Tko Karamarku uvaljuje PR-a?

Predrag Lucić
Autor/ica 15.10.2015. u 10:16

Tko Karamarku uvaljuje PR-a?

Kako nazvati sve te »visokopozicionirane HDZ-ovce« koji, zaštićeni anonimnošću, po novinama olajavaju Tomislava Karamarka i okrivljuju ga da je svojom nemuštom retorikom doveo u pitanje očekivani izborni trijumf, te mu savjetuju da pronađe »svoga Alexa Brauna«?

Piše: Predrag Lucić, novilist.hr

Gnjusovi. Smradovi. Šuftovi. Gadovi. Podlaci. Ljigavci. Posranci. Slinavci.

Šupčine. Mračnjaci. Splačine. Čmarnjaci.

Ušljivci. Trtaši. Smutljivci. Udbaši.

Špijuni. Cinkeri. Majmuni. Drukeri.

Bijednici. Nitkovi. Četnici. Špiclovi.

Pizdeki. Pičkice. Tutleki. Ritice.

Gnjidaši. Kukavci. Dildaši. Bljuzgavci…

Slobodno nastavite niz, ako mislite da se uopće može pronaći prikladna riječ za sve one neimenovane ali »visokopozicionirane HDZ-ovce«, za sve te brbljave »sugovornike iz samog vrha HDZ-a«, koji ovih dana, neopterećeni obrazom i zaštićeni anonimnošću, po novinama rogobore protiv Tomislava Karamarka i njegove nemušte retorike zbog koje je očekivani izborni trijumf doveden u pitanje.

»Sve je počelo kad je predsjednik stranke govorio o dolini suza. Na to se nadovezala afera Mercedes, pa optužbe Josipa Manolića da je Karamarko udbaš, što je loše odjeknulo među članstvom. A ne treba ni spominjati da je reakcija HDZ-a na Manolića bila izrazito loša. I kao da nam to nije bilo dosta, uslijedio je antikomunistički manifest i pismo koje je Karamarko uputio Milanoviću. Treba dodati da nam ni priče o HDZ-ovoj povezanosti s prosvjedom branitelja u Savskoj 66 nisu išle na ruku, posebno ono što se dogodilo na Markovu trgu…« – raspričao se pred novinarkom Jutarnjeg lista jedan »dugogodišnji HDZ-ovac«.

»Mislim da bi bilo dobro da i Karamarko nađe svog Alexa Brauna. Za razliku od Milanovića koji je SDP-u najjači adut, nama je Karamarko najslabiji« – sažetiji i ubojitiji bio je drugi neznani novinarkin sugovornik iz vrha najjače oporbene stranke, moleći Boga da šef HDZ-a ne posumnja da mu je eto baš on preko novina poručio ono što mu se nitko ne usudi kazati u lice.

Trećemu je »visokopozicioniranom HDZ-ovcu« – koji se, za razliku od prethodne dvojice, ispovjedio Expressu – Bog uslišao molitve da Karamarku prosvijetli pamet pa da najvišepozicionirani HDZ-ovac odluči angažirati inozemnu PR-agenciju koja bi stranci u posljednja tri tjedna pred izbore popeglala imidž. Prepričao je taj Božjom milošću nagrađeni HDZ-ov dužnosnik kako je Karamarko pred njim i ostalim bliskim suradnicima najzad, Bogu hvala, lupio šakom o stol i dreknuo: »Ovako dalje nećemo! Imamo pobjedu u rukama i neću dopustiti da nam isklizne!« Nakon toga se predsjednik HDZ-a navodno bacio na traženje »svog Alexa Brauna« i još navodnije ga pronašao u liku Lutza Meyera, osnivača prestižne njemačke agencije Blumberry, čiji je ugled dodatno porastao kada je prije dvije godine kreirao kampanju kojom je stranku Angele Merkel doveo do pobjede.

Posve suprotno svim tim gnjusovima, smradovima, šuftovima, gadovima, podlacima, ljigavcima, posrancima, slinavcima, šupčinama, mračnjacima, splačinama, čmarnjacima, ušljivcima, trtašima, smutljivcima, udbašima, špijunima, cinkerima, majmunima, drukerima, bijednicima, nitkovima, četnicima, špiclovima, pizdekima, pičkicama, tutlekima, riticama, gnjidašima, kukavcima, dildašima, bljuzgavcima… koji svog stranačkog šefa olajavaju po novinama i podmeću mu krivnju za sve lošiji imidž HDZ-a, ja mislim da je Tomislavu Karamarku suvišan bilo koji, pa makar i na cijelom svijetu najbolji, PR-stručnjak.

Lider Domoljubne koalicije – pokazalo se to posljednjih dana – izbornu kampanju vodi tako dobro da bi mu savjeti Lutza Meyera ili nekog drugog izvikanog umjetnika iz oblasti odnosa s javnošću mogli samo škoditi. Kojem bi to PR-guruu palo na um da korisnika svojih usluga savjetuje da u političkoj kampanji uopće spomene nekakvo kazalište, u koje njegovi glasači niti idu niti ih zanima? A Karamarko je – znate već – svojom najavom čistke u riječkom HNK Ivana pl. Zajca osvojio ne samo vatrena srca napaljenih desničara, nego i drhturave lijeve pretklijetke svih hrvatskih malograđana koji, baš kao ni šef HDZ-a, nisu vidjeli nijednu od tih predstava po čijim ozloglašenim stvaraocima pljuju.

Karamarko, nadalje, pokazuje izuzetnu snalažljivost u nenadanim i nezgodnim situacijama, kakve ni najmaštovitiji PR-stručnjaci ne mogu predvidjeti, a kamoli još savjetovati svojemu klijentu kako da se u njima ponaša. Vidjeli ste kako je vođa oporbe na predizbornom skupu Domoljubne koalicije u Solinu munjevito reagirao u trenutku kada su pod bremenitim stražnjicama njegovih pristaša popucali stolci. »Ovo je slikoviti prikaz onoga što će se trenutačnoj Vladi dogoditi 8. studenoga, kako će im popucati stolci na kojima sjede!« – ispalio je nadahnuti Karamarko prije no što su se popadali HDZ-ovci uspjeli iskobeljati iz skršenih stolaca. Jer glava stranke radi čak i dok su HDZ-ovske guzice na podu, i iz njih čita sudbinu stražnjica na vlasti.

Ne treba sumnjati da bi se vješti Karamarko snašao i da se uslijed lomljave stolaca začulo nekoliko unisonih gromkih prdaca. Još dok se tvorci tih nemilih zvukova ne bi uspjeli zarumenjeti od nelagode, nezbunjivi bi vođa s govornice poručio: »Ovo je zvučni prikaz onoga što će se trenutačnoj Vladi dogoditi 8. studenoga, kako će prdnuti u čabar!«

I što bi onda takvom Karamarku, koji suvereno vlada svakom situacijom, mogao savjetovati skupo plaćeni PR-ovac iz inozemstva, osim da na predizborne skupove ne pušta novinare?! Pa neka im informacije o novim vjetrovima u stranci, kao i do sada, dostavljaju neimenovani »visokopozicionirani HDZ-ovci«!

Predrag Lucić
Autor/ica 15.10.2015. u 10:16