Uhićen zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Mladen Kruljac

Autor 8.7.2011. u 06:00

Uhićen zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Mladen Kruljac

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac uhićen je jutros zbog sumnje da je sudjelovao u financijskim malverzacijama. Potvrdio je to Novom listu izvor blizak vrhu istrage, a čitav slučaj vodi osječki USKOK.

Samo uhićenje obavljeno je u suradnji s Vojnom policijom, a u tijeku je pretraga prostorija kojima se Kruljac koristi, i to u Slavonskom Brodu i Zagrebu. Nešto iza 11 sati je Hrvatska vojska vjerojatno doživjela najveći moralni šamar u poslijeratnom dobu : policija je došla kako bi pretražila prostorije zapovjedništva Kopnene vojske u Karlovcu.

Jutrošnjom akcijom tako se ostavrilo govorkanje po pravosudnim krugovima, gdje se već mjesec dana spominje da je istraga protiv zapovjednika kopnene vojske pred završetkom . Osim oduvijek kontroverznog generala, uhićeno je još nekoliko osoba, ali njihov se identitet još uvijek ne zna.

Kad je general pukovnik Mladen Kruljac u svibnju 2007. godine imenovan zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske, već tad su mediji propitivali njegovu podobnost za tu dužnost. Jednaka situacija bila je i dvije godine ranije, kad ga je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić izvanredno promaknuo iz general bojnika u general pukovnika.

Glavni razlog za propitivanje je li Mladen Kruljac zaslužio promaknuće i imenovanje bili su njegovi nasilnički ispadi po Slavonskom Brodu , te veza s ubijenom braćom Prgomet, čijim se ubojicama i danas sudi. Riječ je o događaju iz lipnja 2004. godine, kad su Antun Blažević i Darko Vukojević, nakon prepirke s Draganom i Željkom Prgometom i Goranom Begićem ispred kafića Millenium u Slavonskom Brodu, ispalili u njih više hitaca iz pištolja i ubili ih. Navodni Kruljčevi poslovni partneri braća Prgomet, smatrali su Vukojevića i Blaževića odgovornima za paljevinu njihovog noćnog kluba “Monaco”. Cijeli je sukob rastumačen kao obračun skupina povezanih s Mladenom Kruljcem i Antom Prkačinom , a zbog prevlasti nad lokalima u Slavonskom Brodu. Blažević i Vukojević su se, nakon ubojstva, skrili kod Prkačina, a Željko Prgomet bio je Kruljčev ratni suborac. U trenutku kad je ubijen, Željko Prgomet bio je djelatna vojna osoba, skupnik u 3. gardijskoj brigadi. Ivan Dešić, Kruljčev nekadašnji pratitelj nečasno otpušen iz vojske 2004. godine, navodno se hvalio da nesretni događaj ne bi prošao tako da je slučajno on bio tad ispred Milleniuma.

Baš dok je bio u društvu s Kruljcem, Ivan Dešić je 2008. godine udario poslovođu zagrebačkog narodnjačkog lokala “Nec” šakom u glavu. Vlasnik Neca Irfan Zjakić u novinama je tvrdio da Kruljac nije vidio Dešićev napad na poslovođu, te je posvjedočio i da generala poznaje godinama.Prije toga, pak, 2003. godine, poduzetnik Tomislav Opačak javno je optužio Kruljca da ga je prebio dok su ga Dešić i još jedna osoba držali. Opačak je posvjedočio da mu je Kruljac gurnuo u usta pištolj s ugraviranom posvetom Gojka Šuška, te da ga je sat vremena tukao. A onda da je tražio od njega da mu pokloni “jaccuzzi” kadu, koju je navodno preuzeo jedan od braće Prgomet.

Najstariji javno poznati nasilnički ispadi Mladena Kruljca datiraju u 1997. godinu kad je u društvu desetak osoba demolirao kafić “Jazz”  u Slavonskom Brodu, navodno jer mu se rođak požalio na probleme s vlasnikom tog lokala. Dvije godine kasnije, Kruljac i umirovljeni časnik Pejo Kuprešak napali su Tomislava Sisera i Mladena Jokanovića, ispred Jokanovićevog kafića “Management”. Navodno je Kruljac divljao i po brodskoj Billi, jer mu se prijateljica Ljiljana, inače bivša žena Tomislava Opačka, požalila na svoje poslodavce.Za razliku od mještana Slavonskog Broda i okolice, političari generala Mladena Kruljca poznaju kao potpuno drugačiju osobu, galantnu i šarmantnu koja vojnim darovima lako stječe simpatizere na svim stranama političkog spektra. Društveni utjecaj Kruljac je stjecao i kao aktivist i predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza.

Posebno je bio odan bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću , no iz kojih točno razloga, nije poznato do danas. Za vrijeme dok je Mesić bio jedna od najomraženijih osoba u Cetinskoj krajini, Kruljac je bio njegov izaslanik na sinjskoj Alci, što je pacificiralo Mesićeve političke protivnike, barem tijekom samog događaja. Za 292. Alku održanu 2007. godine, Kruljac je navodno uspio prebaciti mimohod tri tisuće branitelja iz Sinja u Knin, kako bi se spriječilo vrijeđanje predsjednika.  

Mesić je, pak, Kruljca 2005. godine izvanredno promaknuo u general pukovnika , iako je Želimir Dragičević tvrdio da je tad bio pismeno upoznat s optužbama protiv Kruljca za ratni zločin. Optužbe su ubrzo bile Kruljca odbačene, a Mesić je  objasnio formulacijom da nije znao činjenice zbog kojih bi postupio suprotno prijedlogu ministra obrane

Autor 8.7.2011. u 06:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija