Svetlana Broz: Podržavam demonstrante i njihove pravedne zahtjeve

tačno.net
Autor 10.6.2013. u 12:46

Svetlana Broz: Podržavam demonstrante i njihove pravedne zahtjeve

Kao organizacija koja se već više od jedne decenije bavi edukacijom o građanskoj hrabrosti i njenom afirmacijom, izuzetno smo obradovani nenasilnim demonstracijama u Sarajevu, ali i podrškom tim demonstracijama širom Bosne i Hercegovine i svijeta.

Kao sudionici demonstracija, možemo argumentovano tvrditi da se radilo o nenasilnim i dostojanstvenim demonstracijama i želimo da takve i ostanu. Smatramo da demonstracije za jedinstveni matični broj pokazuju izuzetan nivo građanskog aktivizma i građanske hrabrosti. Želimo da JMB bude inicijalna kapisla da se artikulišu i drugi zahtjevi nakon što Zakon o JMB bude usvojen.

Smatramo sramotnim izjave uposlenika u zgradi Institucija BiH a pogotovo parlamentaraca koji blokadu nazivaju talačkom krizom i terorističkim činom. Građani BiH su ti koji su taoci politika koje se kreiraju unutar te zgrade ali i politika koje su kreirali navodni legitmni predstavnici naroda otkad postoje. Takvim izjavama su još jednom pokazali koliko im do građana nije stalo i pokazali su koliko ne zaslužuju pozicije na kojima se nalaze.Posebno treba naglasiti izjave parlamentaraca iz RS-a koje se sve do jedne odnose na to da se radi o antisrpskim demonstracijama. Svjesni smo kao organizacija da se radi o još jednom pokušaju predstavljanja BiH kao nemoguće države što treba da posluži njenoj disoluciji.

Aleksandri Pandurević, poslanici Srpske demokratske stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, povodom njene izjave: “…u ovom momentu gledam jedan natpis ‘Rame uz rame protiv fašizma’, znači tim je sve rečeno, da su ovi protesti prvenstveno pritisak na nas poslanike iz RS…” poručujemo da transparenti nisu  krivi ako se neko u fašizmu prepozna.

Podržavamo peticiju za oduzimanje mandata spomenutoj parlamentarki i pozivamo građane da je potpišu: www.onlinepeticija.com.

Cijenimo i podržavamo inicijativu za podnošenje krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv odgovornih za nedonošenje Zakona o JMB što ćemo učiniti te pozivamo i građane da to isto učine: informer.ba/tekstovi/vijesti/gradanima-imaju-pravo-da-podnesu-krivicnu-prijavu-protiv-poslanika-parlamenta-zbog-neizvrsenja-odluke-ustavnog-suda-bih-o-jmbg-u/.

Apelujemo na policijske strukture da se uzdrže od upotrebe sile jer su i demonstracije nenasilne.
Apelujemo na sve učesnike budućih demonstracija da sačuvaju dostojanstvo koje su pokazali od prvog dana te da po svaku cijenu ne dozvole ni jedan nasilni akt kojim bi se njihovi opravdani zahtjevi kompromitovali.

NVO Gariwo će putem saopštenja za javnost i kroz učešće u demonstracijama davati svoje prijedloge, sugestije i komentare, ali i direktno činiti sve što smatramo da može doprinijeti većem pritisku na vlast kako bi se što više problema BH. građana riješilo u što kraćem roku.

tačno.net
Autor 10.6.2013. u 12:46