Upozorenje Bruxellesa: Neodmjerene reakcije na presudu generalima mogu ugroziti pregovore

Autor 12.4.2011. u 03:16

Upozorenje Bruxellesa: Neodmjerene reakcije na presudu generalima mogu ugroziti pregovore

Neodmjerene reakcije na presudu hrvatskim generalima u Haagu mogu ugroziti dovršetak pregovora i zatvaranje poglavlja Pravosuđe, jer će se i po tome mjeriti zrelost Hrvatske, potvrdilo nam je nekoliko neimenovanih hrvatskih dužnosnika s kojima smo razgovarali o psihozi koja se u Hrvatskoj stvara uoči objave prvostupanjske presude Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču u petak 15. travnja.

Bilo kakvi pokušaji destabilizacije zemlje nikako ne bi pomogli Hrvatskoj, ističu hrvatski dužnosnici koji se pritom iznimno pohvalno izražavaju o pozivu samog generala Gotovine, koji je putem svog odvjetnika Luke Mišetića poručio da ne želi nikakve demonstracije.

– Mislimo da je to vrlo odgovoran potez, kazao nam je visoki vladin dužnosnik, nadajući se da će Gotovinin apel, koji ima posebnu težinu, biti uslišan.

Postoji žalbeni rok  

Kako neslužbeno doznajemo od našeg drugog sugovornika, europski dužnosnici ovih su dana neformalno upozorili Zagreb na važnost tog pitanja, no prvi čovjek ureda EU u Zagrebu Paul Vandoren o tome je i javno govorio, podsjetivši da presudu hrvatskim generalima, »kakva god ona bila, moraju svi poštovati«, te da presuda Haaškog suda nije presuda Hrvatskoj, nego konkretnim ljudima«.

Hrvatska šalje predstavnika u Haag

Hrvatska će vlada na objavu prvostupanjske presude u Haag poslati svog predstavnika iz Zagreba, iako njegovo ime još nije objavljeno. Inače, suđenje hrvatskim generalima u Haagu u sudnici su pratili službenici hrvatskog veleposlanstva u Haagu.

Čak i da presuda bude vrlo dobra, ili vrlo loša – premda će presuda najvjerojatnije biti takva da će njome svi biti nezadovoljni – na nju postoji žalbeni rok.

Europska upozorenja shvaćena su ozbiljno, barem na službenoj strani, zbog čega nakon presude u petak ne treba očekivati nikakve »neprimjerene« reakcije od predstavnika hrvatske vlasti, no u Vladi isto ponašanje očekuju i od opozicije i braniteljskih udruga.   

Upravo zbog toga izjave šefa oporbe Zorana Milanovića kako je haška optužnica protiv hrvatskih generala potpuno neprihvatljiva i da je riječ o političkoj inkriminaciji u Banskim dvorima smatraju »jeftinim prikupljanjem političkih poena«. »Svi se nadamo da će presude biti pravedne, no u ovom trenutku valja pokazati odgovornost, a ne politikantstvo, što je i sam Gotovina kazao preko svog odvjetnika«, poručuju Milanoviću iz Banskih dvora.

Čeka se i Brammertz  

U slučaju većih potresa zbog presude nije teško pretpostaviti kako bi zemlje koje i inače nisu posve uvjerene da je Hrvatska ispunila sve kriterije za završetak pregovora dobile novi argument u svojim nastojanjima, što bi moglo zaustaviti zatvaranje poglavlja 23.

Glavni haški tužitelj u svibnju podnosi još jedno izvješće o suradnji Hrvatske, a teško je vjerovati da bi Serge Brammertz prešao preko značajnijih javnih osporavanja Haškog suda u Hrvatskoj. Ne treba zanemariti ni kako je potpuna suradnja s Haagom jedan od uvjeta Hrvatskoj za ulazak u EU.kraj teksta

Novi list

Tagovi:
Autor 12.4.2011. u 03:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija