Todorić i Tedeschi kažnjeni u Srbiji zbog tajnog rabata sa 6,8 milijuna eura

Autor 3.6.2011. u 07:06

Todorić i Tedeschi kažnjeni u Srbiji zbog tajnog rabata sa 6,8 milijuna eura

SRPSKA Komisija za zaštitu konkurencije sa 6,8 milijuna eura je kaznila tvrtke dvojice hrvatskih tajkuna, Ivice Todorića i Emila Tedeschija, zbog sklapanja nedozvoljenog restriktivnog ugovora kojim su narušili konkurenciju.

Todorićev maloprodajni lanac Idea, prema rješenju Antimonopolske komisije, mora platiti kaznu od oko 4,2 milijuna eura. Malo bolje je prošla tvrtka Grandprom, koja je dio slovenske Droge Kolinske Emila Tedeschija, jer je njoj propisana kazna od otprilike 2,4 milijuna eura, piše srpski Danas.

Sve koji imaju informacije ili dokumente o sličnim radnjama u Hrvatskoj, molimo da se obrate na adresu glavne urednice: [email protected], uz zajamčeno čuvanje tajnosti identiteta izvora informacije.

Dogovorili tajni rabat od dva posto 

Idea će za kaznu morati izdvojiti oko 1,5 posto prošlogodišnjeg prihoda, dok će proizvođač Grand kave ostati bez dva posto prihoda. Tvrtke dvojice hrvatskih poduzetnika su kažnjene zato što su ugovorile “tajni rabat” od dva posto koji drugim kupcima nije bio dostupan. Prema tome je Komisija zaključila da su radili suprotno pravilima poštene konkurencije.

Iako se kazna od 6,8 milijuna eura može činiti vrlo visokom, kod Komisije su Idea i Grandprom prošli vrlo dobro, jer su im po zakonu smjeli uzeti i do 10 posto prihoda.

 

index.hr

Autor 3.6.2011. u 07:06