Terorizam i renesansa

Autor/ica 22.1.2012. u 13:51

Terorizam i renesansa

Scissors, Jindrich Pilecek

 

Da, nešto je fašistoidno u državi Srbiji. Sledeći korak je verovatno otvaranje novog Golog otoka, a i političke čistke pod izgovorom terorizma i antidržavnog delovanja.


“Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrijebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS. Da je Bole, recimo, nezadovoljni radnik, koji je shvatio da su nacionalni i vjerski antagonizmi samo maska pod kojom elita skriva temeljni antagonizam svakog društva, onaj klasni. Da je Bole, recimo, rekao: jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali – ne bi li to bio civilizacijski iskorak? Bila bi to, još, i poetska Pravda” – komentarisao je prošlonedeljni banajlučki dernek Milorada Dodika crnogorski pisac, Andrej Nikolaidis. (Necenzurisana izjava Nikolaidisa)

*Dobro, ali hajde da vidimo šta je sa spornim pasusom: na šta ste konkretno mislili kada ste spominjali “civilizacijski iskorak?

Civilizacijski iskorak bi bilo da je, kako sam napisao, nezadovoljni radnik, shvativši da su nacionalni i vjerski antagonizmi samo maska pod kojom elita skriva temeljni antagonizam svakog društva, a to je onaj klasni, rekao – dosta mi je svega, raznijeću „one koji su me opljačkali“. Ponavljam: „one koji su me opljačkali“, ne Srbe, Crnogorce, Hrvate ili Bošnjake (E-novine,20.01.2012. – Intervju: Andrej Nikolaidis terorista – Desnica gazi strojevim korakom)

Jebo te, nešto je fašistoidno u državi Srbiji. Ispade da je Andrej Nikolaidis najveći srpski

neprijatelj i to vrlo teroristički raspoložen. Ali takvi su ti savetnici predsednika skupštine u Crnoj Gori: to, brate, pogano, hoće da olajava, da mrzi sve što je serbsko, a bogami i na terorizam da poziva… A još kada se zove Andrej Nikolaidis to onda mora biti provereni neprijatelj Srbije, kao i Republike Srpske. Ovaj osvedeočeni terorist i srbomrzac se drznuo da otvoreno pozove na ubistvo oba srpska predsednika (Tadića i Dodika) kao i crkvenih velikodostojnika. Pa da li je on normalan? I na državu i na crkvu udario je ovaj nesrećnik? Da li je bunike jeo? E pa nije… To je ta podla krv crnogorsko-savetnička što nam nož u leđa zabija kada god i gde god stigne. Zna dobro šta radi taj Nikolaidis, a kada ga država Srbija optuži za terorizam onda će da se raskuka celom ‘civilizovanom’ svetu kako Srbi ne razumeju njega kao pisca i da on ima pravo da se slobodno izražava. Trt Milojka, tu sam te čeko… Nema ti tu šta da se pozivaš na slobodu izražavanja jer si podržao atentat na najviše institucije naše države. Nema za tebe civilizovanog tretmana, ima da te osudimo i strpamo u ćorku kao Ameri one islamske teroriste. Država nema šta da priča sa teroristima i onima koji ih podržavaju. Ima brale da odgovaraš pred sudom za terorizam i to međunarodni s obzirom da si u svoje huškačko-terorističke namere umešao i susednu državu BiH, to jeste Republiku Srpsku – biće i ona deo Srbije, daće Bog… Sada kada je shvatio da mu nema spasa od optužbe za terorizam gospodin Savetnik predsednika skupštine Crne Gore  je počeo da izvodi besne gliste pa je toliko drzak da Srbiju upoređuje sa Iranom, a sebe pak sa, ni manje ni više, Salmanom Ruždijem. Kao Srbija ga progoni jer gaji neku fundamentalnu mržnju prema njemu. E ljudi moji kakva nekrst i nečovek, ali dobro, vreme i pravda će učiniti svoje, a do tad neka se još malo kvrčka u onome što je sam zakuvao.

      Ovo je samo jedan mali segment atmosfere režanja i mržnje koja se ovih dana širi po Srbiji. Vrh vlasti u Srbiji je odlučio da je bilo dosta zajebancije i diplomatske retorike… Pa neće oni nas da terorišu, a mi da ćutimo. U stvari, Andrej Nikolaidis je srpskim vladarima došao kao kec na deset jer su im svi predizborno-propagandni aduti izbijeni iz ruku. Ne mogu da računaju na EU jer su se sa istom loše proveli; sa Kosovom su se tako zaglavili da ni sami ne znaju kuda će; nezaposlenost, siromaštvo, beda su argumementi zbog kojih ne mogu da spavaju, ali kao grom iz vedra neba ‘pojavi’ se oružje u dvorani Borik, a odmah potom ‘natrčao’ je i nesrećni Savetnik Nikolaidis sa svojim otvorenim pozivima na terorizam. Sa priča o EU, Kosova i posrnule ekonomije sada se skreće na priču o bezbednosti Srbije i neprijatelju koji nikada ne spava. Mediji u Srbiji, čast izuzecima, su krenuli sa takvom ubitačnom propagandom protiv arhi-nevaljalca Nikolaidisa da to prelazi u otvoreni poziv na linč. Danas, da se negde kojim nesrećnim slučajem Nikolaidis zadesi u Srbiji, svaki lojalan građanin bi imao puno patriotsko pravo da ga ubije kao besnog psa. No, problem je što nam je Nikolaidis trenutno nedostupan jer se nalazi u drugoj državi, a povrh toga je i savetnik predsednika skupštine Crne Gore. No, zato su se srpske vlasti dosetile i potražile neprijatelja u svojim redovima. Nisu imali potrebe da traže dugo jer se baksuzni direktor Nacionalne biblioteke Sreten Ugričić sam ‘zgodno namestio’ i postao preko noći državni neprijatelj broj jedan. Navukli ga mangupi iz Foruma pisaca da potpiše ‘neku’ peticiju o pravu na slobodno izražavanje i naš Sreten je to i učinio verujući piscima i intelektualcima kao svojoj sabraći po struci i nauci. Nije znao Sreten da je ta peticija Foruma pisaca u stvari klasična ‘navlakuša’ za neupućene direktore biblioteka i naivno je uleteo pravo u zamku. Prvi ga je prozvao ministar policije Ivica Dačić i poručio mu da pakuje kofere iz biblioteke, a i da se spremi za zatvorski smeštaj jer će biti optužen i osuđen zbog podrške teroristi Nikolaidisu. Onda je usledila popularna ‘redaljka’ na nesrećnom Sretenu Ugričiću: ministar odbrane, ministar zdravlja, ministar prosvete,ministar kulture, državni intelektualci i komentatori, ma svi od reda… Ne zna se ko ga je više i jače ‘opleo’ svojim patriotskim zanosom. Jadan Ugričić se toliko izgubio i zbunio da je na kraju sve priznao i izjavio da je bio žrtva podle prevare i da nije znao šta potpisuje. Kao po starom-dobrom scenariju nekadašnje UDBE ili OZNE direktora biblioteke su vrbovali strani agenti, koji su delovali pod maskom Foruma pisaca, i uvukli ga u terorističke radnje. I tako je direktor biblioteke postao terorista strašniji i odvratniji i od onog Nikolaidisa jer ovaj je poznati ‘element’ i neprijatelj Srbije, a Sreten Ugričić je naš…

      Da, nešto je fašistoidno u državi Srbiji. Sledeći korak je verovatno otvaranje novog Golog otoka, a i političke čistke pod izgovorom terorizma i antidržavnog delovanja. Možda preterujem i pravim buru u čaši vode, to jeste dajem prevelik značaj jednom običnom predizbornom gafu. Nije to tako strašno kako ja vidim, to je samo politička propaganda moćnika kojima je priča o terorizmu potrebna kako bi skrenuli pogled javnosti sa gorućih problema. Ali ako ne grešim onda neću čekati da me pojede mrak totalitarnog režima… Sam ću sebi presuditi i obesiću se o kvaku ili žbun, da se Srbi ne dosete.

Autor/ica 22.1.2012. u 13:51