Ugledni “Süddeutsche Zeitung” tvrdi: Milošević i Tuđman pokušali su razbiti BiH, ali nisu uspjeli

Autor 9.3.2012. u 19:26

Ugledni “Süddeutsche Zeitung” tvrdi: Milošević i Tuđman pokušali su razbiti BiH, ali nisu uspjeli

Odnos Tuđmana i Miloševića u prvoj polovici 90-ih i njihov navodni dogovor o podjeli BiH, nacrtan na jednoj salveti je, pored pojačanih kineskih investicija na Balkanu, jedna od tema kojom se danas bave njemačke novine, piše “Deutsche Welle”.

“Cijeli Balkan na jednoj salveti”, naslov je članka u “Süddeutsche Zeitung” (SZ) o dokumentarnom filmu koji je izazvao negodovanje u Hrvatskoj, a u kojem se radi o odnosu koji su imali Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i o “dogovorima” koji su ova dvojica navodno sklapali neposredno prije i za vrijeme rata.

Ovaj list s tim u svezi navodi da se čini kao da su ova dvojica i dalje nerazdvojni, jer čak i “s onog svijeta daju povoda za priču”. “SZ” u svome članku tako prenosi i poznati vic u kojem se susreću Tuđman i Milošević u Tokiju: “‘Kako li je svijet mali, dragi Slobo’, kaže Hrvat. Na to mu odgovara Srbin: ‘Ne, dragi Franjo, nije svijet mali, već je Srbija velika’. Time se aludira na slogan nacionalističkih nogometnih navijača 90-ih godina, koji su sanjali o Velikoj Srbiji do Japana: ‘Srbija do Tokija’.”

“Tuđman i Milošević – dogovoreni rat?”

“Ta vremena su prošla, ne prijeti više izbijanje sukoba na Balkanu, ali prošlost je još uvijek moćna. Svađa oko toga tko je uzrokovao ratove u propaloj multietničkoj državi Jugoslaviji i dalje uzbuđuje duhove. Kad srpske i hrvatske sportske ekipe igraju jedni protiv drugih, policija mora s velikim brojem pripadnika osiguravati utakmice. Kad Hrvati slave svoje ratne heroje, Srbi reagiraju ljutito.

Trenutačno se Hrvati međutim uzrujavaju zbog jednog dokumentarnog filma dvoje beogradskih redatelja. ‘Tuđman i Milošević – dogovoreni rat?’ je prije nekoliko dana prikazan na filmskom festivalu ZagrebDox. Autori Slađana Zarić i Filip Čolović su razgovarali s više bliskih osoba dvojice pokojnih političara te pogledali na stotine sati filmskog materijala. Oni postavljaju smjelu tezu da su krvavi sukob između Srbije i Hrvatske u prvoj polovici 90-ih godina inscenirali Milošević i Tuđman – s ciljem da se podijeli susjedna Bosna i Hercegovina. Uvjerljive dokaze za stvarni ratni dogovor filmaši međutim ne donose, a i prešućuju da je Milošević vješto instrumentalizirao srpski nacionalizam kako bi osigurao svoju moć i napao druge jugoslavenske republike.”

“Slobo i Franjo” nisu uspjeli razbiti BiH, ali su ju znatno oštetili

“SZ” međutim navodi i da, pored ovih propusta, dokumentarni film dvoje beogradskih redatelja ima i svoju kvalitetu, jer donosi razgovore primjerice sa Stipom Mesićem koji govori o tome kako je Tuđman tada razmišljao.

Dalje navode kako se u filmu prikazuje da su Tuđman i Milošević bili na “ti” te da su često razgovarali preko sigurnog telefona (preko kojega se nije moglo prisluškivati). “U hrvatskim medijima su taj telefon nazivali ‘Slobofon'”, piše “SZ”, dodajući da se između 1990. i 1995. “dvojica gospodara rata susreli 47 puta. U proljeće 1991. je Tuđman prvi put s Miloševićem u Titovom lovištu u Karađorđevu razgovarao o teritorijalnoj podjeli Bosne i Hercegovine. 1995. su dvojica predsjednika nacrtali nove granice Balkana na jednoj salveti”, piše “SZ”.

List međutim navodi i da “Slobo i Franjo nisu uspjeli razbiti BiH, zato što je međunarodna zajednica nakon dugog oklijevanja na koncu intervenirala. Ali im je pošlo za rukom da multietničko društvo Bosne i Hercegovine teško oštete”.

Autor 9.3.2012. u 19:26