Svetlana Broz i Duško Tomić na prosvjedu u Mostaru: Dole fašisti!

Nikola Vučić
Autor/ica 13.5.2014. u 07:35

Svetlana Broz i Duško Tomić na prosvjedu u Mostaru: Dole fašisti!

Foto: Š.G.

Jučer su se na 94. dan prosvjeda na Španjolskom trgu u Mostaru, nezadovoljnim i obespravljenim građankama i građanima Mostara pridružili ugledna aktivistica, spisateljica, direktorica nevladine organizacije GARIWO, dr. Svetlana Broz i ugledni odvjetnik Duško Tomić, koji se ponudio da bez ikakvih naknada sudski brani prosvjednike. 

Građankama i građanima koji već 94 dana izlaskom na Španjolski trg iskazuju svoje nezadovoljstvo ekonomskom i socijalnom slikom Mostara, županije, ali i cjelokupne i Bosne i Hercegovine, pripadnici Policijske uprave Mostar svakodnevno na adrese šalju prekršajne naloge, a čije kazne dosežu i do nekoliko stotina maraka.

Svetlana Broz i Muharem Hindić Mušica na protestima u Mostaru

Prosvjednicima se obratila  dr. Svetlana Broz, koja je još nedavno bila na mostarskim prosvjedima:

“Kada sam pre nedelju dana bila sa vama, razumela sam da je jedan od problema koji imate upravo problem prijava, kazni, terora nad vašim načinom razmišljanja, nad vašom borbom za sopstvena prava, nad vašim pravom da govorite. Razumela sam od vas da stojimo pred zgradom, Gimnazijom Mostar, u kojoj su učenici još uvek podeljeni po etničkim pripadnicima svojih roditelja. Verujem da vi njima svakoga dana držite lekcije građanske hrabrosti i da će se oni vama jednoga dana svi zajedno pridružiti. Ako se to ne dogodi pre kraja školske godine, sigurna sam da će doći kada završi školska godina i kada više njihovi autoriteti ne budu u stanju da utiču na njih da vam se ne pridruže. U ovoj zemlji je previše fašista. Na žalost, 1945. godine nije dobijen rat protiv fašista, već je dobivena samo jedna bitka. Nova bitka je pred svima nama i mi je moramo dobiti jer bez nje nemamo budućnosti. Previše u ovoj zemlji i ovome gradu voli fašizam i previše ih koristi fašizam za svoje prljave i niske ciljeve, za svoje korupcije kojima nema kraja. Vama koji dižete glas protiv toga, ja se divim i uvijek ću biti sa vama.”

Odvjetnik Duško Tomić na prosvjedima u Mostaru

Ugledni odvjetnik Duško Tomić, užasnut takvom situacijom i načinom na koji vlast trenira strogoću nad građanima Mostara, jučer je obrativši se na Španjolskom trgu istaknuo važnost ovih prosvjeda i dao svoju podršku:

“Pošto sam se na sopstvenom životu uvjerio da ovdje u Bosni i Hercegovini vlada veliki broj fašista, ja im odavde poručujem “Dole fašisti!”. Ovo sam govorio u Mostaru i 1992. godine. Sa sjetom spominjem Denisa Kokanića od majke Sonje Dodik, a koji je ubijen od fašističkih granata iz reda mog, srpskoga naroda, koji je poginuo u konzulatu Dječje ambasade. Da je živ, danas bi zasigurno bio ovdje sa nama. U Mostaru je bio i veliki Mišo Marić koji je 18 000 djece iz Mostara sklonio od fašista. Ovdje je danas konzul Dječje ambasada – Emir Balić – čovjek koji, na žalost, zbog bolesti ne može biti danas ovdje.”

“Nemojte se umoriti! Bolje je 94 dana pet ljudi, nego stotinu hiljada ljudi jedan dan! Zato ste vi veliki! Zato oni kažnjavaju! Kao čovjeka, oca petero djece, ali i advokata, brine me to što imamo na hiljade vjerskih službenika u raznim vjerskim zajednicama i to da nikada nitko od njih ne progovori u ime ovog naroda. Oni, koji se brinu o našim dušama. Srećan sam što danas u zatvoru leži jedan imam iz Gornje Bukovice što je zlostavljao djevojčicu, ali sam očajan što Vasilije Kačevenda i danas drma fašističkom Bijeljinom. I danas, dok god postoje ulice fašista, postoji i fašizam. Računajte na moju pomoć! Bit ću s vama i u dobru i u zlu! Ako treba, zajedno ćemo na Sud.”

Zanimljivo je da, kada su na prosvjedu bili Duško Tomić i Svetlana Broz, pripadnici Policijske uprave nisu pisali kazne niti su se približavali prosvjednicima, što inače svakodnevno čine.

Prosvjedi se nastavljaju svakodnevno u 18 sati na Španjolskom trgu u Mostaru.

Nikola Vučić
Autor/ica 13.5.2014. u 07:35