Tko je spriječio Štimca da posjeti logor pod Bijelim brijegom?

Predrag Lucić
Autor 30.5.2013. u 12:35

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Jesi li vidio kako je Štimac bio tronut kad su ga novinari pitali za komentar odluke iz Nyona?

 

Piše: Predrag Lucić

– Šta ti misliš, trafikant: tko je kriv što UEFA nije dopustila odigravanje prijateljske međunarodne nogometne utakmice između Zrinjskog i reprezentacije Hrvatske u Mostaru?

– Šta ja znam… Valjda UEFA.

– A ne misliš, poput uprave Hrvatskog športskog kluba Zrinjski, da su toj odluci gospode iz Nyona kumovali pojedinci iz Nogometnog saveza BiH i – što je ljude iz vodstva Zrinjskog posebno ogorčilo – čelnici Hrvatskog nogometnog saveza?

– Koji čelnici? Šuker i Vrbanović?

– Ne kažu koji, ali nema HNS sto čelnika…

– Pa zar HNS-ovi čelnici nisu, u priopćenju za medije, izrazili »duboko žaljenje što je UEFA uskratila suglasnost« za odigravanje utakmice?

– Ako tako duboko žale, zašto su u Nyon slali informacije o sigurnosnom riziku vezanom uz tu prijateljsku međunarodnu i međuhrvatsku tekmu?

– Tko je slao informacije: Šuker ili Vrbanović?

– Opet ti! Nije sad važno tko je, ali iz Nyona je stigla potvrda da netko jest. Šta ti govori ova rečenica: »Na temelju svih informacija koje smo dobili od dva nogometna saveza, UEFA je zabrinuta zbog rizika u pogledu sigurnosti vezane za prijateljski susret i stoga nije u mogućnosti dati odobrenje za ovu utakmicu.«?

– Ne govori mi ni da je Šuker ni da je Vrbanović… A ni Štimac.

– Otkud ti uopće ideja da bi Štimac išao dojavljivat…

– Pa i on je, kao izbornik, nekakav čimbenik u HNS–u. Valjda se i njega nešto pita.

– Kretenu, ta utakmica je bila Štimčeva zamisao! Evo vidiš da mu i uprava Zrinjskog posebno zahvaljuje zato što je »imao veliku želju dovesti službeno četvrtu reprezentaciju svijeta u Mostar iako je zbog te ideje naišao na očito protivljenje čelnika vlastitog Saveza, što je također jasno iz obrazloženja UEFA–e«!

– Znaš kako kaže stara eskimska izreka: »Svašta je čovjek u stanju zamislit, ali i od svake zamisli odustat.«

– Ma daj, ne valjaj gluposti i ne podvaljuj ih Eskimima! Jesi li vidio kako je Štimac bio tronut kad su ga novinari pitali za komentar odluke iz Nyona? Jesi li čuo njegovu izjavu: »Za mene je to neugodno iznenađenje, ali na meni nije da komentiram. Moje želje su jedno, a nogometna hijerarhija je drugo i to treba poštovati. Mislio sam da nogomet spaja ljude i širi ljubav, ali izgleda da nije tako. Ne znam zašto i tko je kriv. Nadam se da će se u što skorije vrijeme gostovanje dogoditi. Ako je zamjerka to što smo kasno uputili poziv i taj nered koji se dogodio u nedjelju, ako zbog toga postoji bojazan, onda to moramo prihvatiti.«

– O kakvom neredu govori?

– Ma o sitnom incidentu uoči utakmice između Veleža i Zrinjskog kad su navijači Zrinjskog, koji su imali odobrenje za odlazak na utakmicu, izašli iz autobusa kojima su trebali biti prevezeni na stadion u Vrapčićima i zajedno s grupom navijača, kojima je odlazak na gradski derbi bio zabranjen zbog ranijih slučajeva kršenja javnog reda i mira na sportskim natjecanjima, pokušali pješke preći na drugu obalu Neretve. U tome ih je pokušala spriječit policija, pa su je složno napali i pritom razbili jedno policijsko vozilo. Ali odmah da ti kažem: taj incident nema veze sa zabranom utakmice Zrinjskog i Hrvatske, jer je odluka UEFA–e stigla prije nego što su se navijači pošajbali s policijom.

– A možda je UEFA procijenila da Štimca treba zaštitit od sigurnosnog rizika…

– Po čemu bi ta utakmica, molim te lijepo, bila riskantna za Štimca?

– Pa mogao bi doć u napast da izjavi kako će početni udarac na utakmici izvest generali…

– Koji generali?

– Praljak i Petković.

– Ti si stvarno bolestan! Ni o nogometu ne možeš razgovarat a da ne upetljaš politiku!

– Ne petljam je ja. Znaš već da se Štimcu u euforiji dogodi da takve čisto sportske i apolitične izjave o generalima koji će šutnut loptu sa centra izvali pred kamerama, pa se poslije emitiranja mora nemušto ograđivat sam od sebe i slušat kako mu onaj štreber od Šukera dijeli packe…

– Jebote, još će ispast da je Štimac tu utakmicu namjerno tempirao tri dana nakon donošenja presuda šestorici herceg–bosanskih čelnika u Haagu…

– Tko kaže da je namjerno? UEFA ga je samo poštedila od sigurnosnog rizika da se to tako protumači, od rizika da utakmica pod Bijelim brijegom dođe kao naručena za događanje naroda nakon haških presuda, pa ma kakve one bile.

– Ali šta bi ta utakmica trebala imat s presudama Praljku, Petkoviću, Prliću, Stojiću, Ćoriću i Pušiću?

– Pitaj ove iz Zrinjskog koji su slikama rečene šestorke zakitili klupski Facebook–profil! Šta znaš: možda bi Štimcu bilo neugodno da vodi hrvatsku repku protiv tih amblematskih optuženika za ratne zločine, i to baš na stadionu pod Bijelim brijegom koji je za vrijeme rata HVO–u služio kao sabirni centar i logor za nehrvate nahvatane po Mostaru i Hercegovini.

– Stadion kao logor?

– Ili kako su to hrvatski mediji tada nazivali: »objekt u kojemu su se u privremenom zaštitnom pritvoru nalazili Muslimani«.

Novi list

Predrag Lucić
Autor 30.5.2013. u 12:35