Turska još jednom osudila pokušaje negiranja genocida u Srebrenici

Autor 11.7.2012. u 11:58

Turska još jednom osudila pokušaje negiranja genocida u Srebrenici

„Neka svima bude jasno da će svako odgovarati za svoja zlodjela“, poručio turski premijer Recep Tayyip Erdogan 
 

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uputio je danas izraze sućuti porodicama stradalih Bošnjaka Srebrenice i poručio da će zločinci kad tad odgovarati za svoja zlodjela.

„Uzdasi i bol srebreničkih žrtava nisu zaboravljeni, ruka pravde polahko stiže zločince. Neka svima bude jasno da će svako odgovarati za svoja zlodjela, ma kojoj vjeri ili etnosu pripadao, ma gdje bio i ma šta radio“, poručio je turski premijer Erogan.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske izdalo je danas pisano saopćenje u kojem se navodi da je danas tužni dan sjećanja na zvjersko ubijanje više od osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici 1995.godine. U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova podsjeća se da je Međunarodni sud pravde ta zvjerstva okarakterizirao kao genocid. U saopćenju se osuđuje svaki pokušaj negiranja te činjenice.

„Još jedanput proklinjemo nečovječna zvjerstva zločinaca. Dijelimo bol i tugu preživjelih članova srebreničkih porodica. Osuđujemo svaki pokušaj negiranja i umanjivanja genocida u Srebrenici“, stoji u tekstu saopćenja.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske smatra da je neophodno da se okončaju neprijateljstva i, na bazi istine, dođe do zajedničke vizije o stabilnoj i mirnoj budućnosti u BiH i regiji.

„Iskreno vjerujemo da je međunarodna zajednica naučila lekciju u Srebrenici i da će učiniti sve da se ovakve posljedice etničkog neprijateljstva i nacionalizma više nikada i nigdje ne ponove“, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Autor 11.7.2012. u 11:58