Tomislav Klauški o Čedi i Ivi: Hristos se opet rodi

Autor 21.7.2011. u 04:09

Tomislav Klauški o Čedi i Ivi: Hristos se opet rodi

ANGAŽIRANJEM Čede Prodanovića za svog odvjetnika Ivo Sanader želi još jednom prodati uspomenu na slavnu izjavu “Hristos se rodi”.

Ne (samo) zbog toga što je Prodanović Srbin, već zato što je ljevičar i antihadezeovac, te kao takav njegov prirodni protivnik i interesni saveznik. I naravno, kao fantastičan odvjetnik još i izuzetno koristan. Kao svojedobno Milorad Pupovac.

Ivo Sanader bio je prvi premijer i šef HDZ-a koji je došao na proslavu pravoslavnog Božića 2004. godine. Tada je izjavom “Hristos se rodi” dobio Pupovčevu podršku u parlamentu – koja se produbila formalnom koalicijom u drugom mandatu – ali i osvojio naklonost međunarodne javnosti, domaćih ljevičara, intelektualaca i medija koji su mu u narednim godinama zbog te izjave mnogo toga opraštali.

Lukava gesta

Bila je to izuzetno lukava i dalekosežno korisna gesta koju pritvoreni šef HDZ-a sada želi ponoviti angažirajući odvjetnika Čedu Prodanovića.

Njome Sanadr želi pokazati kako nije zadrti desničar koji u skladu s praksom svojih prethodnika i stranačkih kolega bježi u naručje odvjetniku istomišljeniku, već da je ostao političar otvorenih nazora, optuženik koji traži najboljeg saveznika u kaznenom procesu bez obzira na njegova politička opredjeljenja i nacionalnost.

A u postojećim okolnostima neće odmoći ni činjenica da je Prodanović notorni antihaezeovac.

Prodanović nije bombarder

Međutim, on nije medijski bombarder poput Ante Nobila. On neće u Sanaderovo ime voditi harangu po medijima, ratovati s ministrima i prijetiti šefici stranke. Dostojanstvo klijenta njemu je na prvom mjestu.

Vidjelo se to ovih dana kad je smirio strasti izjavom kako se Sanader “neće osvećivati HDZ-u”, ali svejedno nije propustio najaviti da će “pozivati ministre i premijerku za svjedoke kad se i kao ukaže potreba”. “Sanader nije djelovao na pustom otoku”, kazao je Prodanović, očito čuvajući ono važnije za kasnije.

Što bi za Sanadera bila pobjeda?

Zajedno s Jadrankom Sloković, Prodanović je gotovo nepobjediv u sudnici, haškoj ili hrvatskoj. No, u trenutku kad se Sanadera gura u čak pet procesa teških 18 godina zatvora, postavlja se pitanje što bi se zapravo smatralo pobjedom: oslobađanje ili manja kazna, vraćanje ugleda u javnosti ili osveta bivšoj stranci?

Prodanović bi kao spretan odvjetnik mogao osigurati od svega pomalo. A možda ipak ništa od navedenog. Jer za mnogo toga već je prekasno.

Antihadezeovci uz bivše HDZ-ovce

Zanimljiva je, međutim, činjenica koja bi se u neka prošla vremena smatrala svetogrđem: da bivši premijer i predsjednik HDZ-a, zajedno s visokim stranačkim dužnosnikom i potpredsjednikom Vlade, angažiraju antihadezeovske odvjetnike, Nobila i Prodanovića.

U doba Franje Tuđmana i Ivića Pašalića koncesiju na zastupanje HDZ-a imali su uobičajeni sumnjivci: Željko Olujić, Zvonimir Hodak, Ante Vukorepa… U Sanaderovo doba u taj kružok infiltrirao se Šeksov kum Miroslav Šeparović, a u Kosoričino se licitiralo s imenom Vladimira Gredelja kao stranačkog odvjetnika.

Mnogi drugi HDZ-ovi optuženici, poput Berislava Rončevića, Mladena Barišića i Nevenke Jurak, angažirali su dotad malo poznatog odvjetnika Krešimira Vilajtovića. Ali nitko od njih nije u ratu sa svojom strankom.

Branitelji kao tužitelji

Oni koji jesu, Damir Polančec i Ivo Sanader, angažirali su takozvane ljevičare, zadrte antihadezeovce, istaknute članove nevladinih organizacija za ljudska prava, a među njima čak i jednog Srbina. Koji su svi, uključivši i Jadranku Sloković, bivši državni tužitelji. Zlu ne trebalo.

Tako otprilike izgleda strategija obrane Ive Sanadera. Onaj koji je cijelu svoju karijeru izgradio na imidžu, a sada pokušava uz pomoć svog odvjetnika poljepiti ono što je od tog imidža ostalo.

Liberalizam i kozmopolitizam

Želi dostojanstvenu obranu nakon sramotnog bijega, želi dobiti simpatije napadom na Vladu koja je omražena skoro kao on, želi opet prodati liberalizam i kozmopolitizam, otupiti kritiku medija, a možda čak i izazvati sućut. HDZ se naveliko vraća Tuđmanu, a njegov bivši predsjednik okreće Čedi Prodanoviću.

Onaj slavni “Hristos se rodi” držao je Sanadera šest godina na vlasti. Njegov odvjetnik trebao bi ga zadržati izvan zatvora. I sačuvati ono malo ugleda što mu je još ostalo.

tekst prenosimo sa portala index.hr

Tagovi:
Autor 21.7.2011. u 04:09