U potrazi za znanjem put u Tursku se pretvorio u noćnu moru

Edin Osmančević
Autor 4.6.2018. u 15:44

U potrazi za znanjem put u Tursku se pretvorio u noćnu moru

foto: tuzlanski.ba

Vrijeme je Bakire da bar jednom pokažeš da ti je stalo do bh. mladosti!

Bilans neuspjelog puča u Turskoj, u julu 2016. godine su 169 013 podignute optužnice i 77 081 osoba lišenih slobode. Takođe je suspendovano blizu 150 000 sudija, nastavnika, službenika, policijaca, vojnika. Ovakvi potezi pa makar dolazili od Bakirovog nedavno proklamovanog „Božjeg poslanika“ Erdogana su van svake pameti. Nelegalno rušenje demoktarske vlasti u Turskoj vojnim pučem ne može biti isprika drakonskih poteza lova na vještice i nevine ljude od strane aktuelne vlasti.

Jedan od  zatvorenih je i Selmir Mašetović, bh. državljanin, 24-godišnji  student iz Gradačca. Optužnica ga tereti da je bio član Gulenovog pokreta, to jest da je koristio aplikaciju ByLock, koju su morali koristiti svi studenti organizacije FETO.

I ovdje u  Švedskoj sam imao priliku da sretnem izbjegle mlade Turke poput Fatiha, doktora radiologije iz Izmira samo zbog toga što je koristio bankovni račun u Gulenovoj banci. Mnogi od njih pripadaju visoko etabliranoj turskoj intelektualnoj eliti koji nisu nikad pridavali bilo kakvu pažnju unutrašnjoj politici Turske. Život im se preko noći preokrenuo postavši morom samo zbog toga što su bili korisnici Gulenovih bankovnih usluga ili aplikacija.

Sudbina se tako poigrala i sa Selmirovim životom, ni krivim niti dužnim kao i mnogim drugim Turcima. Selmir Mašetović je dijete rođeno u ratu, koje je krenulo u Tursku kako bi upisao studij pedagogije i psihologije. Ostala su mu samo 3 ispita i ovih dana trebao je diplomirati. Njegovi roditelji su sve vrijeme Selmirovih studija, odvajali od vlastitih usta kako bi mu dali dobar start u životu. U vrijeme samog puča u Turskoj nalazio se u Bosni i Hercegovini i bez sumnje da osim što je koristio datu aplikaciju nema nikakve povezanosti sa Feto organizacijom.

Sudbina Selmira Mašetovića isključivo odgovornost Bakira Izetbegovića

Ponašanje i reakcija državnih institucija u zaštiti Selmirovih ljudski prava je posebna priča i za svaku osudu. Nedvojbeno posebnu odgovornost snosi bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović koji o svom ličnom odnosu sa predsjednikom Turske Erdoganom kaže da je „bratski“. Bh. javnost opravdano pita zašto Izetbegović ne upotrebi svoj autoritet gdje samo jedan telefonski razgovor može riješiti agoniju Selmirovih roditelja u Gradačcu. Misli li Bakir da nas ima kao Kineza pa jedan student manje-više i nije toliko važan za Bosnu i Hercegovinu? Jeli se Bakir upitao kako se osjećaju Semirovi roditelji u Gradačcu u čiji dom se uvukla strepnja i strah? Zna li Izetbegović da je Selmirov otac Husein 4 godine bio borac i starješina koji je branio Bosnu i Hercegovinu?

Omogućiti Selmiru da završi studije i vrati se u domovinu

Uvijek sam imao ogromno poštovanje za odgovorne i beskompromisne ljudi koji su spremni da donesu hrabre odluke.  Selmiru treba dati mogućnost da završi svoje studije i vrati se u domovinu! Vrijeme je Bakire da bar jednom pokažeš da ti je stalo do bh. mladosti!

Edin Osmančević
Autor 4.6.2018. u 15:44