Terorizam i političko kurvanje

Autor 29.10.2011. u 18:06

Terorizam i političko kurvanje

Ako se mogu sumirati nemili događaji od jučer, a u vezi terorističkog čina, imam potrebu da pokušam da to učinim, i da razjasnim i sebi i drugima nekoliko stvari. Prvo, za osudu ja svaki metak uperen u nečiji ljudski život, pa ko god bio taj ko je okidač potegnuo! O vehabijama ne znam puno, pa oni neće ni biti predmet mog pisanja. Za mene uopće nije važno tko je pucao, veću mi brigu stvara to ko mu je dopustio da se takav nađe na ulici i ugrozi ljudima život?

Nedavno je jedan od profesora u svojoj kolumni ustvrdio kako BiH živi svoje najteže trenutke, ali nisam baš sigurna da li je taj njegov vapaj uopšte dopreo do onih koji su ga trebali čuti. Zapravo, sigurna sam da nije. Recimo da se u jednu ruku i može razumjeti situacija koja trenutno vlada među političkim liderima u zemlji; grčevito se bore za svaku fotelju, jer kad ne bude fotelja, biće zatvorskih ćelija; pa je matematika tu vrlo prosta, spašavaj se ko može.

No, spašavajući sebe nisu svjesni da je njihov narod postao talac njihovih plitkih mozgova. Što je još gore, ni sam narod nije svjestan ničega, ili su rijetki svjesni, ali nemoćni.

No, da se vratimo događaju od jučer. Milorad Dodik izjavljuje: „Ako neko pola sata hoda po Sarajevu s dugom cijevi i puca prema zgradi američke ambasade, onda to govori o potpunom propustu bezbjednosnog sistema. Propusti su evidentni i odgovornost treba da snose oni koji su zaduženi za bezbjednost.” Potpuno tačna i sasvim na mjestu konstatacija u kojoj nema ničeg za odbacit,’ ali slijedeća koja slijedi iz Miloradovih usta je potpuno prljava, rigidna i krajnje bezobrazna, samo iz jednog jedinog razloga, jer je nacionalistička, jer neće doprinijeti ničemu, i jer smo sto puta imali situacija kao što su ove, u kojima su politički lideri posezali za tom i takvom logikom.

Kaže Dodik: „Ovdje je kod Srba nekad bila atmosfera otprilike “važno je da si Srbin, nije važno šta radiš”. Mislim da je i Federaciji sada takva atmosfera, važno je da si Bošnjak, nije važno ako si vehabija koji može da izvrši teroristički napad.”

Naravno, jasno je već odavno da nikako drugačije i ne mogu priskrbiti mase na svoju stranu, osim nacionalističkim bajkama koje već odavno pjevaju napamet. Ne mogu, neće i ne umiju!

U njihovim mozgove ne dopire nikakva realnost koju danas gladan i bos živi bosanski građanin!Nisu ostvarili niti jedan veći pomak od Dejtona, od države nema ni traga, uspjesi im se svi nuliraju svako malo kad neko od evropskih zvaničnika dođe da im pročita referat o stanju u zemlji u njihova omrzla lica. Nisu se s mrtve tačke maknuli. Niti jedna, ni druga, ni treća strana. Zato bih Dodiku poručila da ne povlači za jezik, jer mu u istom momentu imam za natovarit na leđa kosti hiljade mrtvih koji leže pod zemljom po kojoj on i slični njemu danas hodaju! A pobili su ih oni koje Mile i danas naziva herojima i pravi kulotve za neke nove klince.

Koji dio svojih života su prespavali i ko im je i kad rekao da narod treba da bude njihov talac? Stvari u realnom životu su malo drugačije, u praksi to vrlo jednostavno izgleda, ako hoćeš demokraciju, onda odgovaraš narodu koji te je doveo na vlast da ga zastupaš i ostvaruješ njegove ciljeve a ne vlastite. Ko je i kad dao Lagumdžiji za pravo da radi samo ono što je u sferi njegovih vlastitih interesa?

Zato, umjesto što nam servirate svakodnevno gluposti o tome kako stvari u ovoj zemlji ne funkcionišu zbog ovih ili onih, trebali bi konačno da se okrenete sebi i priznate poraz jedne promašene politike. Umjesto da ministar unutrašnjih poslova Sarajeva tužaka novinare, trebao bi konačno da se pozabavi gorućim pitanjima kao što je svjež primjer terorizma od jučer, a Lagumdžija kao neko ko ga je tamo doveo, umjesto vanrednog kongresa stranke, trebao bi da prestane da siluje sve nivoe vlasti do kojih su došli njegovi ljudi. Znam, politika je kurva, ali toliko kurvanjsko iskustvo, priznat’ će te, i za vas je previše!

A gospoda iz ministarstva sigurnosti i obavještajne službe BiH, umjesto da prisluškuju građane i obračunavaju se sa neprijateljima njihovih političkih gazdi, trebali bi konačno da započnu da štite građane ove zemlje! Posljedice vašeg nerada su katastrofalne i za vas i za nas. Za jedne pogubne za zdravlje, a za ove druge pogubne za život. Ne trebate daleko da odete da vidite šta vas čeka jednog dana. Dovoljno je da prošećete po portalima susjedne Hrvatske i pročitate nekoliko vijesti o Sanaderu, istrazi koja se vodi protiv HDZ-a i sve će vam biti jasno. Dakle, i kurve dolaze na sud!

Autor 29.10.2011. u 18:06