U BiH se još uvijek traga za više od 8.000 osoba

tačno.net
Autor 25.8.2013. u 11:34

U BiH se još uvijek traga za više od 8.000 osoba

Nakon rata do danas na području Bosne i Hercegovine pronađeno je i ekshumirano više od 23.000 posmrtnih ostataka osoba koje su nestale usljed ratnih dešavanja, odnosno usljed zločina protiv čovječnosti i kršenja ljudskih prava – kazala je za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić povodom 30. augusta – Međunarodnog dana nestalih osoba.

Po njenim riječima, više od 20.000 žrtava je identificirano i predato obiteljima kako bi ih dostojanstveno ukopale, jedan broj ekshumiranih nije identificiran i njihovi posmrtni ostaci leže u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama u BiH i čekaju na identifikaciju.

Iako je proces traženja nestalih osoba u našoj zemlji od relevantnih svjetskih institucija ocijenjen kao veoma uspješan ipak, navodi ona, u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 8.000 nestalih osoba.

Čengić kaže da problem nestalih osoba nije samo problem njihovih obitelji, to je problem države koja se kroz institucije mora aktivno uključiti u rješavanje ovog pitanja.

– Pitanje nestalih osoba sigurno je jedno od najvažnijih humanitarnih pitanja u našoj zemlji i pred nama je veoma važan, ali i težak zadatak. Jer kako vrijeme odmiče sve je teže doći do tačne i pouzdane informacije o lokaciji pojedinačne ili masovne grobnice. Pozivamo i apelujemo na one koji imaju pouzdanu informaciju o lokaciji potencijalne pojedinačne ili masovne grobnice da se jave Institutu za nestale osobe BiH – kazala je Čengić.

Takođe, dodala je, informaciju mogu i potpuno anonimno javiti na broj telefona koji je potpuno besplatan za pozivaoca 080 02 01 07.

Čengić podsjeća da je 30. august od Ujedinjenih naroda proglašen Međunarodnim danom nestalih osoba i obilježava se širom svijeta u cilju podizanja svijesti o problemu nestalih.

– U našoj zemlji Međunarodni dan nestalih smatra se posebno važnim jer je u BiH nestalo više od 30.000 njenih građana. Njihove obitelji čekaju bilo kakvu informaciju o svojim članovima obitelji – naglasila je Čengić.

Oslobođenje

tačno.net
Autor 25.8.2013. u 11:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija