THORBJORN JAGLAND: Izbori po sadašnjem Ustavu neće biti priznati

Autor 8.5.2012. u 12:47

THORBJORN JAGLAND: Izbori po sadašnjem Ustavu neće biti priznati

Moram jasno da kažem, u potpunoj koordinaciji s Evropskom unijom, da apsolutno ne dolazi u obzir da ni Vijeće Evrope ni Evropska unija priznaju još jedne parlamentarne izbore koji bi se održali po važećem, diskriminatornom Ustavu, izjavio je danas u Sarajevu generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Upravo zato je, dodao je, hitno da se krene naprijed i to prije ljeta da se neke stvari urade, s obzirom na to da se najesen organiziraju lokalni izbori u BiH, nakon toga vrlo brzo počinje 2013. i onda se približavamo još jednim parlametarnim izborima. Po njegovim riječima, neophodno je rješenja koja će se odraziti na te izbore donijeti sad i ovo riješiti prije ljeta, prije značajnih rokova koji su već navedeni.

“Izuzetno je važno da se na najbolji mogući način koristi trenutni povoljni politički trenutak, čijem je stvaranju u velikoj mjeri doprinio i predsjedavajući Vijeća ministara, da se učini taj apsolutno neizbježan i neophodan korak da se izvrši presuda Suda za ljudska prava u Strazburu”, kazao je Jagland.                

Izrazio  je zadovoljstvo što je imao priliku da se susretne s predsjedavajućim Bevandom, „zato što se radi o čovjeku koji ima mudrosti, optimizma, hrabrosti i pragmatičnosti da donosi vrlo teške odluke koje će zemlju na kraju dovesti do vrlo popularnog cilja, a to je da zemlja postane punopravan partner u svim evropskim procesima saradnje.    

Jagland je istaknuo da je izuzetno važno za BiH da postane dio onoga što se već dešava i da napreduje na istom putu zajedno sa zemljama u okruženju.

“Jedini način da se to ostvari jest da kao prvi preduvjet država ispuni sve obaveze koje je prezuela postavši članica Vijeća Evrope”, kazao je Jagland.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je kazao da su tokom razgovora sumirali situaciju, definirali gdje je BiH na evropskom putu, locirali neuralgične tačke, prije svega neprovođenje presude u predmetu Sejdić-Finci.

“Ukazano je da bez političkog dogovora koji će biti implementiran i prenesen u parlament dolazimo u jedan rizik, dolazimo u period kad ćemo postati jednostavno zemlja kojoj se neće posvećivati više toliko pažnje i gdje ćemo ugroziti ono što smo već stekli, a to je članstvo u Vijeću Evrope”, kazao je Bevanda.

Osim toga, dodao je, informirao sam gosta o trenutnoj situaciji vezano za proračun i iskreno smo porazgovarali o mojim  političkim pogledima na implementaciju presude Sejdić-Finci.

Smatram, dodao je, da se presuda mora implementirati u punom kapacitetu.

“Istovremeno sam izrazio optimizam da ćemo trenutne političke prijepore uspjeti riješiti i postati kredibilni, prvo sami prema sebi, a onda i prema Vijeću Evrope i svim institucijama. Iskreno se nadam da BiH neće zavšiti na ‘sporednim tračnicama’, budući da su sve zemlje regije napravile pomak, Hrvatska će iduće godine postati članica, Srbija i Crna Gora rade velike korake i mislim da građani koji žive u ovoj državi ne zaslužuju da ostanu na repu događaja”, kazao je Bevanda.

Autor 8.5.2012. u 12:47