa izlaska iz duboke političke i društvene krize.

Ohrabruje javna reakcija uposlenika ovog medija, tj Vijeća uposlenika TV SA. Oni daju podršku K.LJ. i argumentiraju: “Nakon dugo vremena prvi put se dogodilo da osoba imenovana za lidera ovog javnog medija za prioritete naglašava javni interes, odgovornost prema publici, poštivanje gledatelja i imperativ istinitog i etičkog izvještavanja o temama od javnog interesa.” Na kraju, izražavaju sumnju u politički ižinjering!

Riječ je dakle o sukobu dva koncepta, apsolutizacije političke moći, s jedne i demokratskog modela, s druge strane. Riječ je, zapravo o neposrednoj budućnosti ovog društva.

Ibrahim Prohić
Autor 26.6.2019. u 09:21