Uspješno organizirana prva debata u Banja Luci

Autor 26.8.2012. u 09:16

Uspješno organizirana prva debata u Banja Luci

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BH) uz potporu Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, organizirala je danas javnu raspravu na temu ustavnih promjena u Banja Luci, u Domu omladine sa dvadesetak zainteresiranih građana i građanki Banja Luke.

Predavači-panelisti na skupu bili su Mary Ann Hennessey – šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, Edin Šarčević – profesor i direktor Centra za javno pravo, Peđa Kojović – zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Federacije BiH i Dennis Gratz – doktor pravnih nauka i predsjednik Naše stranke.

Pored uvodničara Dennisa Gratza koji je predstavito pitanje ustavne reforme iz političke perspektive opozicionih stranaka, Peđa Kojović je govorio o vlastitim iskustvima u Skupštini Kantona Sarajevo i Domu naroda Federacije. Profesor Edin Šarčević je predstavio širu platformu prijedloga rješenja za promjenu Ustava Bosne i Hercegovine.

Mnogi su se složili da predstavljena rješenja trenutno i nemaju dovoljan broj glasova za promjenu Ustava, ali je prioritet debate bio vratiti razgovor o ustavnim promjenama iz kruga lidera političkih stranaka u sferu javnosti.

Osnov rasprave o ustavnim promjenama jeste sastavljanje racionalnih prijedloga i zastupanje stavova koji su radikalni samo u onoj mjeri u kojoj podižu stepen zaštite ljudskih prava i idu u pravcu podizanja svijesti o individualnim pravima, u odnosu na ona kolektivna, koja su se do sada postavljala kao prioritet u raspravi o izmjenama Ustava, podvukao je Gratz.

Nedim Jahić, koordinator projekta, je ispred Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, istakao nužnost insistiranja na transparentnosti pregovaranja, u kojem će svaki stranački dogovor biti predočen javnosti, a svako konačno rješenje i izmjena biti predmet širokih javnih rasprava koje moraju uključiti sve zainteresirane segmente društva.

Danas, (26.8., nedjelja) će se u Mostaru održati druga po redu javna rasprava, u Omladinskom kulturnom centru Abrašević sa početkom u 11:00h. U Sarajevu će javna rasprava biti održana u ponedjeljak u 11:00h u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije.

Autor 26.8.2012. u 09:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija