Tomislav Klauški: Policija štiti tajkune i fašiste

Autor/ica 12.6.2011. u 08:47

Tomislav Klauški: Policija štiti tajkune i fašiste

MJESECIMA se pripremao Gay Pride u Splitu, mjesecima se upozoravalo na opasnost od nereda i fizičkih obračuna i svejedno je došlo do najgoreg. I to unatoč činjenici da je angažirano čak 400 policajaca.

Pa koga onda štiti policija u ovoj zemlji? Miroljubivu manjinu koja se pokušava izboriti za svoj status u društvu ili agresivnu, isključivu, homofobnu i nasilnu većinu koja je pod svećeničkim blagoslovom napala povorku kamenjem, suzavcem, bocama i bengalkama?

Ustvari, policija je odavno dala do znanja čemu zapravo služi: zaštiti vladajuće garniture i beskrupuloznih tajkuna. Sada je, pak, pokazala kome još služi – homofobnoj većini. Umjesto da preventivno rastjera huligane i tako pruži zaštitu sudionicima povorke, ona ih je tek evakuirala kad su se našli pod baražnom vatrom.

Da se razumijemo, nije problem u tome što postoji nesnošljiva većina. Da nije tako, onda ni Gay Pride ne bi bio potreban. Problem je u tome što policija ne štiti nedužnu manjinu.

Karamarko najmoćnija osoba u vlasti

Da Tomislav Karamarko nije u posljednjih nekoliko godina izrastao u najmoćniju – a time i najopasniju – osobu u ovoj vlasti, možda bi imalo nekog smisla tražiti njegovu ostavku zbog ovoga što se dogodilo u Splitu.

Radi se o ministru koji je na nedavnim mirnim prosvjedima na Cvjetnom trgu, kada je policija brutalno ubacivala prosvjednike u marice, građanima poručio da “policija neće tolerirati njihov neposluh”. Tada nije snosio nikakve posljedice. Neće ni sada.

Hrvatska nije normalna država

U normalnim državama, naročito onim koje su dan ranije svečano završile pregovore o ulasku u Europsku uniju, zahtjev za ostavkom ministra policije poslije ovakvog nasilja bio bi normalna stvar. Hrvatska još nije takva država.

U njoj je još uvijek normalno da svećenik na javnoj tribini nekažnjeno naziva homoseksualce bolesnicima i defektnim osobama, da predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza zbog homofobnih izjava kažnjava međunarodno tijelo, a ne hrvatsko pravosuđe, a da policija staje na stranu onih koji napadaju mirnu povorku.

Na udaru ljevičari i homoseksualci

Prije desetak i više godine bilo je sasvim normalno da policija omogući desničarskim huliganima da usred Zagreba napadnu antifašiste na tadašnjem Trgu hrvatskih velikana: prvo suzavcem, a potom kamenjem, letvama i šakama.

Danas su se, pak, umjesto ljevičara na udaru huligana našli homoseksualci, a policija opet ne čini dovoljno kako bi ih zaštitila. A to je isto kao da ne čini ništa.

Stoga ostavka ministra Karamarka ne bi bila samo politička, već prvenstveno civilizacijska poruka. Poruka da će policija u ovoj državi štititi njezine normalne građane, a ne njezine huligane, fašiste, ksenofobe i homofobe.

Samo, tko se još usuđuje u ovome društvu i u ovome trenutku prkositi takvoj većini?

index.hr

Tagovi:
Autor/ica 12.6.2011. u 08:47