Tiho, tiše, najtiše, HDZ-a nema više

Autor 30.11.2011. u 15:32

Tiho, tiše, najtiše, HDZ-a nema više

NA PRVI pogled, pokušaj nije loš, bez obzira što je izraz krajnjeg očaja.

Danas je zaista postala sramota glasati za HDZ. Njihovi birači ne izjašnjavaju se u anketama, ne hvale se stranačkim bedževima, bježe od birtijaških polemika, a koliko se može vidjeti u kampanji, i od stranačkih skupova. Ne napune čak ni stranački autobus.

Stoga ima određene logike u pokušaju HDZ-a da se predizbornim spotom obrati toj “tihoj većini” i zatraži njihov glas na izborima.

Koliko vrijedi tihi glas?

“To je ona tiha većina koja šuti, radi i čuva ovu zemlju”, kaže Jadranka Kosor u jednominutnom spotu nazvanom “Koliko vrijedi tihi glas”.

Ali osim tog očajničkog pokušaja da iz biračkog tijela iscijedi i posljednji promil glasova, sve ostalo u tom spotu okrenuto je naglavce.

U prvom redu, nije jasno zašto HDZ ima potrebu obraćati se svojim biračima kao nekakvom ugroženom sloju društva, kad je njihova opcija na vlasti punih 17 godina, posljednjih osam u komadu. A još manje je jasno otkud im pomisao da se radi upravo o “tihoj” većini.

Tko smije na ulicu?

“To su oni koji ne demonstriraju po ulicama”, objašnjava Kosor u spotu. Ali tko je demonstrirao na splitskoj Rivi? Tko se vezao lancima? Tko je “brao kestene” oko kuće optuženog generala? Tko je drečao na stranačkim skupovima i arlaukao na Thompsonovim koncertima?

Birači HDZ-a bili su sve, samo ne tihi. Dapače, što su s manje argumenata baratali, to su glasniji bili. Tihi su bili oni drugi. Oni koji su svih ovih godina, uglavnom bezuspješno, glasali protiv HDZ-a.

A sada kad im je prekipjelo, kad ih je HDZ po drugi puta doveo do ruba, nakon čega su se konačno osmjelili izaći na ulicu, HDZ ih je proglasio remetilačkim faktorom. Sad je poželjna tišina.

Tko se smije svađati?

Tko još spada u tihu većinu? “To su oni koji se ne svađaju po forumima”, tumači Kosor. A s kim se oni svađaju po forumima? Naravno, s HDZ-ovim klonovima. Koji su tamo sve samo ne tihi.

Ima toga još. Kosor se obraća onima koji “šute, rade i čuvaju ovu zemlju”. Upravo to je opis oporbenog biračkog tijela. Onih pola milijuna ljudi koji proizvodi novu vrijednost u realnom sektoru, dok HDZ njihovim novcem kupuje birače lažnim invalidninama, povlaštenim mirovinama, proračunskim milijardama, izmišljenim poslovima, prebrojnim općinama i gradovima, prekobrojnom javnom upravom…

Tu se kriju HDZ-ovi birači. Ne među onima koji svakoga mjeseca rintaju za plaću. I to plaću koja kasni jer je vladajuća stranka posisala sav novac.

Tko smije lagati?

HDZ se osmjelio obratiti i onima koje – pazite sad – “nije lako zavesti lažima, raznim obećanjima i medijskom galamom”. Dakle, onima koji su godinama glasali protiv HDZ-a.

Dok je taj isti HDZ svoje birače zavodio lažima, fiktivnim jamstvenim karticama, višestruko zakopanim kamenima temeljcima, fantomskim mostovima, izmišljenim komunjarama…

Tko smije mrziti?

HDZ se ovim spotom obraća čak i onima koji “ne mrze i ne vrijeđaju”. Pa tko je godinama širio mržnju, ako ne njegovi dužnosnici? I tko je godinama mrzio ako ne njegovi birači?

Mrzili su Srbe i komunjare, kao što sada mrze homoseksualce i partizane, kozmopolite i Europejce, liberale i ateiste. “Ne vrijeđaju”? Neka premijerka pita Josipa Đakića što on misli o tome.

“Oni su dali svoje žrtve”, nastavlja Kosor, “i trpe svakog dana”. I opet je pogodila. Stvarno trpe. Trpe već 6205 dana pod vladavinom HDZ-a i ne mogu dočekati dan kad će toj muci napokon doći kraj.

Da bi ih sada HDZ pozivao da glasaju za njega. Zvuči kao okrutna šala.

Kako je HDZ-u palo na pamet napraviti spot u kojem se obraćaju upravo onim građanima koji ne glasaju za njega?

Homoseksualci i paraziti

Jednoga dana kandidat HDZ upozorava da će “Poljanom hodati homoseksualci”, a već drugog HDZ svojim spotom agitira među onima koji “ne mrze i ne vrijeđaju”. Jednoga dana premijerka govori kako neće biti radikalnih rezova u proračunu, a već drugog u predizbornom spotu obraća se onima koji krvavo rade da bi se napunio taj budžetski bezdan.

Pa ako već nije okrutna šala, onda je urnebesno smiješno. I dozlaboga blesavo.

Hrvatska u srcu

No jednu stvar je Jadranka Kosor pogodila. “To su oni koji odluke donose u tišini, s Hrvatskom u srcu”, objasnila je u spotu. I zaista nije to mogla bolje reći.

Oni kojima je Hrvatska u srcu sigurno neće glasati za onu stranku koja je Hrvatsku oglodala do kostiju. Za birače HDZ-a nismo sigurni.

Index.hr

Autor 30.11.2011. u 15:32