UZBRDICE/NIZBRDICE: Ljubo R. Weiss: Ma dajte, dosta je tog zakašnjelog paljenja ili Milanović treba uzeti šešir

Ljubo Ruben Weiss
Autor/ica 3.12.2013. u 09:07

UZBRDICE/NIZBRDICE: Ljubo R. Weiss: Ma dajte, dosta je tog zakašnjelog paljenja ili Milanović treba uzeti šešir


Mnogima se neće svidjeti ove rečenice, ali mi uvelike moramo još vježbati demokraciju, ako pak ne želimo ponovni RUSVAJ na jugoistoku Evrope. Postavlja se i pitanje ne samo ovog neuralgičnog geopolitičkog prostora, nego i cijele Evrope, koja se i uzburkala kao divlje more, i gdje zamalo u svakoj zemlji čuči manje ili više glasna DESNICA, bilo organizirana u neke zore, frontove, bilo u političke stranke koje često koketiraju s naci-fašizmom, ili pak stranke demokršćanske provinijencije. Najčešće se te problematične grupacije pojavljuju u bivšoj Istočnoj Evropi, plus ex-Yu, jer je sada sve očitije da su te zemlje uglavnom omašile u tranziciji i demokraciju nakon pada jednoumlja pretvorile u nacional-diktature. S druge strane, oformila se birokratska nomenklatura u Bruxellesu, bez vizija, bez radikalnih rješenja za ekonomiju Evrope koja gubi primat u svijetu.

Ne moram naglašavati kako gledam na udrugu “U ime obitelji” i Markićku, ali nisam baš zamijetio da je netko od državnog establishmenta čestitao udruzi i građanima koji su zaokružili ZA! Ipak je to premoćna pobjeda ZA glasača, 65 % – 35 % od izašlih na referendum nije neka tijesna pobjeda, već, gledajući s njihova stajališta, trijumf. Rekao bih prije, realno, PIROVA POBJEDA! Zašto?

Imam ovdje na neki način izdvojeno mišljenje i tvrdim odgovorno da je rezultat referenduma slijed ne toliko jake udruge “U ime obitelji” koliko NIZA NEVJEROJATNIH PROMAŠAJA AKTUALNE SOCIJAL-LIBERALNE VLASTI i da su se manje-više dvije struje HRVATSKE PSEUDIOELITE, uz časne iznimke, počupale, za narod, po niskoj izlaznosti sudeći, sporednom pitanju! Ovakva ipak minorna pitanja obitelji, braka itd. hrvatski građani nemaju što rješavati na referendumima – TO SE RJEŠAVA – NJEŽNO – U KREVETIMA!
Rezultat referenduma u biti je rezultat SVEOPĆE IMPOTENCIJE hrvatskog društva, posebno te razvikane elite, u stvarnosti HRVATSKE PSEUDOELITE! Više vrijedi LJUBAV i DOBAR SEKS, nego stotine takvih i sličnih referenduma! I jebite se sada kada ste se uskokodakali, zabrinuti za budućnost, a ima nas nekolicina koju trubimo o “okovanim istinama tuđmanizma”, desetljećima, pišemo i objavljujemo zamalo sumanuto od kuda smo krenuli, i kamo srljamo (puzajući nacional-šovinistički puč se uspravio!!), ali manje-više politička i ine pseudoelite u Hrvatskoj, ne zarezuju nas ni za suhu šljivu, sve dok voda ne dođe do grla!

Jer, niska izlaznost (38 % od svih građana RH s pravom glasa) zorno pokazuje da je zapravo i dalje na djelu apatija, i da je stvorena velikim dijelom od stranaka i medija atmosfera kao da se radi o pitanju BITI ILI NE BITI, koristilo se obostrano prekomjerno granatiranje… A zapravo, radi se o dva paralelna svijeta koji se jedva dotiču, i gdje jedna relativno uhljebljena grupacija manipulira emocijama građana (čast iskrenim domoljubima i iskrenim antifašistima!) i gura ih u nešto što vidim kao najveću dramu političke situacije – da zamrze referendum, kao neposredan oblik odlučivanja, i prije nego smo ga počeli ispravno koristiti. Nema tu rata kultura, to čemu smo svjedočili, i svjedočimo je RAT NEKULTURA! dakle, osnovna podjela u hrvatskom društvu nije na Zajahače, i Protivkaše, već na osiromašene i one koji su u rekordno kratkom vremenu stekli relativno veliki imutak i uzeli si prava i privilegije koja im ne pripadaju.

ČEMU TEK SADA DRAMA NAD DRAMAMA?

Čemu tek sada drama nad dramama – nakon svih mogućih pljački u privatizaciji, nakon otkrivanja Sanaderove hobotnice, nakon otkrivanja da nam praktički predsjednik jedne ekonomske institucije (HGK) živio je donedavno kao monarh neke zaostale zemlje, nakon 350 000 nezaposlenih, nakon grube deindustrijalizacije i potonuća u bespućima povijesne zbiljnosti, nakon mora afera, ispada da su se hrvatski neonacisti i neoustaše spustili iz neke nama nepoznate civilizacije?!
Drage gospođe, i gospodo, oni su tu pokraj nas od devedesetih godina, bilo ih je u natruhama i ranije, mijenjaju samo oblike destrukcije ljubeći zemlju, dom i raspelo, a zapravo misleći NA SEBE, ZA SEBE, POD SEBE I OPET NA SEBE!

Domovina, iskreno domoljublje, ponizna Crkva, nacije kao bogatstvo kultura, opće dobro, budućnost, razvoj, životni standard, – ma dajte, najte, rekli bi Zagrepčanci.
I što sada? Priznati rezultate referenduma, i uzeti ga kao POUKU NAD POUKAMA?

Usuđujem se prognozirati, kao neka vrsta katastrofičara, da mi kao narod više nismo u stanju učiti, i da nema te politički ideje, prakse i doktrine , koju nismo u stanju u kratkom razdoblju, sjebati! Radilo se tu o crnima, crvenima, ružičastima…svejedno!

I nije to pobjeda Markićke, to je DEFINITIVAN PORAZ bonvivana hrvatske politike i njegove stranke, SDP-a i Zorana Milanovića!
Taj dečko neka lijepo uzme šešir (HUT NEHMEN, uzeti šešir, rekli bi na njemačkom jezičnom području), neka ode za nekog diplomata Hrvatske, hrvatsku je socijal-demokraciju, za neko vrijeme, pokopao.

Vjerojatno ima razloga za uzbunu, no njih je bilo daleko prije, i jedan čvrsti antifašistički front, ali usmjeren na radikalne rezove u ekonomiji i političkom sustavu, Zoran Milanović nije u stanju kreirati. Nama treba sloboda medija, odgovoran politički rad i – vizija! Nema vladanja bez autoriteta, mehanička većina u Saboru je silovanje naroda! Nema mira ako se ZA DOM SPREMNI relativizira, nema discipline i sigurnosti građana ako se GOVOR MRŽNJE ne sankcionira sudski brzo i nebirokratski.

MILANOVIĆ MORA UZETI ŠEŠIR, ili VELIKO ZLO POČINJE KAO malo ZLO

Ponavljam po stoti put VELIKO zlo uvijek je u početku malo zlo! Nema vladanja nametanjem perifernih tema javnosti, nema vladanja bez kažnjvanja onih koji šire uporno govor mržnje, koji se ponašaju kao razularena rulja, bilo u čekićanju ćiriličnih ploča, bilo u euforijama na stadionima! Ali, prije svake osude, valja nam se pitati tko i koliko radi, proizvodeći NOVE VRIJEDNOSTI u robi i uslugama, a tko uživa benefite, i zašto tek višak vremena koristi ne za konstrukciju, već za destrukciju!
Živim u nadi da će Glavni odbor SDP-a biti sazvan do Nove godine 2014. i da će Zoran Milanović podnijeti ostavku!

Nema odgovarajuće zamjene, oporba (HDZ i Putinko) je slična, ali ono što je konstanta politike i demokracije jest – izmjenjivost…I želja da će negativac na vrhu političkih stranaka i hrvatske države biti puno brže prepoznat! Pa i uz rizik da mijenjamo vlade svake godine pa i uz rizik da sve bude samo – izmjenjivost hrvatskih političkih i inih pseudoelita!

(2. 12. 2013.)

Ljubo Ruben Weiss
Autor/ica 3.12.2013. u 09:07