Svetislav Basara: Beskrajna priča

tačno.net
Autor 10.3.2013. u 10:34

Svetislav Basara: Beskrajna priča

Zabrinjavajuće je što i ostale srbijanske stranke sve više počinju da liče na DSS. Što će u prevodu reći – da sve ubrzanije prestaju da prave razliku između fikcije i (žalosnih ostataka) realnosti.

Otvorio se, dame i gospodo, Dačić u autorskom tekstu u NIN-u i to možda i više nego što je bio nameračio. „Lagalo se da je Kosovo naše“, napisao je Dačić“.Pa je to čak i ozvaničeno Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska.“

Dačić je, dakle, iz samo njemu znanih razloga rekao suštu istinu i opisao činjenično stanje, što je – odmah po čitanju – bilo uzrok serije nervnih slomova u – ionako nervno vazda labilnoj – Demokratskoj stranci Srbije. Dobro, Dačić ne bi bio Dačić da još istog dana nije po ko zna koji put skočio samom sebi u usta izjavom: Ne odustajemo od Kosova ni po cenu datuma.

Munjevito revidiranje stavova i posipanje pepelom po glavi nije, međutim, urodilo plodom. Dssovska fatva je bila izrečena, strela je poletela, a strelac je po običaju bio onaj starmali telal, Petković, jedan od glavnih kandidata za nekog budućeg Koštunicu. Nije tako, zagrmeo je Petković! Dačić je lažni premijer, a Kosovo je srpsko! I sve tako nešto. I sve u tom stilu. Zaključno sa zaključkom da takav, lažni Dačić, ne zadovoljava ni minimum kriterijuma za obavljanje odgovorne dužnosti, sledstveno čemu bi ga momentalno trebalo smeniti i – i pretpostavljam – zameniti. Vi sad nagađajte kojim velikanom. Istovremeno, Petković je iskoristio priliku da izokola natrlja nos SNS-u, kažem izokola, jer je Vrhovno DSS biće blagoizvolelo negde izjaviti da odnosi između DSS-a i SNS-a zavise od SNS-ovog odnosa prema Kosovu. I pročaja.

Od DSS-a se ništa drugo ne može ni očekivati. Ta bajagi politička stranka je paranormalni fenomen i jedan od pouzdanih (lokalnih) znakova bliskosti kraja sveta. Zabrinjavajuće je što i ostale srbijanske stranke sve više počinju da liče na DSS. Što će u prevodu reći – da sve ubrzanije prestaju da prave razliku između fikcije i (žalosnih ostataka) realnosti. Sve se to događa na desetogodišnjicu javnog pogubljenja čoveka čije su ideje i političko delovanje jedno vreme ulivale nadu u povratak Srbije u realni svet. Sada već lepo vidimo da je to bilo nemoguća misija. Seme lažne mitologije i „patriotske“ laži, uopšte, posejano pred kraj XIX veka, izraslo je u moćno drvo bez korena, a sada je to jalovo drvo počelo obilno da rađa jalove plodove čiju ćemo gorčinu tek osetiti.

Danas.rs

tačno.net
Autor 10.3.2013. u 10:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija