Tuzla u plamenu: Vlast izdala naređenje”„Udri bagru, udri sve redom“

tačno.net
Autor 6.2.2014. u 14:35

Tuzla u plamenu: Vlast izdala naređenje”„Udri bagru, udri sve redom“

Situacija u Tuzli je izmakla kontroli. Demonstranti gađaju kamenicama zgradu Vlade.

Porazbijana su skoro sva stakla na zgradi. Građani bacaju i baklje, a na raskrsnicama u blizini zgrade Vlade zapalili su i gume.

Demonstranti se povlače u obližnje ulice gdje vlada pravi rat između demonstranata i policije.

Na protestima u Tuzli nalazi se više hiljada ljudi,  a sve veći broj građana dolazi na proteste.

Naša dopisnica razgovarala je sa njima i iako situacija izmiče kontroli, građani kažu da ne podržavaju nikakvo nasilje.

Na demonstracijam a u Tuzli je bačen suzavac, niko ne zna ko je to uradio. Prve informacije bile su da su demonstranti bacali suzavac i molotovljeve koktele na policiju.

Međutim, reporter Radija Slobodna Evropa sa lica mjesta javlja da je od okupljenih građana čuo da je policija bacila suzavac kako bi rastjerala demonstrante.

Demonstranti su u znak protesta zapalili zastavu Tuzlanskog kantona.

Traže da se demonstranti koji su juče uhapšeni puste na slobodu. Uzvikuju: “Pustite ih na slobodu!”, “Lopovi, lopovi!”, “Izlazite napolje!”.

Na raskrsnici na ulazu u tuzlu blokirani su autobusi građana koji iz okolnih mjesta dolaze kako bi se pridružili prosvjedima.

Predsjednik sindikata firme “Konjuh” Mevludin Trakić, koji je u srijedu bio uhapšen samo zato što je sjedio na raskrsnici tokom demonstracija, o tome šta se događalo u policiji kada je priveden za RSE kaže:

I u Sarajevu se u znak podrške Tuzli ali i teške socijalne situacije u četvrtak okupilo
nešto više od 200 građana pred Vladom Kantona Sarajevo.
Okupljeni građani gađali su jajima zgradu kantonalne Vlade. Traže da se odmah puste
demonstranti uhapšeni u srijedu u Tuzli, da Vlada obezbijedi više radnih mjesta I
pravično zapošljavanje, te da se uvedu mjere štednje na svim nivoima.
Malobrojni ali glasni građani Sarajeva pozvali su I ostale da izađu na
ulice.

“Kada smo jučer ja i moj zamjenik, Mujo Gavranović, bili zajedno ovdje, sjeli smo. Nismo se odupirali policiji. Mi nismo došli ovdje da rušimo, da lomimo. Mi evo četiri godine hodamo, tražimo svoja prava, ali, vjerujte, jučer smo bili iznenađeni kad su nas specijalci uhvatili, uvrnuli nam ruke, stavili lisice i odveli nas gore u MUP, odnosno kada su nas predali ovim policajcima koji su ovdje bili, znači ova obična policija ne specijalna – oni su nas priveli gore. Bili smo sinoć negdje do pola 10 u pritvoru. Pustili su nas, ali smo dobili kazne po 300 maraka, i ja i mojGavranović Mujo, koje nećemo nikad platiti – jer oni znaju kakav je naš život u „Konjuhu“. Mi dobivamo nekih 40 maraka. Kako da živimo od toga, a ne da platimo?  Jedva sam čekao da svane da dođem ovdje i da vidim ovoga momka koji je pretučen. Stvarno, jučer je žalosno bilo. Momci sa 15 godina pretučeni od specijalne policije. A vidite kako je ta mavra od policije obučena. A napadaju goloruk narod. Ako bude trebalo, možemo se i mi naoružati, možemo i mi ponijeti palice i udarati. Kažem opet, nismo došli za to, ali ako bude trebalo i to, stojimo iza toga – i to ćemo uraditi.”

O tome što je natjeralo ove ljude da danas u ovolikom broju dođu na prosvjede Trakić kaže:

“Znate, svi mi ovdje živimo i svi smo mi ovdje ugroženi, svi smo mi na rubu egzistencije. Nemamo mi šta ni jesti. Možete zamisliti jučer kako je bilo ovdje – gledao sam ovu djecu koja su izlazila iz škole i na koje su specijalci letjeli. Ja ne znam u ratu da li bi četnička horda udarala onako po narodu, kako su oni udarali po đacima od 15, 16 godina. I čak su ih izvlačili gore iz kafića koji se nalazi u „Omegi“.”

Na pitanje što predviđa da bi se moglo dogoditi ne poduzme li vlast nešto, Trakić odgovara:

“Ovo je jedan dio revolucije – jer nema ništa. Vi znate, Husinjska buna kad je krenula da je krenula iz Tuzle, sa našeg kantona. Vjerujte, treba se boriti dalje za svoja prava. Treba ovu stoku koja nas vodi istjerati – da daju otkaze, da napuste vladu i ovo sve.”

Kako nam je rekao predsjednik štrajkačkog odbora radnika “Dite” Hrustan Muminović u srijedu u večernjim satima Dita je stavljena pod stečaj.

Demonstarnti zahtijevaju da Tužilaštvo kantona pusti na slobodu vođu protesta od srijede Aldina Širanovića. Takođe traže ostavku Vlade Tuzlanskog kantona.

U ovim trenucima premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević, kako javlja naš reporter, primio je delegaciju od pet učesnika demonstracija. Nije rečeno o čemu će razgovarati.

Na prosvjedima obespravljenih radnika tuzlanskih preduzeća i nezaposlenih i nezadovoljnih građana u srijedu 22 osobe su povrijeđene.

Proteste u četvrtak je podržao i omladinski pokret Revolt koji je pozvao građane da na njih izađu u što većem broju.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić uputio je dopis Nezavisnom odboru za izbor i nadzor nad radom policijskog komesara Tuzlanskog kantona da preispita jučerašnje djelovanje policije u Tuzli prilikom protesta nezadovoljnih radnika i građana ispred zgrade Kantonalne vlade.

Na izvanrednoj sjednici Kolegija općinskog Vijeća Tuzla, načelnik Jasmin Imamović je rekao da su zahtjevi radnika opravdani. On je dodao da smatra da je njihov uzrok kriminalna privatizacija.

Imamović je od Vlade Kantona Tuzla tražio da izvrši rebalans proračuna i izdvoji sredstva za socijalni status obespravljenih radnika.

Na izvanrednoj sjednici kantonalne vlade u srijedu navečer, sat prije ponoći, nije bilo niti riječi o rješavanju nagomilanih problema radnika tvornica u stečaju koji su u srijedu prosvjedovali.

Također nije bilo niti riječi o nezaposlenim građanima koji su jučer bili jedni od organizatora prosvjeda.

Premijer vlade Tuzlanskog kantona Sead Čaušević jedino će zatražiti od Tužiteljstva TK izvještaj o tome što je s prijavama radnika u počinjenim kriminalnim privatizacijama:

„Mi ćemo tražiti izvještaj zato što radnici uporno ponavljaju da se u ovim firmama desio kriminal, da su podnijete krivične prijave i da sad treba tačno utvrditi šta je s tim prijavama – da li su one iz MUP-a otišle prema Tužilaštvu, i šta će se poduzeti po tome. Oni stalno ističu ono što svi mi uvažavamo – to da je u pitanju jedna pljačkaška privatizacija.“

Najviše riječi na izvanrednoj sjednici Vlade bilo je o građanima koji su se jučer sukobili s policijom.

Na pitanje novinara kako komentira brutalnost policije koja je jučer primijenila fizičku silu nad prosvjednicima, ministar MUP-a TK Zoran Teofilović je odgovorio:

„Vršimo analizu svih dešavanja, znači, nije ovo konačno. Ko god je pogriješio, zgriješio u izvršenju svojih zadataka biće procesuiran.“

I za danas u 12 sati građani su putem Facebooka najavili nova okupljanja. Čaušević je u srijedu navečer rekao da s neformalnom skupinom građana, među kojima su uglavnom nezaposleni, ne želi razgovarati, a za nove najavljene prosvjede kaže:

„To je njihova odluka, oni – u skladu sa zakonom – moraju to najaviti, a ja se nadam –  i ponašati u skladu sa zakonom. Ako su mirni, mi podržavamo sve te proteste.“

Prema podacima MUP-a TK, bilans jučerašnjih prosvjeda je 22 ozlijeđenih i 27 privedenih. Prosvjednici tvrde da iza njih nitko ne stoji, te da su se okupili jedino zbog očajnog stanja u kojem se nalaze.

Avaz donosi izjavu oca pretučenog”  Aldina Širanovića, osnivača Facebook grupe „Udar

– Ništa me ne pitajte. Sina su mi pretukli, pet sati su ga držali u policiji nisu dali da mu se ukaže ljekarska pomoć. Tek kad  je advokat sinoć oko ponoći  intervenisao onda  su ga odveli ljekaru, ali nisu dali da snimi da li ima unutrašnje krvarenje.  Moja djeca nisu izašla na protest od dobra, već od zla koje im je ovakva vlast  naturila. Hoće policija da mom sinu svali na leđa sve ono što su neki drugi nepoznati momci uradili – kroz plač nam je jutros kazao Mehmed Širanović, otac pretučenog Aldina Širanovića, osnivača Facebook grupe „Udar“ koji je jučer poslijepodne pritvoren u MUP-u TK.

Aldin Širanović, je još uvijek u MUP-u na ispitivanju i  njegov otac ne zna kakva je njegova dalja sudbina. Kazao nam je Aldin, iako ima višu školu ne može da nađe posao već osam godina. Njegova  supruga, koja ima završen fakultet, također je osam godina  bez posla. Žive, kaže kod Aldinovog punca  i snalaze se kako znaju i umiju.

– Došao sam sa sinom i snahom na protest, da njih podržim,  ali i da vidim da se šta, nedaj Bože, nepredviđeno ne dogodi. Međutim, ono što sam vidio jučer nisam u životu vidio. Sa sprata iz kabineta premjera Čauševića došao je komesar, ne znam kako mu je ime, i kazao specijalcu Kormanu „Udri bagru, udri sve redom“. I onda  su specijalci krenuli. Mom sinu su prvo sasuli sprej u oči, a onda su ga udarali kao najgoreg neprijatelja. Mogu njega prebiti i ubiti, ali ne mogu ubiti razloge zbog kojih su ta djeca jučer izašla na protest. Izašli su zbog nepravde, zbog  siromaštva, zbog bijede u koju ih je dovela vlast, sram ih bilo – ogorčen je Širanović.

Mehmed Širanović nam je  ispričao da je specijalna policija  učesnike protesta, nakon što su ih otjerali sa platoa ispred zgrade vlade, hapsila u prostoru  tržnog centra „Omega“, zatim u prostoru zgrade Pravnog fakulteta, po okolnim kafićima.

– Da je Čaušević izašao da razgovara  sa ovim ljudima, do ovoga ne bi došlo. Bio sam iza leđa komesara i sve sam gledao šta se događa.  U jednom trenutku mi je pozlilo, ali nisam htjeo izaći vani.  Četiri godine sam se borio protiv fašizma u ratu, a sad se borim protiv fašizma SDA i SDP. Živim od 307 maraka penzije, ranjavan sam ne znam koliko puta….Sram ih bilo, pa zar da jedan političar ima mojih  deset ili dvadeset penzija mjesečno, a moja i hiljade druge djece nemaju šta da jedu. Ta djeca su tražila pravdu i ništa više – poručio je Širanović.

Kazao nam je da je Aldinov sin koji  ima pet godina na internetu jučer vidio snimke kako bu policija tuče oca, te da je doživio stres, te da ga jutros moraju voditi ljekaru.

– Halalit im neću za ovo- kazao je na kraju našeg razgovora

tačno.net
Autor 6.2.2014. u 14:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija