Valentin Inzko: Građani BiH žele ista prava i prednosti kao građani EU

Autor/ica 16.6.2011. u 11:57

Valentin Inzko: Građani BiH  žele ista prava i prednosti kao građani EU

“Prioritet u Bosni i Hercegovini danas jeste formiranje koalicione vlasti koja može riješiti ekonomsku krizu i vratiti zemlju natrag na put ka Evropi”, kazao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na konferenciji u Beču, kojom je predsjedavao evropski komesar za proširenje Štefan Fuele.

Rekavši da je na izborima u oktobru prošle godine došlo do “primjetne promjene stava u pravcu nenacionalističkog pragmatizma među bh. biračima”, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da sada postoji veliki broj birača “koji žele drugačiju, konstruktivnu politiku za kratkoročnu i dugoročnu korist građana, te koji žele stagnaciju ostaviti iza sebe”, saopćeno je iz OHR-a.

On je naveo da će biti neophodno reformirati Ustav BiH “kako se zakoni, uključujući zakone navedene u Evropskom partnerstvu i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ne bi mogli lako blokirati od strane manjine političara.

“Građani BiH i građani Zapadnog Balkana žele ista prava i prednosti kao građani u EU”, naveo je Inzko.

Pojasnio je da to znači pravo da se prosperira na slobodnom tržištu, pravo na sigurnost kroz vladavinu zakona, pravo na slobodu govora preko neovisnih medija, te pravo svakog građanina na puno demokratsko učešće u državnim institucijama.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU dodao je da će EU nastaviti davati podršku građanima BiH, imajući u vidu specifične odlike zemlje, ali u isto vrijeme će iskazati konzistentnost svojih uslova i nepokolebljivo opredjeljenje ka vlastitim suštinskim vrijednostima.

Autor/ica 16.6.2011. u 11:57