TUZLANSKI CRNI LETOVI

tačno.net
Autor 10.8.2015. u 11:18

TUZLANSKI CRNI LETOVI

Foto: Sara Johari

Donosimo tekst o  jednoj epizodi bh rata, koji je izveden iz intervjua s Göranom Arlefalkom, zapovjednikom švedskog bataljona pri UNPROFOR-u.  Članak je objavljen  9. augusta u Sydsvenska dagbladet.

Autor: Maria Widehed

Preveo i obradio: Petar Fehir

 

Dvadeset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini zapovjednik Skånskog bataljona ne želi više šutjeti.

“Tajne dostave oružja letjele su iznad naših glava u Tuzli” – kaže Göran Arlefalk.

“Jedna patrola je vidjela kako se četiri Herkules letjelice spuštaju. U ukupno 75 bosanskih kamiona pretovareno je oružje iz njih. Idući dan bosanki su vojnici hodali u novim američkim uniformama. Operacija se zvala “Tuzlanski crni letovi” i o njima su u bazu UNPROFOR-a izvještavali britanski, švedski i norveški vojnici. U sred rata u Bosni! U sred embarga na uvoz oružja! U zaštićenu zonu Tuzla!

Za osiguranje provođenja zabrane uvoza oružja bili su odgovorni američki avioni Awac. Ali, kontrola provođenja te odluke je bila veliki blef.

00066860

Göran Arlefalk, foto: Bert Olsson

Jedne noći vidio sam svojim očima, u tri sata, jedan Herkules avion s ugašenim svjetlima, samo stotinjak metara od mene. Odmah sam nazvao bazu FN-a zaduženu za praćenje i izvjestio ih o tome. Oni su kontaktirali Amerikance koji su imali svoje Awac avione u zraku i koji su im odgovorili da to nije istina i da je zračni prostor čist.

Zamolio sam ih da opet provjere i da me prestanu ponižavati. Bio sam tada 43 godine star, dvadeset godina sam bio oficir i letio Herkulesom stotine puta.

Iznad moje je glave letio Herkules, rekao sam im. Dobio sam isti odgovor uz dodatak. Rekli su mi kako bih ja s tako visokim činom trebao bolje respektirati odgovor koji sam dobio.

Bilo je teško, kaže Arlefalk, pričati o toj misiji u toku rata. 1995. on je bio zapovjednik Četvrtog bataljona, što je prema odluci švedskog parlamenta trebao pomoći očuvanju mira u Bosni. Njihov novi dom je punih šest mjeseci bio kamp Camp Oden, malo izvan Tuzle. Bilo ih je 1300. Bili su tamo da pomognu civilima.

“Sa svake strane crnoobojenih, zamračenih zrakoplova, letjela su dva lovca. Kad je Herkules bio blizu zemlje oni bi se naglo digli i nestali. Srpski radari su to registrirali kao jedan avion koji izgeda da se spušta, ali onda, odjednom, ponovo uzlijeće.”

Da se oružje preko tuzlanskog aerodroma krijumčarilo bila je javna tajna. Tajna je, međutim, ostala o tome tko je letio, tko je platio i gdje je “teret” završio.

Zašto?

Richard J. Aldrich, profesor pri univerzitetu u Notingemu ima ovakvo objašnjenje: “Pentagon je na sebe uzeo odgovornost za islamske grupe i njihove sponzore koji su htjeli pomoći u borbi protiv bivše Jugoslavije. Tako je oružje kupljeno od Turske i Irana finacijskom pomoći Saudijske Arabije završilo u Tuzli. U početku su se koristili iranski zrakoplovi, ali kad su pošiljke postale veće koristila se misteriozna flota crnih C-130 Herkulesa.”

Flykt

Švedski UN vojnici pomažu mještanima u bijegu nakon masovnih ubojstava u Srebrenici, foto: J Bohman

Göran Arlefalk je prvi švedski šef bataljona koji je progovorio o ilegalnom dostavljanju oružja i opreme. Svoj je “bosanski dnevnik” poslao na adrese svojih vojnika. U njemu piše o “crnim letovima” i bespomoćnosti nakon masakra u Srebrnici. Nedostaje mu, kaže, jedna objektivna analiza – koji je cilj takvih misija?

Umoran je od političkih igara koje stoje iza velikih konflikata.

“Koji je značaj toga? Ja ne znam. Ima mnogo pitanja što zaslužuju odgovore. Švedska je o tome šutjela tada, a šuti i sada.”

SJOfnbataljon6

Göran Arlefalk, foto: Sara Johari

tačno.net
Autor 10.8.2015. u 11:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija