Tihić: Susret Fule – Dodik je loša poruka EU državi BiH

Autor 26.11.2012. u 17:34

Tihić: Susret Fule – Dodik je loša poruka EU državi BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da odluka evropskog komesara za proširenje Stefana Fulea da svoju posjetu Bosni i Hercegovini započne večerašnjim susretom s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu predstavlja “lošu poruku Evropske komisije (EK) kada je u pitanju odnos prema državi BiH”.
U planu Fuleove posjete, podsjetimo, ne spominje se susret s članovima Predsjedništva BiH.  Fuleovi saradnici su bh. diplomatama izrazili žaljenje “što ovaj put nije bilo moguće organizirati sastanak s trojicom članova Predsjedništva BiH za što je jedini krivac nedostatak vremena”.      
“To je loša poruka jer se daje prioritet jednom entitetskom lideru u odnosu na Predsjedništvo BiH”, rekao je Tihić za AA.
Tihić ističe da je u odnosu na sastanak bh. lidera u Bruxellesu koncem juna ove godine u Bosni i Hercegovini napravljen korak unazad.
“Nismo ispunili obećanje vezano za provođenje presude u slučaju “Sejdić-Finci”. Činjenica je da se nalazimo u pokušajima da napravimo nekoliko koraka unazad kada je u pitanju državna služba, pravosuđe, javne nabavke, Elektroprijenos, Izborni zakon BiH… Mislim da se BiH nalazi u goroj situaciji nego u vrijeme sastanka u Bruxellesu krajem juna. Ovdje imamo na sceni pokušaje odustajanja od reformi koje su bile preduvjet da dođemo u fazu u kojoj se sada nalazimo kad je u pitanju put ka EU”, rekao je Tihić.
Najavio je da će Fuleu “ukazati na pokušaje da se ponište procesi reformi koje smo zajedno vodili sa Evropskom unijom”.
S druge strane, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je iznio optimizam pred susret s Fuleom.
“Sedam stranaka pozvano je na razgovor koji ćemo u utorak imati sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom, i vjerujem da ćemo mu dati ohrabrenje te do kraja marta provesti odluku u slučaju `Sejdić-Finci` kako bi se otvorio kandidatski status za BiH”, izjavio je Čović novinarima.

Autor 26.11.2012. u 17:34