SUMRAK MORALA :AKO POBJEDI HDZ ČEKA NAS DUGA MRAČNA NOĆ

Autor 24.9.2011. u 08:07

SUMRAK  MORALA :AKO POBJEDI HDZ ČEKA NAS DUGA MRAČNA NOĆ

ĐURĐICA SUMRAK uspješno je obavila partijski zadatak.

Nema veze što će po njoj sada pljuvati, što će se nad njom zgražati, nisu bitni ni komentari o tome kako HDZ opet poseže za prljavim predizbornim trikovima, kao što nema sumnje da će njezina široka zastupnička pleća podnijeti i eventualnu packu od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Ona više nije važna. Važna je samo priča koju je tobože slučajno pustila u javnost.

Hloverka bacila drva na lomaču

I kad god se ponovi njezina izjava o tome da je stanoviti oporbeni političar “sklon nasilju” – a Hloverka je već iste večeri iskoristila priliku – prijateljica Jadranke Kosor znat će da je njezina misija bila uspješna.

To će postati predizborna tema. Ući će u podsvijest ljudi, postati dio tračeva, medijskih svađa, političkih komentara, visokoparnih piarovskih polemika, a možda uđe čak i u poneku dušebrižničku raspravu o privatnosti, obitelji i ljubavi…

Bit će mnogo onih koji će reći da u to ne vjeruju, ali previše onih koji će zaključiti da su oduvijek sumnjali da s tim čovjekom nešto nije u redu.

Koga briga za Đurđicu Sumrak

Đurđice Sumrak nitko se više neće sjećati, kao što dosad nitko nije čuo za nju. Ostat će samo ono što joj nije slučajno izletjelo ravno u televizijsku kameru.

I tko god u iduća dva mjeseca bude ponovio njezinu rečenicu, u bilo kojem kontekstu i uz bilo kakvu konotaciju, učinit će uslugu i njoj i stranci za koju je to odradila, nanoseći pritom štetu ne samo osobi koju se optužuje, već i njegovoj obitelji.

Osobe koje su istinski zabrinute za žrtve obiteljskog i svakog drugog nasilja o tome ne govore na televiziji. Odlaze u policiju, na institucije, u udruge, kako bi to prijavile i spriječile.

Đurđica Sumrak (koja bi sigurno dobila nadimak Mrak da on već nije zauzet) to nije učinila. Ona se pobrinula da joj u televizijsku kameru izleti nešto o “visokopozicioniranom predsjedniku”. A mediji su odradili ostalo: naizgled kroz kritiku i zgražanje, a zapravo promovirajući podmuklu tezu.

“Gospodine Sanader, jeste li vi peder?”

Nešto slično svojedobno je radio i Ljubo Ćesić Rojs na čelu desničarske ekipe u HDZ-u, šireći tračeve o tome da je Ivo Sanader homoseksualac, vukući novinare za rukav kako bi se pohvalio video snimkom koju će, eto, već sutra pokazati javnosti.

Naravno da to nije učinio, ali je zato nekoliko godina kasnije Aleksandar Stanković u ozbiljnoj emisiji na javnoj televiziji mrtav-hladan upitao Sanadera je li peder. Kao da javnost zaslužuje odgovor.

No to je bio dokaz dokle takav trač može ići.

Nakon izbora broje se mrtvi

Nažalost, ono što je rekla Đurđica Sumrak mnogo je više od trača. Svejedno, bila je to mala žrtva koju je Jadrina frendica odlučila podnijeti. Kampanja je kratka, a nakon bitke broje se mrtvi.

I da podvala bude još odvratnija, Sumrak zna da osoba koju je prozvala to sigurno neće demantirati, vjerojatno ni zaprijetiti tužbom, jer bi time samo bacala drva na potpaljenu lomaču. Zvuči kao savršeni zločin.

I da, HDZ vodi prljavu kampanju. Ali koga briga. On je ionako, što bi rekla Sumrak, “sklon nasilju”.

Tekst uz dozvolu autora prenosimo sa portala index.hr

Autor 24.9.2011. u 08:07