U HRVATSKOJ HAPSE PAPINE KRITIČARE

Autor 30.5.2011. u 12:16

U HRVATSKOJ HAPSE PAPINE KRITIČARE

AKO OVIH dana imate mišljenje o posjetu pape Ratzingera Hrvatskoj, ako niste oduševljeni njegovim likom i djelom, nemojte to javno dijeliti na Facebooku, jer bi vam MUP mogao pokucati na vrata. 

Nazvao ga bijednikom i smećem. Je li to poziv na atentat?

Glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan potvrdio je Indexu da su protiv 22-godišnjeg Stipe I. podnijeli kaznenu prijavu za rasnu i drugu diskriminaciju, jer je na Facebooku pisao navodno prijeteće poruke protiv Pape, poput one da je “bijednik i odvratno smeće”.

Policija u Zadru od subote je promijenila nekoliko verzija priče o povodu za upad u obiteljsku kuću Stipe I. Prvo su kazali da su podnijeli prijavu samo protiv oca 22-godišnjaka jer su u kući našli neprijavljeno oružje i da protiv mladića nema prijave, jer su ustanovili da za to nema osnove. Što se u međuvremenu promijenilo, iz policije ne znaju reći.

Suspendiramo interes javnosti, Papa je na prvom mjestu

Pitali smo policiju zbog kojeg su konkretnog FB-statusa upali u privatnu obiteljsku kuću, da bi drugi građani znali što ne smiju pisati ako ne žele da im se dogodi isto. Glasnogovornik Žodan je poručio kako ništa ne smije govoriti dok je kazneni postupak u tijeku. Policija, podsjetimo, ni u subotu nije htjela reći što je to mladić tako zastrašujuće napisao, a tada ih nije priječila floskula “o kaznenom postupku koji je u tijeku”, jer prijavu nisu ni bili podnijeli.

“U ovom slučaju suspendiramo interes javnosti da to dozna, jer nam je boravak Svetog Oca sigurnosno pitanje broj jedan”, poručio je Žodan.

Da policija reagira na slične slučajeve, upala bi u stanove tisuća forumaša

Dodao je da policija po službenoj dužnosti reagira na svaku sličnu prijetnju, no ta konstatacija teško da je točna: tada bi samo na internetskih forumima na kojima se žestoko raspravlja o dolasku Pape mogli naći tisuće ljudi, od suda dobiti nalog, upadati im u stanove i podnositi kaznene prijave za mržnju te diskriminaciju.

Iz zadarske policije su nam zapravo poručili da je pravo na slobodno izražavanje mišljenja na internetu privremeno suspendirano, barem dok Papa ne napusti Hrvatsku.

Plavci, naime, i dalje trube da je Stipe I. prijetio atentatom na papu, mladić uvjerava da je to budalaština, a tko govori istinu teško je doznati dok policija ne otkrije koja ih je to poruka natjerala na upad i privatnu kuću.

Tagovi:
Autor 30.5.2011. u 12:16