USPJEŠNO ODRŽAN 13. ZAGREB PRIDE: Željka Markić homofob godine, a Mirela Holy homofrend

tačno.net
Autor/ica 14.6.2014. u 17:58

Izdvajamo

  • Dok je nezahvalna titula homofoba, očekivano pripala Željki Markić, predsjednici Inicijative "U ime obitelji", pokretačici referenduma o braku kao zajednici muškarca i žene kojim je LGBT osobe izravno dovela u neravnopravan položaj
  • titula homofrenda tj. homofrendice godine pripala je Mireli Holy, predsjednici političke stranke ORaH.

Povezani članci

USPJEŠNO ODRŽAN 13. ZAGREB PRIDE: Željka Markić homofob godine, a Mirela Holy homofrend

Foto: H-alter / Index;

S Trga žrtava fašizma točno u 15 sati krenula je 13. zagrebačka Povorka ponosa pod ovogodišnjom krilaticom ‘Na pravoj strani povijesti’ prolazeći centralnim dijelovima i ulicama Zagreba sve do parka Zrinjevca imajući prvenstveni cilj upozoriti građane i vlast na neravnopravan i diskriminirajući položaj LGBT osoba u Hrvatskoj.

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2014“Na pravoj strani povijesti”

Ovogodišnjem Zagreb Pride-u prisustvovalo je oko prilike pet tisuća sudionika koji su tradicionalnom rutom kretanja od Trga žrtava fašizma, preko Trga bana Jelačića pa sve do Zrinjevca uz bubnjanje i zviždanje poslali poruku o neravnopravnom položaju u kojem se nalaze, ali istodobno i poruku  ljubavi, mira i tolerancije. Na odredištu, u zagrebačkom parku Zrinjevcu pred nekoliko tisuća prisutnih građanki i građana, organizatori su proglasili homofoba i homofrenda godine: i dok je nezahvalna titula homofoba, očekivano pripala Željki Markić, predsjednici Inicijative “U ime obitelji”, pokretačici o braku kao zajednici muškarca i žene kojim je LGBT osobe izravno dovela u neravnopravan položaj; titula homofrenda tj. homofrendice godine pripala je Mireli Holy, predsjednici političke stranke ORaH. 

Homofrendica godine i u ovogodišnjoj Povorci ponosa

»Činjenica je da su istospolne zajednice, odnosno seksualne manjine, jedna od najugroženijih skupina u društvu«, poručila je Mirela Holy objašnjavajući zašto je došla dati potporu 13. Zagreb Pride-u. Na pitanje kako to da uvijek isti političari daju potporu i da ih je svake godine zapravo premalo, Holy je odgovorila da joj je to tužno.

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2014Mirela Holy

»Meni je to tužno jer smatram da političari i političarke imaju posebnu odgovornost jer moraju raditi na senzibilizaciji i edukaciji javnosti po ovim pitanjima«, kazala je Holy koja smatra da bi se pozicija istospolnih zajednica trebala poboljšati.

»Ja se nadam da ćemo možda već ovaj mjesec izglasati Zakon o životnom partnerstvu i da će se na taj način ipak poboljšati pozicija istospolnih zajednica u Hrvatskoj. Ali čeka nas još jako puno posla, na edukaciji, senzibiliziranju javnosti ali i pritisku na represivan aparat da odgovornije radi svoj posao«, zaključila je Holy

Potporu LGBT osobama danas su dali ljudi iz cijele regije, a najveći broj njih je došlo iz BiH, Srbije i Mađarske. Transparenti su nosili jasne poruke na latinici, ali i na ćirilici: ‘Diskriminacija nije hobi’, ‘Svi smo mi homo’, ‘FFZG protiv homofobije’, ‘Na margini danas, u otporu sutra, u slobodi vječno’. 

Ugledni profesor i književnik Predrag Matvejević koji je svake godine do sada, kada je bio u prilici, bio prisutan na zagrebačkoj Povorci ponosa kazao je za Tačno.net kako se zastarjeli, netolerantni i neljudski pogledi na LGBT osobe trebaju napustiti:

Siguran sam da Sveti Otac Papa vrlo često prođe Sikstinskom kapelom i s divljenjem promatra strop koji je napravio legendarni Michaelangelo koji je bio homoseksualac. Leonardo da Vinci, također homoseksualac, autor je veličanstvene Posljednje večere kojoj se divimo. Smatram da sve zastarjele, netolerantne i neljudske poglede na LGBT osobe treba napustiti. Doista, kao čovjek koji ima djecu i suprugu, želim i borim se da ljudska prava budu proširena do razmjera ljudskog dostojanstva. 

  Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2014Povorka ponosa – Ilica, Zagreb 2014.

tačno.net
Autor/ica 14.6.2014. u 17:58