Tužilaštvo BiH ne vodi istragu protiv Zlatka Lagumdžije

Autor 23.8.2012. u 17:18

Tužilaštvo BiH ne vodi istragu protiv Zlatka Lagumdžije

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ne vodi istragu protiv predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Zlatka Lagumdžije ni u jednom predmetu. Ovu informaciju danas je objavio internet portal Mojportal, podastirući i dva dopisa, Lagumdžijin upit Tužilaštvu BiH od 17. jula, te odgovor Tužilaštva lideru SDP-a BiH od 20. jula.

Lagumdžija se pozvao na medijske napise da se protiv njega vode istrage u slučaju “Bošnjački institut”, u čijem je Upravnom odboru, tražeći informaciju da li se protiv njega vodi istraga. Tri dana kasnije zamjenica Glavnog tužitelja Vesna Budimir je odgovorila da je provjerom kroz upisnike utvrđeno da se Tužiteljstvo “ne sprovodi istragu protiv dr. Zlatka Lagumdžije ni u jednom predmetu”.

Prošle sedmice mediji su objavili kako je Tužilaštvo ponovno intenziviralo istragu u vezi sa ostavštinom Adila Zulfikarpašića koju je ostavio Bošnjačkom institutu, a zbog navodne pronevjere novca i drugih vrijednosti. Danas se saopćenjem oglasio i UO Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, naglašavajući kako ovaj organ upravljanja Bošnjačkog instituta i kao mutevelija vakufa Adilbega Zulfikarpašića nikada nije prekršio ili zloupotrijebio svoja ovlaštenja.

– Odbor je uvijek savjesno i odgovorno, a u skladu sa zakonom, statutom i aktima ovog Instituta, upravljao imovinom koja je vlasništvo Instituta, jedan je od zaključaka UO Bošnjačkog instituta. Upravni odbor je zainteresiran i posvećen tome da se na zakonit način okončaju svi postupci koji se kod nadležnih državnih organa vode povodom zaostavštine ostavilaca rahmetli Adil-bega i Tatjane Zulfikarpašić, kako bi Bošnjački institut u punom kapacitetu mogao vršiti svoju časnu misiju na koju ga obavezuju preuzeti emanet, zakoni i normativni akti Instituta – saopćeno je iz Bošnjačkog instituta.

 

 

 

 

Autor 23.8.2012. u 17:18