Turci i Rusi mogu preuzeti Hypo banku na Balkanu

Autor 7.11.2012. u 15:54

Turci i Rusi mogu preuzeti Hypo banku na Balkanu

Hypo banka odlazi s Balkana. Kako je potvrđeno iz više izvora, Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj posao je već unajmila Deutsche Bank.
 
Kako je potvrđeno, Hypo grupa je u utorak i službeno započela prikupljati ponude za prodaju poslovanja u jugoistočnoj Europi. Novog kupca koji će od Republike Austrije preuzeti dio grupe traži se za poslovanje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Riječ je o tržištu sa 20 milijuna ljudi. Ponude će se prikupljati do 7. decembra ove godine.
 
U razgovoru za agenciju Anadolija (AA) ugledni hrvatski ekonomski analitičar Damir Novotny komentira zašto se Hypo povlači sa Balkana.
 
“Hypo je 2008. godine ušla u velike financijske probleme. Oni su dobili državnu pomoć Austrije. Austrijska vlada ih je dokapitalizirala pod uvjetom da  se do 2013. godine taj novac vrati. Oni sada moraju prodati svoje poslovnice na ovim prostorima, to jeste odlučili su da prodaju svoje banke izvan Austrije. Nude to ruskim i turskim bankama, te međunarodnim bankama. Navjerovatniji investitori, odnosno kupci tih banaka su Rusi, koji su već kupili poslovnice Volksbank, te turske grupacijekoje su pokazale interes za investiranje u ovdašnji bankarski sektor. U Hrvatskoj su dvije bankarske institucije prodate turskom kapitalu, pa je moguće da će tu biti interesa i za dalje ulaganje”, kazao je Novotny za agenciju Anadolija.
 
Na pitanje da li bi moglo biti posljedica po građane regiona zbog povlačenja Hypo banke, Novotny odgovara je “sve pod kontrolom”.
 
“Suprotno tome, ja mislim da će to biti dobro za građane jer će doći ruski ili turski kapital. Inače, turske banke su se pokazale vrlo solidnom u međuvremenu. Banka u Slavonskom Brodu je prodata turskoj grupaciji, kao i banka u Šibeniku. Može se govoriti o pozitivnim iskustvima kod takovih transakcija”, istakao je Novotny.
 
Prof. dr. Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar i profesor na ekonomskim fakultetima u Sarajevu i Mostaru podsjeća da je Hypo banka u BiH na trećoj poziciji po snazi.
 
“Nije isključeno da dođe kapital iz Rusije, Turske ili neke druge zemlje, što možda neće mnogo utjecati na stanovništvo i privredu. Moguće je da dođe konzervativnija banka koja se neće upuštati u, primjerice, poslove s nekretninama. S druge strane, moguće će i da dođe agresivnija banka”, istakao je Domljan.
 
Čelnik Hypo grupe Gottwald Kranebitter ranije je otkrio da su za Hypo potencijalno zainteresirane banke iz Europe, Turske, Rusije i jugoistočne Azije, kao i “financijski ulagači”.
 
Kako piše hrvatski “Poslovni dnevnik”, premda je inicijalno bilo zamišljeno da se prodaja svih pet tržišta odradi “u komadu”, što će se i preferirati, u Austriji su nakon razgovora s potencijalnim ulagačima, ipak, otvorenom ostavili mogućnost iskazivanja interesa za pojedine dijelove, a o pobjedniku će presuditi visina ponude.
 
Hypo grupa je u prošloj godini imala 59,1 miliona eura konsolidirane dobiti. Tokom 2010. godine gubitak banke  je premašio milijardu eura, a 2009. godine je dosegnuo 1,58 milijardi eura.

Autor 7.11.2012. u 15:54