Srđan Dizadarević: Konstantan pritisak na demonstrante

tačno.net
Autor 11.2.2014. u 11:15

Srđan Dizadarević: Konstantan pritisak na demonstrante

Građani Sarajeva najavili su nove proteste za 12 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH. Osim u Sarajevu najavljena su okupljanja u Tuzli, Zenici, Mostaru, Živinicama, Lukavcu, Bihaću, Kalesiji…

Zahtjevi demonstranata ostaju isti smjena Federalne vlade i ostavka premijera Nermina Nikšića.

Podsjećamo federalni premijer Nermin Nikšić odbio je jučer podnjeti ostavku  rekavši  da bi “bilo neodgovorno da on da ostavku i da ne može neko sa ulice da dođe i preuzme vlast”.

Nikšić je naglasio da to mora biti urađeno u institucijama sistema, te da treba što prije izmijeniti izborni zakon kako bi bilo omogućeno održavanje vanrednih izbora.

Federalni premijer  najavio je da će prijedlog izmjena izbornog zakona biti danas upućen u proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH. Ukoliko izmjene izbornog zakona ne bude moguće usvojiti u kratkom roku, Nikšić je mišljenja da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko trebao da nametne te izmjene. On je dodao da Vlada FBiH već radi na rješavanju brojnih problema kojima bi bili riješeni zahtjevi demonstranata, ali da za mnoge stvari koje demonstranti traže, Vlada nije ni nadležna ni odgovorna.

Prema dosadašnjim informacijama zahtjevi građana osim ostavke Nermina Nikšića su i revizija privatizacije, oduzimanje nelegalno stečene imovine, zdravstveno osiguranje svima, smanjenje plate ministrima na dvije prosječne plate bez paušala i dnevnica, ukidanje kantona, ekspertnu vlast, ukidanje službenih automobila i službenih telefona.

Kako je najavljeno danas će protestvovati i članovi sindikata komunalne privrede GRAS-a  koji u 15 sati planiraju mirno okupljanje pred zgradom Vlade KS uprkos tome što je ta zgrada, kako je poznato, devastirana u protestima  u petak.

Srđan Dizadarević: Konstantan pritisak na demonstrante

Građani Bosne i Hercegovine već nekoliko dana protestvuju iskazujući tako duboko nezadovoljstvo odnosom vlasti. Građani su nezadovoljni jer raste broj siromašnih, ne otvaraju se nova radna mjesta, kriminal cvjeta i ostaje nekažnjen, privatizacije su išle u korist malog broja pojedinaca, raširena je korupcija u kojoj prednjače političari koji već dvije decenije ne ispoljavaju ni volju ni sposobnost da rješavaju nagomilane probleme. Političke partije i njihovi lideri drže pod kontrolom doslovno sve i njihov uticaj na sve sfere života je neograničen i podveden njihovim ličnim interesima.

Povrh toga, struktura vlasti je nefunkcionalna i skupa i ne odgovara potrebama i očekivanjima građana. No, uprkos svemu, vlast se sada okomila na jedan broj manifestanata koji su posegnuli za nasiljem nastojeći da kriminaliziraju opravdani narodni protest i da izbjegnu odgovornost pred onima koji su ih izabrali.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH podržava pravo građana na iskazivanje sopstvene volje, podržavamo pravo na slobodu izražavanja, mirnog okupljanja i manifestovanja i podvlačimo pravo zaštitnika ljudskih prava da se bore za prava pojedinaca.  Osuđujemo pokušaje da se diskredituju borci za ljudska prava, pozive na linč čiji su oni meta kao i ponovno izmišljenje „izadnika“ ove ili one bosanskohercegovačke nacije. Takođe očekujemo da će organi gonjenja znati razlikovati mirne demonstrante od onih koji to nisu i da neće služiti zastrašivanju građana i sputavanju osnovnih demokratskih sloboda.

Srđan Dizdarević, Predsjednik HK BiH, Sarajevo, 11 02. 2014.

tačno.net
Autor 11.2.2014. u 11:15