SVEČANO OTVARANJE ŠKOLE ZA TRUDNICE U ISTOČNOM SARAJEVU

Autor 7.12.2012. u 18:09

SVEČANO OTVARANJE ŠKOLE ZA TRUDNICE U ISTOČNOM SARAJEVU

Škola za trudnice, koju je pokrenulo Udruženje građana FAMILY CARE iz Istočnog Sarajeva, a čije osnivanje je pomogao Cryo-Save, najveća evropska porodična banka matičnih ćelija i partner Cryo-Save za BiH kompanija FAMILY-PLUS svečano je otvorena 5.decembra.

Pored organizatora na svečanom otvorenju prisustvovali su lokalni ginekolozi, pedijatri, medicinske sestre, ali i trudnice koje su bile zainteresovane za budući rad škole.

„Kao rezultat veoma kvalitetne saradnje našeg  udruženja “Family care” sa FAMILY-PLUS-om, ekskluzivnim i ovlaštenim zastupnikom Cryo save-a za BiH, u Istočnom Sarajevu počela je sa radom “Škola za trudnice “. Cilj škole je kompletna psihofizička priprema trudnice i njenog partnera za porod i postporođajni period, a realizuje se kroz 9 sati tematskih predavanja sa ginekologom, psihologom i pedijatarom te 9 sati vježbi za fizičku pripremu trudnice,  sa demonstracijom njege novorođenčeta. Kompletna edukacija je praćena videoprezentacijom predviđenih tematskih cjelina, kao i vježbi i odvija se u prijatnom okruženju za čije opremanje smo u potpunosti zahvalni našim donatorima i saradnicima, koji su ujedno i partneri škole. Njihovom donacijom od 12.000 KM, obezbijedili smo svu potrebnu opremu, kao i propagandne materijale i tako stekli uslove da relativno brzo počnemo sa radom.“ rekla je nakon svečanog otvaranja Branka Zubić, voditeljica Škole za trudnice.

Psihofizička priprema podrazumijeva dobru koncentraciju, uspješnu relaksaciju i primjenu određenih tipova disanja koje trudnice uče, usvajaju kroz vježbe i na kraju primjenjuju. Kroz program škole za trudnice se pripremaju i za prve korake materinstva, za period koji ih čeka poslije porođaja, a to je dojenje, kao i problematika koju ono nameće. U program škole su uključeni i očevi sa ciljem da i oni daju podršku prilikom porođaja, ali i da podrže dojenje, kao i da budu aktivni učesnici u roditeljstvu

„Danas je potrebno puno hrabrosti i podrške svim mladim ženama koje namjeravaju postati majke, a planirati trudnoću i osnivanje porodice danas podrazumijeva jedan herojski čin. Iz ovih razloga FAMILY-PLUS i Cryo-Save nastoje da kroz ovakve projekte pruže što je moguće više podrške budućim roditeljima. Škole za trudnice su bitni projekti u lokalnim zajednicama, gdje trudnice, ali i budući očevi mogu dobiti više informacija na osnovu kojih se mogu bolje pripremiti za period trudnoće i roditeljstva i samim tim smanjiti rizike od neželjenih pojava na minimum. Većina ginekologa tvrdi da se trudnica koja prođe kroz školu za trudnice vrlo lako prepoznaje – vrlo je samouvjerena, fizički i mentalno pripremljena, zna tačno koje su faze poroda te nema straha od nepoznatog. Zbog svih ovih razloga mi smo do sada pomogli 20 škola za trudnice u BiH.“, izjavio je nakon otvaranja dr. Kenan Vrca, izvršni direktor za medicinske poslove u kompaniji FAMILY-PLUS.

Tagovi:
Autor 7.12.2012. u 18:09