Tuđmanov glas iz groba: ZA KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA SPREMNI!

tačno.net
Autor 2.12.2013. u 10:17

Tuđmanov glas iz groba: ZA KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA SPREMNI!

Svjetski mediji u nedjelju navečer objavili su da su se hrvatski građani odlučili da se u Ustav unese da je brak životna zajednica muškarca i žene, pri čemu veći dio njih zaključuje da su građani odlučili zabraniti istospolne brakove, te naglašava da je inicijativu poduprla Katolička crkva

Britanska agencija Reuters piše da su se građani velikom većinom odlučili za definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, što je rezultat koji, po toj agenciji, nije iznenađujući u konzervativnoj zemlji u kojoj se 90 posto stanovništva izjašnjava kao katolici.

Reuters piše da je kampanja počela prošle godine kada je uveden zdravstveni odgoj u škole, unatoč prosvjedima određenih skupina. Dodaje da je Katolička crkva poduprla inicijativu.

Francuska agencija France presse piše kako su Hrvati glasovali za promjenu Ustava kako bi se spriječio homoseksualni brak, a da su građani generalno pokazali slab interes za referendum. Dodaje da je iznimno utjecajna Katolička crkva dala punu potporu organizaciji tog referenduma.

Austrijska agencija APA naglašava da je Građanska inicijativa U ime obitelji preventivno htjela spriječiti da zajednica homoseksualnih parova ikad može biti nazvana brakom.

Agencija piše i o skandalu koji je izbio nakon što je ta inicijativa odbila dati akreditacije nekim medijskim kućama, uključivo i nacionalnoj televiziji, za praćenje izbornih rezultata iz njihova stožera, s čime se potom solidarizirao veliki broj medija.

ABC News kaže da se radi o velikoj pobjedi konzervativaca, uz potporu crkve, te da rezultat znači da će se Ustavom zabraniti istospolni brak.

Britanski BBC kaže da je Crkva snažno podupirala glasovanje ‘za’ i da je Hrvatska izrazito katolička država.

Generalna ocjena većine medija je i da je referendum duboko podijelio Hrvatsku.

Na današnjem, prvom građanskom referendumu u hrvatskoj povijesti, na birališta je izašlo 37,89 posto birača, ‘za’se izjasnilo njih 65,75 posto, a protiv 33,63 posto pokazuju rezultati sa 99,36 posto obrađenih glasačkih mjesta.

U Puli su skoro dvije trećine građana koji su izišli na izbore bile PROTIV, njih 63,64 posto ili skoro četvrtina svih Puljana s pravom glasa. U Kaštelima pak, kao devetom hrvatskom gradu po veličini, 84,19 posto izišlih na izbore glasalo je ZA, dok ih je 15,28 posto bilo PROTIV.

U dalmatinskom zaleđu odnosi su bili još radikalniji: prevladavaju općine i manji gradovi u kojima je postotak glasača ZA bio 95 posto ili veći. U splitsko-dalmatinskoj općini Zmijavci ZA je glasalo 96,4 posto, u Runovićima 97,55, u Prološcu 97,07, a rekorder je Lećevica sa 97,89 posto ZA i samo 0,70 PROTIV, uz neuobičajeno visokih 1,4 posto nevažećih listića.

Slična situacija je i u drugim dalmatinskim općinama. Međutim, da ne bi ispalo da se negativno raspoloženje prema LGBT građanima prostire cijelim prostorom junačkog deseterca, pobrinuli su se raritetni rezultati u općini Ervenik (u Šibensko-kninskoj županiji) gdje su glasači PROTIV sa 50,82 posto brojčano nadvisili glasače ZA sa 45,90 posto. Još je izraženije bilo u općini Civljane gdje je ZA bilo 36,36 posto, a PROTIV 63,63 posto. Ipak, u oba slučaja bila je riječ o izlaznosti manjoj od pet posto.

Od manjih hrvatskih gradova kao najhomofobniji se pokazao Imotski sa 95,14 posto ZA i 4,58 PROTIV, i to uz relativno veliku izlaznost u uvjetima ovog referenduma (45,75 posto). Visoke postotke zabilježili su i Sinj (83,77 posto), Metković (88,80 posto) i Knin (88,08 posto), što, kad su gradovi posrijedi, u ostatku Hrvatske nije bio slučaj. Labin se pak pokazao kao najtolerantniji hrvatski grad jer je ZA bilo samo 28,58 posto od onih koji su se odazvali na referendum, a PROTIV čak 70,98 posto, što je čak i za istarske prilike neuobičajeno mnogo.

Na ovom referendumu se primjećuje još jedan detalj, da je pretežno glasanje PROTIV u nekim izrazito suprotno raspoloženim županijama zabilježeno u nekoliko općina s većinski srpski nacionalno opredijeljenim građanima. U Vrhovinama u Lici, primjerice, od oko 13 posto izašlih na izbore 42,66 posto građana glasalo je ZA, dok je PROTIV bilo 55,94 posto.

Dalmacija se na ovom referendumu pokazala kao područje s ekstremnim rezultatima i tamo gdje se to po logici stvari možda i ne bi očekivalo. Na otoku Hvaru, čiji je turistički napredak posljednjih godina koincidirao s titulom gay friendly turističkog odredišta, grad Hvar zabilježio je 68,88 posto onih koji su glasali ZA, uz 30,85 PROTIV. U Starom Gradu to je išlo do 70,33 posto ZA i 27,75 posto PROTIV, u općini Jelsa čak 77,50 posto ZA i samo 21,57 PROTIV, što izrazito odskače od postotaka iz otočnih gradova.

tportal.hr/hina

tačno.net
Autor 2.12.2013. u 10:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija