UZBRDICE/ NIZBRDICE Ljubo R. Weiss: Papa Franjo na „pupku svijeta“ ( I )

Ljubo Ruben Weiss
Autor 26.5.2014. u 08:57

UZBRDICE/ NIZBRDICE Ljubo  R. Weiss: Papa Franjo na „pupku svijeta“ ( I )

U petak prošli tjedan  je avion  talijanske zrakoplovne kompanije sletio u Jordan dovezavši u posjet vrlo značajne goste Jordanu, Palestinskom autonomnom području i Izraelu, odnosno Svetoj zemlji. Susret kulminira  danas, u ponedjeljak obilaskom  obilaskom Jeruzalema, svetog grada, tog nezaobilaznog „pupka svijeta“, za  veliku većinu Izraelaca i Židova „vječnog i nedjeljivog grada“. Dakle, papa Franjo stiže iz „vječnog grada Rima“ u „vječni Jeruzalem“ oko kojega se vode stoljećima borbe, od kojih su najspektakularniji bili „križarski ratovi“.

papa Franjo u Jordanu

PRIJE SVEGA, IPAK, U MISIJI MIRA

   Službeno, razlog posjeta Pape Franje, „pape siromašnih“ je njegov pokušaj približavanja braći kršćanima pravoslavne vjere i susret s njihovim velikodostojnicima odnosno snaženje dijaloga  Zapadne i Istočne crkve. Iako se naglašava vjerski karakter posjete pape Franje Bliskom istoku, posebno Izraelu, samo odvajanje posjete Izraelu i palestinskom autonomnom području ukazuje i na politički značaj posjeta. Pokazalo se to i u nedjelju kada su svjetske agencije prenijele zamalo senzacionalnu vijest: „Papa u Tel Avivu: I Palestinci imaju pravo na suverenu domovinu“ Međutim, ako se prate stavovi Vatikana prema bliskoistočnom sukobu i pravima  Palestinaca Papa je samo još jednom pozvao čelnike obiju strana da nađu miroljubivo rješenje  sukoba koji traje duže od stoljeća.

Bez obzira na pojedina sumnjala i iz židovskog svijeta, Židovi su s velikim uvažavanjem primili izbor argentinskog kardinala za Papu, posebno strepeći da se ne izabere neki od kardinala Latinske Amerike koji ne skrivaju svoje podozrenje spram Židova i Izraela. Kada je obznanjeno da je za Papu izabran kardinal Bergolio kojem ranije za knjigu predgovor piše  rabin Abraham Skorka, povezan sa kardinalom bliskim prijateljskim vezama, židovski svijet i Izrael primili su tu vijest kao znak da imaju otvorena vrata u Vatikanu, ali, naravno,  i prijatelja Izraela koji je dobro došao u Izrael.

Kako se radi o pitanjima vjere, gdje je prisutno manje ili više fanatizma, zamalo jednako u svakoj vjeri, Micky Rosenfeld,  stameni sigurnjak Izraela (šef inspektor izraelske policije, njen glasnogovornik, antiteroristička zvijezda, lica holivudskog  glumca), ima pune ruke posla, da zajedno sa svim sigurnosnim službama, ali i sa građanima – Izraelcima, osigura Papi siguran i ugodan boravak, tim više, što ovaj Papa, sklon iznenađenjima, očigledno ne vjeruje u postojanje luđaka, fanatika, terorista  i inih persona i grupa kojima je više do kaosa, nego do mira u svijetu. Ovaj Papa po mnogočemu specifičan, probudio je nadu da i Crkva može biti bolja tj. humanija a vjera ne samo opijum za narod i zbir ceremonija nego i djelatnost s vrijednim biblijskim porukama koje znače prije svega mir, i miroljubivo rješavanje sporova ali i minimum blagostanja za sve kao podlogu za očuvanje mira.

Poglavar Katoličke Crkve u međunarodnu je zračnu luku Tel Aviv doputovao jordanskim vojnim helikopterom iz grada Betlehema. To je peti Papa koji u svom pontifikatu,  računajući Pape od 1961. obavezno posjećuje Izrael odnosno Svetu zemlju. Ovaj puta su Papu Franju dočekali izraelski predsjednik Shimon Peres, koji je već ranije bio u Vatikanu nakon ustoličenja novog Pape, i premijer Benjamin Netanyahu, a među prisutnima su bili i visoki oporbeni dužnosnici i vojni časnici.

“Pozivam sve odgovorne da daju sve od sebe”, kazao je pozvavši čelnike obiju strana u izraelsko-palestinskom sukobu da još jedanput pokušaju postići mirovno rješenje. “Stalno treba težiti za dijalogom, izmirenjem i mirom – odvažno i neumorno. Drugoga puta jednostavno nema”, kazao je Sveti otac i pokazao da slijedi Princa mira, kako se ponekad naziva Isusa Krista.

PRAVO IZRAELA NA POSTOJANJE, PRAVA PALESTINACA NA DRŽAVU

“Pravo Izraela na postojanje i prosperitet u miru i sigurnosti unutar međunarodno priznatih granica mora biti univerzalno priznato, no istodobno i Palestinci moraju imati jednako pravo na suverenu domovinu…., na dostojanstven život i na slobodu kretanja”, kazao je papa Franjo. I ovom stavu nema novosti,  diplomatski je to stav poštovanja Izraela kao zemlje domaćina  ali i priznanja palestinskih aspiracija za državom te ujedno i  znak uvažavanja muslimansko-arapskog svijeta.

papa Franjo s  palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom

Palestinski predsjednik Mahmud Abas prihvatio je Papin poziv da doputuje u posjet Vatikanu, upućen u nedjelju njemu i izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu. 6. lipnja palestinski će čelnik otputovati u posjet Svetoj Stolici, a nešto kasnije iz izraelskih izvora stigla je vijest da poziv prihvaća i Shimon Peres!  Iako u prvi mah ovo se može tumačiti kao veliko postignuće Pape od molitve za mir u Vatikanu ne treba očekivati spektakularne rezultate, trojni susret u domu Pape bit će simboličan, i pokazat će dobru volju  sudionika susreta, no  „dvije države rješenje“ moguće je kada se ispune uvjeti za proglašenje neovisne države Palestine, a o tim uvjetima sam već pisao u članku nabrajajući uvjete i mogućnosti osnivanja palestinske države, u vrijeme glasovanja o Rezoluciji u  općoj skupštini UN.

Naravno,  za dugoročni sporazum  o miru valja se i moliti, no na tom putu valja se držati i nekih preduvjeta, i  mada se znalo da je nemoguće da posjet prođe isključivo kao vjerska misija, već sami nastupi Svetog oca i Mahmuda Abasa  u Betlehemu, pokazali su disonontne tonove.  Naime, Palestinci su iskoristili misu na kojoj se okupilo desetak tisuća katoličkih vjernika  kako bi iskazao nacionale aspiracije. Nacionalistički i vjerski lideri su se umiješali, mnogi Muslimani, i odaslane su  od palestinske  strane čisto političke poruke, odnosno Izrael je optužen za rušenje džamija, crkava itd.

POSLJEDNJA VEČERA – DAVIDOV GROB

Da posjet ne prolazi bez drugih  trzavica svjedoči i to da je uhapšeno 26 Izraelaca koji su demonstrirali zbog najavljene molitve Pape u dvorani gdje je održana tzv. Posljednja večera. Naime, na istom mjestu je po predaji  grob kralja Davida i demonstranti smatraju da se katoličkom molitvom na tom mjestu oskrnavljuje Davidov grob.

Ponedjeljak je dan upravo obilaska Jeruzalema, „pupka svijeta“, u dijelu ulica Jeruzalema građanima je zabranjeno kretanja, grad  i njegovi stanovnici žele Papi osigurati sigurnost, pa će Papa do džamije Al Axa, Zida plača i drugih mjesta stići kroz prilično pust grad! Što će  reći  u Jeruzalemu očekuje se s veliki  zanimanjem, kao što je i cjelokupni posjet u žiži interesa domaće i svjetske javnosti.

(26. 05. 2014.)

Ljubo Ruben Weiss
Autor 26.5.2014. u 08:57