Tko se boji Angelina straha?

Predrag Lucić
Autor 5.11.2015. u 13:11

Tko se boji Angelina straha?

Strah njemačke kancelarke da bi u slučaju zatvaranja austrijsko-njemačke granice moglo doći do oružanih sukoba na Balkanu bespredmetnim je proglasio i Zoran Milanović, odbrusivši da Hrvatska uvijek može brže zatvoriti  granicu nego Njemačka… 

Ne dajte se zaplašiti onim što je njemačka savezna kancelarka Angela Merkel kazala preksinoć u Darmstadtu na regionalnom kongresu Kršćansko-demokratske unije – da će, ako Njemačka zatvori granicu prema Austriji, na Balkanu doći do oružanih sukoba! I ne dajte se impresionirati time što je gospođa Merkel članovima CDU-a, posebice onima koji zagovaraju zatvaranje austrijsko-njemačke granice, otkrila da je ona osobno, baš iz straha da bi napetosti što ih je među balkanskim državama prouzročila rijeka izbjeglica mogle eskalirati u nešto što nitko ne želi, inicirala nedavnu konferenciju na nivou Europske unije o tzv. balkanskoj ruti.

Kako biste od sebe odagnali Merkeličine crne slutnje, uzmite novi broj Vijenca – »književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost« – gdje vam već na trećoj stranici lijepo piše da Hrvatska »treba odmah zatvoriti granice« pred prognaničkim valom i gdje vas, nekoliko stranica dalje, ugledni geograf Dragutin Feletar još ljepše uvjerava da Lijepa Naša nije ni na kakvom »zapadnom Balkanu« i da sve »kad bi uopće i postojao Balkanski poluotok, a ne postoji, Hrvatska ni tada ne bi bila u njegovu sastavu«. Pa kada, zahvaljujući prof. dr. Feletaru, naučite da Balkanski poluotok ne postoji, jer niti je poluotok niti je balkanski, postat će vam jasno da frau Merkelova govori besmislice. Zdravom ćete logikom zaključiti da ako nema Balkanskoga poluotoka, onda nema niti može biti nekakvog Balkana na kojemu bi ponovo izbili oružani sukobi, kao što nema ni te »balkanske rute« zbog koje njemačka kancelarka panično saziva bespredmetne konferencije na nivou Europske unije.

Nakon intelektualnog bildanja Vijencem Matice hrvatske, dodatnu duhovnu okrjepu nudi vam novi broj Glasa Koncila. Taj katolički tjednik je u namjeri da čitateljima razbistri »neka od brojnih pitanja, posebice ona geostrateške i civilizacijske naravi, s kojima Europsku uniju i čitavu Europu suočavaju razmjeri migrantske krize« u pomoć pozvao »stručnjaka koji se već 40 godina bavi geostrategijom i vojnim umijećem«. Izabrani stručnjak po mjeri Glasa Koncila je – kako ste pogodili?! – Davor Domazet Lošo, poslovično upućen u sve tajne ovoga svijeta, pa tako i u razloge čudnog ponašanja njemačke kancelarke.

Geostrateg i vojni umjetnik je na pitanje »Je li Angela Merkel pogriješila kad je pozvala imigrante na masovni ulazak u Njemačku? Poznato je da je Njemačkoj kao industrijskoj velesili potrebna radna snaga, no je li se kancelarka nadala ovomu?«, odgovorio oštrom optužbom: »Tko govori o argumentu radne snage, taj ne želi dobro Europi. Kako se može govoriti o radnoj snazi ako će to promijeniti civilizacijsku sliku Europe?«

Razverglao se potom kako je »Europa nakon Drugoga svjetskoga rata u rukama Anglosaksonaca« i kako je NATO »vojna snaga u njihovim rukama«, te kako »sama činjenica da se NATO-ovo zapovjedništvo za Europu nalazi na teritoriju Njemačke već po sebi mnogo toga govori«. Razmahao se gigant hrvatske geostrateške misli svojim omiljenim frazama o Njemačkoj kao »gospodarskom divu, ali političkom i vojnom patuljku«, kojega je – tako patuljastoga – »uvijek kad digne glavu lako tući hipotekom nacizma«, pa se »to svako malo i čini«.

Poziv Angele Merkel imigrantima proglasio je »s geopolitičkoga stajališta velikom pogrješkom«. Odbacio je benevolentna nagađanja kako je do te »velike pogrješke« došlo zato što njemačka kancelarka »nije prosudila da će imigrantski val biti toliki«. Naprotiv, on je puno bliži zaključku da je Merkelova imigrante pozvala u Njemačku ponajprije zato što je »bila pod nekim političkim pritiskom«. A tko je izvršio pritisak na Angelu Merkel, to bolje i od nje same zna stručni sugovornik Glasa Koncila. Kao što zna i da je »ovakva programirana seoba naroda nastala prije desetak, a možda i više godina«, i da izbjeglice dobivaju novac od nafte koju Islamska država »dijelom izvozi preko Saudijske Arabije«, i da je jedan od ciljeva čitave te migracijske operacije »ugroziti Europu dodatnim urušavanjem njezina kršćanskoga identiteta«.

I što sada rade planeri operacije? Sele migrante iz Afrike i Azije »na duhovno, a dobrim dijelom i populacijski ispražnjen sjever Europe«!

Hrvatskom katoličkom tjedniku očigledno godi ta produhovljena tvrdnja nekadašnjega jugoarmijskog oficira za bezbednost o »duhovno ispražnjenom sjeveru Europe«, jer je ničim ne dovodi u pitanje. Tako Njemačka, Švedska i Norveška – kao zemlje koje danas primaju izbjeglice s drugih kontinenata, baš kao što su prije dvadesetak godina udomljavale i ratne prognanike s »nepostojećeg« Balkana – u toj zajedničkoj kaptolsko-kosovskoj imaginaciji figuriraju kao duhovne pustare, gdje su ljudi bezdušni i obezduhovljeni, gdje nema ni Boga ni teologa.

Jer istinski duh i prava vjera žive daleko od, recimo, jednoga Johanna Baptista Metza po kojemu »kršćanin ne može vjerovati mimo pogleda na lice drugih koji pate« i za kojega je kršćanstvo »religija otvorenih očiju, religija kompasije – sudioničkog uočavanja tuđe patnje«.

Duh istinski i vjera prava žive u Glasu Koncila gdje se, i bez pomoći geostratega Domazeta, popuje kako izbjeglice dolaze u cilju ostvarenja »nauma razaranja ne samo obitelji, nacije, nacionalne države, kulturnog identiteta, nego i, možda osobito, monoteističkih svjetskih religija, posebno kršćanstva u svim njegovim pojavnostima«. I žive još taj duh i ta vjera, dometnut će Lošo, u Vladimiru Putinu i Viktoru Orbánu kao jedinim političarima koji su shvatili isto što i kaptolski mudraci – da iza »cijeloga projekta programirane seobe naroda stoji Wall Street u New Yorku i londonski City, tj. multinacionalne kompanije koje imaju od toga profit«.

A dok je Boga i Hrvata, Putina i Orbána, tko je lud da se boji Angelina straha od rata na prostoru koji ionako ne postoji?! Pa zar i neustrašivi Zoran Milanović nije u svom stilu odbrusio Merkelici da »nikakvih oružanih sukoba u slučaju zatvaranja njemačke granice neće biti«, jerbo »Hrvatska svoju granicu uvijek može zatvoriti puno brže nego Njemačka svoju«?!

novilist.hr

Predrag Lucić
Autor 5.11.2015. u 13:11