”Super-iorni” Mario

Edin Osmančević
Autor/ica 25.9.2018. u 16:39

Izdvajamo

  • „Trećerazredni činovnici u EU“ nam poručuju da jedino pravedno riješenje za BIH je jedinstvena, sekularna, demokratska država, sa jednakim pravima, snažan ustav koji zabranjuje direktne ili indirektne rasne ili vjerske diskriminacije svakog pojedinca ili grupe, te snažan ustavni sud koji će ga provoditi.

Povezani članci

”Super-iorni” Mario

Foto: D. S./Klix.ba

Karamatićev aparthejd će propasti onako kako je propao južnoafrički i svaki drugi. Jer na Karamatićevu žalost „trećerazredni činovnici u EU” su odbacili politiku aparthejda i dalje podjele Federacije BiH

”Ekonomski argumenti ne ”pale” kod Balkanaca”, reče jedan moj prijatelj sa kojim često uobičavam ćaskati o bh. politici.  Zato nam politka služi kako bi ”razmišljala” umjesto nas,  pravila svoje najamnike i zapošljavala nas. Tako bi se mogla definisati i strategija zvaničnika HNSa Maria Karamatića, po zanimanju rudarskog tehničara, poznatog po svojim bombastičnim izjavama. Priznat ćete da je mnogo lakše svojim biračima poslati ”bombe” nego im stvoriti uslove da ostanu na svojim ognjištima, uvećaju plate i poboljšaju svoj životni standard. Što se desilo u genezi Karamatićevog mentalnog sklopa, nije teško naslutiti. Karamatić nije samo drzak i bezobrazan političar, lišen svake odgovornosti prema svojim glasačima, on je i prevarant koji je na nezakonit način falsifikovanjem dokumenata stekao pravo na vojnu mirovinu. Vjerovatno ovakvi ljudi, sa ovakvim meritima i trebaju u Čovićevom štabu.

Mario Karamatić očigledno ne razumije da se demokratsko društvo ne može gradititi  metodom prikrivenog aparthejda. Vrijednosti aparthejd-sistema leži Karamatiću mnogo bliže srcu nego demokratska načela jednog civilizovanog društva.  Da li je Karamatićevo mentalno  zdravlje zaista toliko ugroženo kada kandidaturu Željka Komšića u svojoj posljednjoj izjavi  poredi sa ”maskom građanštine kojom se pokušava stvoriti unitarna Islamska država u srcu Europe”?

Ili kada kaže da je ”zahvaljujući ponovnoj kandidaturi Željka Komšića, danas svakom trećerazrednom činovniku u EU jasno što se ovdje događa i kako se gaze politička prava jednog konstitutivnog naroda.” Pati li gospodin super Mario od Hitlerovog sindroma  ”superiornosti” pozivanjem  ”trećerazrednih činovnika u EU”?

Trebalo bi podsjetiti Karamatića da je  srž aparthejda (razdvojenosti) rasna diskriminacija u pristupu državljanstvu i pravu na glasanje na određenoj teritoriji (među grupama sa uporedivim vezama sa teritorijom). Karamtić bi, vjerovatno, da može, u Zakona o popisu stanovništva ili, još bolje  Izbornom zakonu nametnuo klasifikaciju ”pravi” i ”krivi” Hrvat” ili ”podoban” i ”nepodoban”. Po njemu bi u kriterijume takve klasifikacije između ostalog ulazili: porijeklo, izgled ,običaji, odakle dolazi i mnoge druge rasne i diskriminatorske etikete. Da li bi zabranio i mješovite brakove kako bi očuvao genetski kod „pravog Hrvata“?

Karamatićev aparthejd će propasti onako kako je propao južnoafrički i svaki drugi. Jer na Karamatićevu žalost „trećerazredni činovnici u EU” su odbacili politiku aparthejda i dalje podjele Federacije BiH.

„Trećerazredni činovnici u EU“ nam poručuju da jedino pravedno riješenje za BIH je jedinstvena, sekularna, demokratska država, sa jednakim pravima, snažan ustav koji zabranjuje direktne ili indirektne rasne ili vjerske diskriminacije svakog pojedinca ili grupe, te snažan ustavni sud koji će ga provoditi.

To je i naš dug živih onima koji su položili svoje živote u odbrani  gore navedenih  vrijednosti satkanih u bosansko-hercegovačkom ćilimu najljepših boja, od kojih se nikad ne smije odustati!

Edin Osmančević
Autor/ica 25.9.2018. u 16:39