Tko je ubojica?

Boris Dežulović
Autor 9.9.2018. u 10:30

Izdvajamo

  • Poremećeni bolesnici su, kako vidite, oko nas i među nama. Kako ih, međutim, prepoznati? Zapravo lako. Među okruglih dvadeset psihopata koje sam našao u deset minuta skrolanja po Facebooku nalaze se naš poznati isusovac i duhovnik mladih, nekolicina svećenika, jedan general Hrvatske vojske, jedan pukovnik i ratni veteran, jedan ugledni hrvatski liječnik, urednik jedne katoličke televizije, par poznatih hrvatskih novinara, visoki dužnosnik jednog od HSP-ova, sam predsjednik jednog HSP-a, šef lokalnog ogranka HDZ-a, nekoliko HDZ-ovih saborskih zastupnika i poremećeni ubojica iz Travnog.

Povezani članci

Tko je ubojica?

Psihopate što svakodnevno pišu nesuvisle i poremećene statuse o domoljublju, vjeri, Stepincu, Isusu, homoseksualcima, nasilju i oružju na širokoj ledini Fejsa susrećete svakodnevno, i ako su to točke interesa jednog poremećenog psihopata, morate se zapitati: koliko takvih još ima oko nas?

Ubojica iz Travnog bio je opsjednut Stepincem, homoseksualcima i nasiljem! – glasio je naslov novinskog teksta o zagrebačkom psihopatu što je prije dvadesetak godina rođenu majku zadavio telefonskom žicom, sjekirom isjekao na komade i spremio u ostavu, a onda nekidan nožem zaklao i oca. Kao i svi psihopati, i ovaj je poremećeni ubojica visio na društvenim mrežama, ostavivši tako za sobom dobro dokumentiranu povijest svoje bolesti i gotov, precizan socijalno-psihološki profil, ono za što su nekad, prije Facebooka, trebali mjeseci rada iskusnih policijskih istražitelja i psihologa.

Novinari su tako u deset minuta skrolanja po ubojičinom Facebooku sastavili njegov profil, pa iz nesuvislih i poremećenih objava izdvojili točke njegova interesa: Hrvatska i domoljublje (‘Voljena Hrvatska, zar pomažeš jahtnom očuhu da nabije na kurac tigra?’), katolička vjera, kardinal Stepinac i Isus Krist (‘Tražiti od djece da se odreknu Isusa najveći je zločin koji možete počiniti, govna!’), homoseksualci (‘Pederska moda je nabila ženama štikle i visoke pete kako bi bile što nepokretnije i jadnije’), nasilje (‘Zbilja ne želim razbijati zube ljepoticama i vaditi oči luđacima, što ne znači da to ne zaslužuju!!!’) i oružje: ‘Sviđa mi se Laura Croft sa dva Desert Eaglea HP 50 sa kompenzatorima, ali da li preciznost ima prednost pred višestrukim metama u maloj prostoriji? Onaj koji koristi sječiva u prednosti je’, napisao je ubojica na Fejsu samo dan prije nego što je nožem isjekao oca.

‘Ubojica iz Travnog bio je opsjednut Stepincem, homoseksualcima i nasiljem!’ izdiktirao je onda urednik logičan, precizan i točan naslov, i ja sam se, priznajem, malo sledio. Opsjednutih Stepincem, homoseksualcima i nasiljem, naime, pun je hrvatski Facebook. Psihopate što svakodnevno u svojim mišjim rupama pišu nesuvisle i poremećene statuse o domoljublju, vjeri, Stepincu, Isusu, homoseksualcima, nasilju i oružju na širokoj ledini Fejsa susrećete svakodnevno, i ako su to točke interesa jednog poremećenog psihopata, morate se zapitati: koliko takvih još ima oko nas?

Nije naslov glasio, štajaznam, ‘Ubojica iz Travnog bio je opsjednut vijetnamskim svinjama, Wu-Tang Clanom, glutenom i kriptogramnim križaljkama!’ pa da svi osumnjičeni mogu stati u lift policijske stanice: ako je, naime, ‘ubojica iz Travnog bio opsjednut Stepincem, homoseksualcima i nasiljem’, bogami će policiji – da parafraziram slavnu repliku RoyaScheidera iz ‘Ralja’ – trebati veći lift.

Samo deset minuta skrolanja po Facebooku dovoljno je da shvatite o čemu govorim, da otkrijete kakvi bolesnici žive oko vas i ozbiljno razmislite treba li s društvenih mreža uopće izlaziti u stvarni svijet. Deset minuta, recimo, bilo je potrebno meni.

Hrvatska i domoljublje? ‘Iskompleksirani glupani zabranili bi jednu od najljepših hrvatskih pjesama svih vremena – Lijepa li si! E pa više nećemo na ‘finjaka’, nego ćemo vam otvoreno reći: odlazite iz naše države, vi nemate pravo više udisati isti zrak kao i mi. Ne želimo vas, izrodi!’ piše na Fejsu jedan, ozbiljan bolesnik: ‘Ako baš moram biti pas, spremno uzimam ulogu njemačkog ovčara. Pudlice i obične đukele uhljebio je Pavić u YUtarnjem listu. A onaj iskompleksirani mješanac s Indexa nastao je križanjem shi tzua i ruskog hrta! Mješanče, samo ti pati i histerično laj… Kada dozlogrdiš njemačkom ovčaru, ugrist će te! Takva je, naprosto, sudbina mješanaca.’

‘Ako Netko povikne Za Dom!, odgovor na pitanje je li to bio ustaški pozdrav, znaju samo on i dragi Bog!’ žvrlja drugi, dobro ljut zbog hajke na tradicionalni hrvatski pozdrav. ‘Poštovani Predsjedniče hrvatske Vlade i svi ostali na vlasti, a poglavito vi iz lijevih političkih stranaka, morate znati da sam ja ustaša i da se sa tim iznimno ponosim! Upozoravam da me ne nazivate hrvatskim vojnikom i Hrvatom nego USTAŠOM! Nemate mi prava poništavati moj ustaški status, jer ću Vas nabiti nogom u tu vašu nečasnu i prljavu guzicu!’ piše pak treći. ‘Ovu sam poruku poslao Miloradu Pupovcu: Ne seri! Pozivam sve domoljube da pošalju Pupovcu čestitku s našim pozdravom ‘Za dom spremni’! Ako ga taj pozdrav smeta neka odseli u Srbiju!’ dodaje četvrti.

‘Poštovani Romi, ne vjerujte bivšem oficiru JNA koji laže kao srpski Cigan!’ upozorio je peti na zastupnika romske manjine u Saboru. ‘Hrvatsko pleme iz Benkovca uvik ZA DOM SPREMNI! Bog i Hrvati! Za dom spremni!’ urla po Fejsu šesti, prilažući fotografiju sa svojih šestero djece ručica podignutih u nacistički pozdrav. ‘Kapo moja ustaškoga kroja, nosila te cijela familija moja!’ pjeva sedmi. ‘Ante zove, Luka viče, mi smo spremni izborniče!’ nadovezuje se osmi.

Katolička vjera, Isus i Stepinac? ‘Stepinac je bio nedužna žrtva onih koji sebe danas nazivaju ‘antifašisti’. Imamo li mi u Hrvatskoj hrvatsku vlast ili će sve u svoje ruke uzeti Srbi, udbaši, jugosi i nesvrstani? Dokle tako? Za dom spremni!’ brljavi deveti. ‘Svi ste rekli: Stepinac je zločinac, a ne sluga Božji. Svi ste luda pokvarena stoka sitnog zuba!’ piše deseti. ‘Ako je blaženi blagopokojni kardinal, uzoriti Alojzije Stepinac ‘ustaški vikar’, onda se slažem kako su svi hrvatski vjernici koji vjeruju u njegovu svetost ustaše!’ dodaje jedanaesti.

‘Obradovala me vijest da je umro Slavko Goldstein. Drago mi je da je jedan mrzitelj Hrvatske nestao s pozornice ovog svijeta. Ipak mu od srca želim pokoj vječni i da mu Jahve bude milosrdan sudac’, slavi dvanaesti. ‘Osma Božja zapovijed: Ne reci lažna svjedočanstva!’ podsjeća pak trinaesti, prilažući svom statusu veliku prijeteću fotografiju pet obješenih muškaraca.

Homoseksualci? ‘Za tebe nije čudno, oduvijek ostavljaš dojam pedera!’ pljuca četrnaesti, obraćajući se hrvatskom zastupniku u europskom parlamentu, što se na referendumu o braku usudio glasati protiv. ‘Lepo gori lepi homo-krnje! Kad mater materi napravi dite ili tata tati, bit ćemo kumovi djeci na krštenju!’ zajebava petnaesti, oduševljen kaštelanskim karnevalom na kojemu je kao Krnje zapaljena gej-slikovnica.

Nasilje i oružje? ‘Majku ti jebem četničku u usta krvava, ti ćeš mi odlučivati o mandatima u hrvatski sabor, a likovao si 1991. o padu ‘posljednjeg ustaškog bastiona’ i bolnice Vukovar. Dođi mi u Bolnicu Vukovar danas, da ti se krvi napijem iz tri prsta, sdpovska četnička. Ovo nije prijetnja, nego tvoja presuda!’ prijeti šesnaesti predsjedniku SDSS-a Vojislavu Stanimiroviću. ‘U razvijenim demokracijama kad manjina tlači većinu to se rješava pendrekom i suzavcem’, prijeti sedamnaesti studentima Filozofskog fakulteta. ‘Stoko jugokomunistička, treba vas suditi i strijeljati!’ prijeti pak osamnaesti Inicijativi mladih za ljudska prava, pa dodaje: ‘Da smo demokratska zemlja, sudili bi vam za veleizdaju i strijeljali vas. A vjerojatno i hoće, uskoro.’

‘Pucajte si u glavu, pa onda pucajte još jednom!’ poručuje devetnaesti. ‘Dragi Hrvati, sjećate se kada je jedna odnarođena partija razoružala hrvatski narod i predala oružje srbočetničkoj armadi 1990.? Nikad više!’ zaključuje okrugli dvadeseti, priloživši na Fejsu duboko uznemirujuće fotografije na kojima pozira s cijelim arsenalom jurišnih pušaka, puškomitraljeza i pištolja.

I to sve, rekoh, u samo desetak minuta skrolanja po Fejsu. Poremećeni bolesnici su, kako vidite, oko nas i među nama. Kako ih, međutim, prepoznati? Zapravo lako. Među okruglih dvadeset psihopata koje sam našao u deset minuta skrolanja po Facebooku nalaze se naš poznati isusovac i duhovnik mladih, nekolicina svećenika, jedan general Hrvatske vojske, jedan pukovnik i ratni veteran, jedan ugledni hrvatski liječnik, urednik jedne katoličke televizije, par poznatih hrvatskih novinara, visoki dužnosnik jednog od HSP-ova, sam predsjednik jednog HSP-a, šef lokalnog ogranka HDZ-a, nekoliko HDZ-ovih saborskih zastupnika i poremećeni ubojica iz Travnog.

Pitanje za čitatelje glasi, jasno – tko je ubojica?

portalnovosti.com

Boris Dežulović
Autor 9.9.2018. u 10:30