Uhapšen Živko Budimir

tačno.net
Autor 26.4.2013. u 10:49

Uhapšen Živko Budimir

Nakon što je iz Tužilaštva BiH i zvnaično potvrđeno da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir lišen slobode, on je u policijskoj pratnji izveden iz svog ureda koji se nalazi u zgradi Predsjedništva BiH.

Budimir je uhapšen zajedno sa predsjednikom Komisije za pomilovanja FBiH Hidajetom Halilovićem i savjetnikom predsjednika FBiH Petrom Barišićem i još 16 osoba inicijala S.K., A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M.,Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž.. Oni se sumnjiče se da su počinili kaznena djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Nakon lišenja slobode, osumnjičene osobe će po završetku pretresa biti sprovedene u prostorije SIPA, gdje će ih ispitati Zajednički istražni tim Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Današnje istražne aktivnosti provedene su u tri predmeta kodnih naziva Patriot, Memory i Pravda, sa ciljem rasvjetljavanja krivičnih djela koruptivne prirode, na području FBiH, te kazenih djela organiziranog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom narkotika.

U istražnim aktivnostima i pretresima, sudjeluju i asistiraju pripadnici više policijskih agencija u BiH.

Tokom istražnih aktivnosti izvršen je pretres Ureda Predsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH, te Ured Predsjednika FBiH u Mostaru, u zgradi Vlade FBiH u Mostaru. Također, izvršen je pretres dijela prostorija Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH, kao i pretres više stanova na području FBiH.

“Istovremeno, demantujemo navode o imunitetu predsjednika FBiH, jer predsjednik Federacije BiH, poput svih drugih učesnika u izvršnoj vlasti, uopće nema imunitet u kaznenim stvarima, što je propisano Zakonom o imunitetu FBiH. Stoga, pozivanje na imunitet u smislu ovog Zakona, uopće nije moguće. Nakon završetka započetih istražnih aktivnosti Tužilaštvo BiH će blagovremeno informisati javnost”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

klix.ba

Foto: P.B.

tačno.net
Autor 26.4.2013. u 10:49