Dva vojna helikoptera gase požare, u Jablanici vape za kanaderima

tačno.net
Autor 11.8.2013. u 10:56

Dva vojna helikoptera gase požare, u Jablanici vape za kanaderima

Iako je situacija na požarištima na području Jablanice bolja u odnosu na protekle dane, pred vatrogascima i građanima koji gase požare je težak i neizvjestan period.

Nakon 30 sati odobrenog rada i gašenja požara u Jablanici, kanaderi Republike Hrvatske vraćeni su u tu zemlju.

Na terenu su ponovo dva helikoptera Oružanih snaga čija je efikasnost u ovakvim situacijama veoma ograničena. Oni su jutros gasili vatrenu stihiju na području Draganjske planine i Donje Jablanice.

“Na požarištima stanje izgleda malo haotičnije nego jučer, što je rezultat porasta temperature. Kanaderi bi nam u ovom trenutku veoma dobrodošli zbog zapaljivih panjeva u stjenovitom dijelu, gdje svako obrušavanje može da napravi paniku. Za gašenje samo jednog borovog stabla potrebno je mnogo vode”, kaže za Klix.ba pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Jablanica Omer Nezirić.

Trenutno je na terenu oko 50 vatrogasaca i građana koji rade na saniranju požara u pristupačnijim terenima.

Što se ponovnog angažmana hrvatskih kanadera na ovom području tiče, izgleda da od toga neće biti ništa u skorije vrijeme, iako su iz civilne zaštite ove općine izrazili potrebu.

Na požarima nisu bili angažovani vatrogasci iz drugih općina.

“Svi nekako čuvaju svoje snage za sebe. U ovim požarima vatrogasci nešto specijalno bez obzira na opremljenost nisu mogli u punom kapacitetu djelovati s obzirom da se radi o udaljenim požarištima”, dodaje Nezirić.

Nakon jučerašnjeg pada temperatura i kratkotrajne kiša, Nezirić kaže da već jutros temperatura naglo raste.

“Očekujemo da će tako biti i u narednim danima. Svi bismo voljeli da padne temperatura jer se tada lakše boriti sa svim nedaćama, ali nismo u prilici da biramo”, kazao je Nezirić.

Foto: Feđa Krvavac

klix

tačno.net
Autor 11.8.2013. u 10:56