Tuča policije i prosvjednika, iščupali prometni znak, lete boce

Autor 24.2.2011. u 11:04

Tuča policije i prosvjednika, iščupali prometni znak, lete boce

U pokušaju proboja do Markovog trga došlo je do tuče prosvjednika i policije, koja ih pokušava ratsjerati. Organizator prosvjeda Ivan Pernar opet je priveden nakon što je ponovno pokušao preskočiti barikadu na Markovom trgu, do kojega se pokušava uz povike ‘Lopovi! Lopovi’ probiti i oko tisuću prosvjednika, naime, policija je barikadama zatvorila sve prilaze Gornjem gradu

‘Purdu ste prodali! Koga štitite?’ viču prosvjednici prema policiji na koju bacaju staklene boce, a začuo se i zvuk nalik eksploziji, no bila je to petarda koju je bacio netko od prosvjednika.

Do sukoba s policijom došlo je u 18:30 u Basaričekovoj ulici, a
nekoliko je prosvjednika iz prvih redova pokušalo probiti barikadu. No nisu uspjeli jer je policajci brane štitovima, a oduzeli su im i prometni znak s dugačkom šipkom koji su prosvjednici strgali i njime pokušali probiti barikadu.

Situacija je vrlo napeta, a premijerka Kosor je još uvijek u zgradi Vlade do koje se prosvjednici pokušavaju probiti.

Oko 1000 prosvjednika krenulo je ranije s Trga bana Jelačića prema Markovom trgu, a netom prije polaska Pernar je poručio premijerki Jadranki Kosor: ‘Ako premijerka Kosor mirno siđe s vlasti zatvorska kazna će joj biti manja, a bude li dalje vršila represiju i slala policiju na narod završit će kao i njezin prethodnik, pa će se ispuniti njene riječi kud Ivo tud i ja, a policijska represija neće zaustaviti prosvjede’.

Prosvjednici su u Mesničkoj ulici naišli na prvu policijsku barikadu na kojoj su zaustavljeni, ali ne odustaju i idu od punkta do punkta pa su krenuli i Demetrovom ulicom prema drugom prilazu Markovom trgu, a pokušavaju se probiti i kod Mletačke te Basaričekove ulice.

Inače, već su u Radićevoj ulici sa strane postavljene čelične barikade, tu su i dva policijska kombija, a plavci su i u Tkalčićevoj ulici dok je također za razliku od prošli put već na Kamenitim vratima postavljena barikada.

Na Gornjem gradu parkirano je puno policijskih marica, više nego prošli put, a i tamo su za postavljenje spremne su i barikade koje je Pernar prije dva dana pokušao preskočiti te zbog tog ‘podviga’ bio priveden. Na Gornjem gradu jeu svakom slučaju puno više policije nego u utorak, pa je tako povijesna jezgra Zagreba pod policijskom opsadom, a Markov trg je ograđen ovaj put i policijskom trakom.

Inače, prosvjedi će se osim u Zagrebu održati i u Splitu, Osijeku Slavonskom Brodu, Virovitici i Rijeci.

Ovo je treći u nizu prosvjeda u Pernarovoj organizaciji. Podsjetimo, na prvom prosvjedu prošlog petka okupilo se troje ljudi koji su neometano stigli pred Banske dvore s transparentima. Policija nije intervenirala jer zabrana javnog okupljanja vrijedi za skupove od  24 osobe pa na više.

Prije dva dana za Pernarom je na Gornji grad krenulo dvjestotinjak osoba te su zbog brojnosti naišli na policijske barikade. Na današnji prosvjed u 18 sati vjerojatno će biti masovniji nego prethodni. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec rekao je za HTV kako će policija postupati jednako kao prije dva dana. Jednako misli postupati i Pernar, što znači da se može nadati noćenju u policiji.

Neustrašivi Čobanković

Dok većina ministara to nije htjela komentirati, Ministar Pankretić rekao je da treba biti ostati zabrana prosvjeda na Markovom trgu. Potpredsjednik Vlade Petar Čobanković rekao je da ne zna kako bi komentirao prosvjede, a na pitanje boji li se da će se obistinti prijetnje prosvjednika i da će srušiti Vladu rekao je: ‘Ne bojim se ničega, nisam se rodio kao ministar, neću umrijeti kao ministar.’

tportal.hr

Autor 24.2.2011. u 11:04